Japon diyeti ile zayıflayın
Obezite çoğu ülkede, her yaş grubunda yaygınlaştığı halde Japonlar ideal kiloda kalmayı başarıyor. Genetik faktörlerin yanı sıra, beslenme şekilleri ve düzenli bedensel aktivite alışkanlıkları bir uçtan bir uca yaşam ömürleri oldukça uzun, hastalıklara yan vefat oranları da düşük. Peki, Japonlar nasıl besleniyor? Beslenme Uzmanı Gülhan Koca bu sırrı bizlerle paylaştı.
Balık
Japonlar anında her gün balık tüketirler. Daha çok buharda pişirme tekniğini kullanırlar. Çorbalarında da çoğu kez kullanmaktadırlar. Balığın içeriğindeki omega-3, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Enfeksiyonlardan koruyarak hastalıklardan önleyici tesir gösterir. Keza yürek sağlığı ve beyin fonksiyonları için epeyce manâlı bir rol oynar.
Pirinç
Birçok süre “Japonlar pirinç yedikleri halde zayıflar” cümlesini duyarız. Pirinç pilavı bizim sofralarımızın vazgeçilmezlerindendir. Ama Japonlar bizden bambaşka olarak kepekli veya siyah pirinci seçim ederler. Keza bizim gibi bol yağlı, tuz değil haşlama olarak tüketirler. Daha lifli ve daha dinç halde tükettikleri pirinç, hastalıklardan korunmalarına ve ideal kilolarını korumalarına tezgâhtar olmaktadır.
Sebze
Japonlarda sebze tüketimi çok fazladır. Bizdeki uzun sürede tencerede pişen sebzelerin aksine, yüksek ateşte hızlı pişirme ya da buharda pişirme tekniğiyle gıda değerlerini (vitamin, mineral, antioksidan özelliği) kaybetmeden sebzeyi tüketirler. Çorba içinde sebzeyi daha çok tercih ederler.
Arıtılmış ürünler
Rafine edilmiş şekerli yiyecek-içecekler ve hazır gıdalar tüketmeyi seçim etmezler. Daha fazla doğal besinler tüketirler.
Tatlı
Birçoğumuzun yaptığı gibi yemekten derhal sonra hamurlu, şerbetli tatlılar yemek yerine meyveyi tercih ederler. Meyveleri de yeşil çayla beraber geç saatlere kalmadan gün içinde tüketirler.
Yavaş yeme ve minik porsiyonlar
Japonlar yemeği ağır ağır, küçük porsiyonlar halinde zamana yayarak yerler. Böylece beyin toklukları gerçekleşene kadar daha az yemek yemek yemiş olurlar. Bizim yaptığımız en büyük yanlışlardan biri de yemekleri fazla çabuk yiyerek doygunluk hissini yaşayana dek fazla miktarda kalori almaktır. Bu da kilo artışına sebep olmaktadır.
kaynak: Özgürlük Aile
Henüz yorum yapılmamış.