Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Kilo verememe nedeni bağırsaklar olabilir

18.02.2021
211
Kilo verememe nedeni bağırsaklar olabilir

VM Medical Park Pendik Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Demirci, bağırsak sağlığımızı korumak için yapılması gerekenleri anlattı.

Son yıllarda bağırsakların değeri daha iyi bilinir oldu. Bundan Böyle birçok insan, bağırsaklarımızın vücudun ‘ikinci beyni’ olduğunu kabul ediyor. Bağırsaklar, bağışıklık sistemi için en manâlı organlardan biri… Haliyle bu organdaki bir sorun, bütün metabolizmayı etkiliyor. Peki, yaptığımız hangi hatalar bağırsaklarımızı mutsuz ediyor? VM Medical Park Pendik Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Demirci, bağırsak sağlığı hakkında manâlı bilgiler verdi.

Boşboğaz hap almayın

Bağırsaklarımızda 100-150 trilyon dek bakteri yaşar. Bizimle beraber yaşayan bu bakterilerin bir kısmı iyi, bir kısmı ise kötü bakteri olarak değerlendirilir ve tümü bir denge içindedir. Bu dengenin bozulması, bağırsak sağlığının bozulması anlamına kazanç. Bakteriler dünyasına ‘mikrobiyota’ adını veriyoruz. Sağlıklı bir mikrobiyota karoser mekanizmasının dinç bir şekilde yaşaması için önemlidir. Ilk Önce antibiyotikler edinmek üzere gereksiz ilaç kullanımı, atıl yaşam, obezite, sağlığa zararlı beslenme, sigara, içki, stres ve uyku sorunları bağırsak sağlığını negatif etkiler. Özellikle antibiyotikler, zararlı bakterileri öldürürken bağırsaktaki iyi bakterileri de öldürür. Böylece bağışıklığımız zayıflar ve hastalıklara yakalanma riskimiz de artar.

Mutlu bağırsak mutlu insan

Bağırsaklarımızda bulunan bakterilerin sayısı ve çeşitliliği ne değin zenginse, pek sağlıklı bir mikrobiyotamız var demektir. Bu da bizi birçok hastalıktan korur, gövde mekanizmamızın sağlıklı çalışmasını sağlar. Bağırsaklarımız ve bağırsak bakterileri bazı nörokimyasallar üreterek beynin ruh, hafıza ve öğrenme durumunu da etkiler. Sağlıksız bağırsak, sevinç hormonu olarak aşina ‘serotonin’ eksikliğine yol açar. Serotonin eksikliğinde huzursuzluk, gerginlik, endişe, asabiyet, bunalım gibi belirtiler görülür. Yani sağlıklı ve mutlu bağırsaklar, sağlıklı ve mutlu bir insan anlamına kazanç.

Sucuk yerine sarımsak, şeker yerine kayısı

Bağırsak sağlığı için, bol su tüketimi, öğün atlanmaması, ahenkli beslenme ve çalışma esas kurallardır. Posalı besinler özellikle kabızlıktan yakınan ve şişkinliği çok olan kişilerde tercih edilmelidir. Kefir, yoğurt gibi probiyotiklerin yanı sıra, tam buğday unundan yapılmış ekmek ve makarna, brokoli, marul, sarımsak, incir, elma, kayısı, ceviz, ham badem, bezelye ve bitter çikolata tüketilmesi faydalı olacaktır. Sucuk, sosis ve salam gibi şarküteri ürünleri, paketli gıdalar, gazlı-şekerli içecekler, yoğun yağlı ve soslu gıdalardan uzak durulmalıdır. Eğer kilo verememekten şikâyetçiyseniz, buna bağırsaklarınızdaki fena bakteriler sebep olabilir. Siz daha çok şekerli ve unlu şeyler tükettikçe, fena bakteriler bağırsak zarını zedeleyen toksinler üretip, yağ depolamanıza yol açar.

Gaita(Dışkı) nakli hangi hastalıklara çare

Bağırsak hastalıklarının tedavisinde artık gaita (dışkı) nakli tedavisi ön plana çıkıyor. Antibiyotiklere ast büyüyen ishal, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi inflamatuar (iltihaplı) bağırsak hastalıkları, alıngan bağırsak sendromu, kronik ishal, kabızlık ve kronik bitkinlik sendromlarında gaita nakli tedavisi yapılabiliyor. Gaita nakli dinç donörden alınan gaitanın, dağıtılmış işlemlerden geçirilerek, hasta kişinin bağırsağına kolonoskopi aracılığıyla yerleştirilmesi işlemidir. Gaita nakli aracılığıyla alıcının yeni bir hastalığa maruz kalmaması için, donörlerin ayrıntılı incelenmesi gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.