Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Kıl dönmesi ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler

18.02.2021
242
Kıl dönmesi ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler

Özellikle erkeklerde görülen kıl dönmesine, % 95 oranında 15- 35 yaş aralarında rastlanıyor. Hastalar çoğu zaman utanıp çekinerek doktora başvurmadığı için şikayetler artıyor ve bu şart hayat kalitesinin düşmesine neden oluyor.

Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Tolgay Akın’ın kıl dönmesi ve tedavisi hakkında söyledikleri…

Saç telleriniz kıl dönmesine niçin olabilir

Vücuttan kopan kılların, her tarafta cilt altına girerek burada kist oluşturması ve bir takım durumlarda bu kistin iltihaplanması kıl dönmesinin nedeni olarak gösterilmektedir. Kopan ya da o bölgede çıkan kıllara ek olarak giyilen kıyafetlerden kopan iplik parçaları veya saç telleri de derinin altına girerek kıl dönmesine neden olabilir. Erkeklerin vücutları kadınlara tarafından daha kıllı olduğundan, erkek hastaların sayısı daha artı ve karoser ne kadar kıllıysa kıl dönmesi riski öyle yüksek olmaktadır.

Kıl dönmesinin en önemli etkeni bireysel hijyen

Kuyruk sokumu kıl dönmesi hastalığı, bu bölgenin cilt ve deri altı dokularının enfeksiyonu sonucu ortaya çıkar. Bu rahatsızlığın oluşmasında farklı tehlike faktörleri bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi kişisel hijyendir. Ayrıca; obezite, bölgenin tahriş olması, uzun zaman oturarak niyetlenmek, kalçalar arasındaki oyuğun derinliği ve genetik yatkınlık da diğer tetikleyiciler arasındadır. Kıl dönmesi kendini başlangıçta çıban veya akıntıyla gösterir. Apseye erken müdahale edilmemesi, ciddi sancı ve ateşe niçin olabilmektedir. Bu belirtilerle bir uzmana başvurulduğunda fiziksel muayene ve hasta öyküsü teşhis için yeterli olmaktadır. Genel Olarak herhangi bir görüntüleme yöntemine gereksinim duyulmamaktadır.

Kıl dönmesinin belirtileri

– Akış

– İç çamaşırda ıslaklık

– nahoş bir koku

– Kuyruk sokumunda ağrı

– Kaşıntı

Fazla geç olmadan tedavi edinmek önemli

Kıl dönmesi tedavisi planlanırken uygulanacak usul, hastanın durumuna kadar değişmektedir. Akut kıl dönmesinin tedavisinde çıban boşaltılır. Yerel uyuşturma aşağı yapılabilen işlemde apseyi tahliye etmek için başlıca en fazla şişlik olan noktadan kesi yapılması gerekir. Bu işlemde, vakaların az daha yarısında sorunun tekrarlayabileceği unutulmamalıdır. Kronik ve tekrarlayan kıl dönmesinde ise hastalığın belli tedavisi sinüs kanalının cerrahi olarak kesilip çıkartılması biçiminde uygulanmaktadır. Bu operasyon yapılırken bayağı dokunun olası olduğu dek uygun bırakılması tartı taşır. Uzun süre ihmalkârlık edilen kıl dönmesi sorunu, arada bir de olsa yassı gözenekli olan kanser gelişmesine yol açabilmektedir. bu nedenle kıl dönmesine göze çarpan eden belirtiler varsa süre kaybetmeden bir uzmana başvurulmalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.