İstiridye sperm kalitesini yüzde 74 oranında artırıyor
Tüp Bebek Üreme İmmünolojisi ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Halit Fırat Erden, “Sanayileşmiş ülkelerde sperm kalitesi fazla bozuldu. Sperm kalitesini artıran besinlerin birincil sırasında istiridye arkasından karpuz, kabak çekirdeği, ceviz, fasulye gibi besinler geliyor” dedi. Radikal’in haberine kadar, İnfertilte ve dinç üreme araştırmaları bayan üzerinde yoğunlaşırken Çin ve ABD’de ‘erkeğin hayat tarzının sperm kalitesini nasıl etkilediği’ yönünde fareler üstünde yapılan araştırma sonuçları açıklandı.
Besin alışkanlıkları sperm kalitesini etkiliyor
Science Dergisi’nde yayınlanan bilimsel egzersiz için Çinli bilim adamları erkek farelere yüksek yağ içerikli bir perhiz uyguladıktan daha sonra bu farelerin spermleri ile dişi farelerin gebe kalmasını sağladı. Bu farelerin yavrularında, her ikisi de diyabetin belirtisi olan bozulmuş insülin direnci ve glukoz intoleransı görülürken denetim grubundaki farelerde bu belirtilere rastlanmadı.
Tüp Bebek Üreme İmmünolojisi ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Halit Fırat Erden, konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:
“Çok sayıda bilimsel alıştırma kadınların yaşı, yaşam biçimi gibi faktörlerin sağlıklı bir bebek doğurmayı nasıl etkileyeceğine odaklanmaktadır. Fakat yeni bilimsel araştırmalarda da görüldüğü üzere erkek sağlığı da gebeliğin oluşmasında hatta devamında düşünüldüğünden fazla daha manâlı bir rol oynuyor. Geleneksel olarak babanın çocuğuna katkısının çocuğun DNA’sının yarısı ile sınırlı olduğu düşünülüyordu.
Amerika’da Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan bir araştırmada baba adaylarının beslenme alışkanlıklarının üremeyi nasıl etkileyebileceğini göstermiştir. Yakın bir zamanda yapılan diğer bir çalışmada ise diyet ve egzersiz dahil edinmek üzere çevre-yaşam tarzına ilişkin faktörlerin erkek üreme sağlığı-üreme ile sıkı bir şekilde bağlantılı olduğu, dünya genelinde doğum oranlarının düşmesinde rol oynadığı sonucuna varılmıştır.
Danimarka’daki Kopenhag Üniversitesi’nde yapılan bir öteki araştırmada ise 20 ile 25 yaş arasındaki genç erkeklerde sperm kalitesinin fazla kötü olduğu saptandı. Sıradan bir erkeğin yüzde 90 üzerinde anormal spermi olduğunu görüldü. Bu da seslenmek oluyor ki, sanayileşmiş ülkelerde sperm kalitesi kötü ve bu çok yaygın. Bunun sonucunda hamilelikte düşük oranları artıyor. Bu olayda tek kayda değer biyolojik faktör; anne adaylarının ilerleyen yaşı değil. Fareler üstünde yapılan egzersiz sonuçları halk üzerinde de benzer olması durumunda, anne ve baba adaylarının gebelik öncesindeki diyetleri konusunda titiz olmaları gerektiği en ince ayrıntısına kadar netleşecek.”
Henüz yorum yapılmamış.