İyi bir uyku ile virüsü uykuda yok edebiliriz

Küresel koronavirüs salgını, bizlere bağışıklık sistemimizin önemini bir defa daha hatırlattı. Bağışıklık; hareketsizlik, sağlıksız gıda ve özellikle uyku düzeninden etkilenebiliyor.
Virüse karşı savaşı için uyku düzenini sağlam tutmamız gerektiğini gösteren Nöroloji Uzmanı Dr. Nermin Çalışır, uyku süresinin ve saatlerinin bozulmasının, vücudun iç saatini de bozduğunu söylerek uyarılarda bulundu.
Gövde düzenine aykırı davranmayın
Merkezi asap sistemi, bağışıklık sistemi ve otonom sinir sistemi aralarında iki taraflı sinyallerin aracılık ettiği çift yönlü bir irtibat mevcuttur. Farklılaşmamış T hücresi sayısı gibi bağışıklık parametreleri ve irin reaksiyonu oluşturan sitokinlerin üretimi, erken gece uykusu esnasında yükseklik yapmaktadır. Sitotoksik doğal öldürücü hücreler gibi dolaşımdaki fazla sayıda bağışıklık hücresi ve anti-inflamatuar sitokin aktivitesi ise gündüz uyanıklık esnasında en fazladır.
Gece standart uyunması gereken bir saat dilimi yoktur, her insanın uyku süresi ve uykunun başladığı-bittiği saatler çeşitlilik gösterir. “Tavuk” ya da “baykuş” uyku grubu olacağımızı kalıtımsal faktörler belirliyor. Uyku saatlerimizi ve süresini anlamak ve bunlara yerinde saatlerde yatıp kalkmak, sağlıklı bir uykunun birincil şartıdır. Normalde uykuya dalma süresi 10-30 dakika aralarında değişir. Uykuya dalma süreniz 30 dakikayı geçiyorsa çoğunlukla olağandışı kabul ediyoruz. Bu süreyi uzatanların başında gelen teknolojik cihazların, cep telefonu, tablet, dizüstü bilgisayarın uyuduğunuz alanda olmaması gerekir. Uyku uyuyacağınız saatlerde televizyon izlemek, cep telefonundan-tabletten mavi ışıkla okuma gerçekleştirmek, sosyal medyayı peşine düşüp takip etmek vücudunuzun bayağı düzenine tutarsız davranmaktır. O gece uyuyamamış olsanız bile, her zamanki saatinizde kalkın ve gün içinde uyumaya çalışmayın. Vücudumuz o geceki uykusuzluğu ertesi gece telafi eder. Sabah daha geç kalkarak bunu düzeltemezsiniz.
Akşam 8’den sonra bir şey yemeyin
Televizyon karşı, koktukta yapılan kısa kestirmeler gece uykusunu bozabilir. Televizyon, cep telefonu, bilgisayar gibi elektronik eşyalar uyku odasında bulunmamalıdır. Normal uyku gece-karanlıkta uyunan uykudur.Uykuda salgılanan melatonin hormonu karanlıkta aktive olur, 23:00 – 02:00 arasında en üst seviyeye ulaşır. Bu saat dilimleri arasında uykuya dalmak uyku kalitesini artırmaktadır. Uykusuzluk çekiyorsanız akşam 20.00’den sonra ise herhangi bir beslenme tüketilmemelidir. Bilhassa çay, kahve gibi uyarıcılardan uzakta durmak önemlidir. Yatağa yatılmasına karşın 30-45 dakika uykuya dalamadıysak yataktan çıkıp, öbür bir odada kitap okuyarak yeniden uzanmak yardımcı olabilir.
Henüz yorum yapılmamış.