Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Kilo veremeyişinizin sebebi hormonlar olabilir

17.02.2021
223
Kilo veremeyişinizin sebebi hormonlar olabilir

İştah ve metabolizma üzerine etkileri nedeni ile bir takım hormon hastalıklarında şişmanlama, vücutta yağ dağılımının değişmesi gibi sorunlar yaşanabilir. Liv Hospital Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serpil Salman kilo vermeyi zorlaştıran hormonal sorunları anlattı.

İnsülin direnci

İnsülin kandaki şekerin hücreli içine geçişini sağlar. Bu mekanizmada bir sorun varsa, daha pozitif insülin salgılanarak kan şekeri ayarlanmaya çalışılır. Bu durumda insülinin yağ metabolizması ile ilgili görevleri gösterişli bir şekilde yerine getirilir, karın bölgesinde yağlanma ve kilo artışı görülür. İnsülin direnci olan şahısların açlığa tahammülü azalır, basit kilo alıp baskı verirler.

Hipotiroidi (Tiroid hormon azlığı)

Tiroid hormon düzeyinin azalması kiloya yatkınlık yaratabilir. Çünkü hem metabolizma yavaşlar keza de vücutta su tutulur. Ama hipotiroid belirgin şişmanlığın ana sebebi yok, mevcut sorunu artıran bir etken olarak karşımıza çıkar. Aşırı miktarda tiroid hormonu kullanarak kilo vermeye hedeflemek kalp ritminde bağdaşmazlık, kemik erimesi gibi epeyce ciddi sorunlara yol açabilir, seçim edilmemelidir.

Menopoz

Karoser yağ dağılımında cinsiyet hormonları da önemlidir. Kadınlarda menopozla birlikte östrojen azalır, bu şart vücuttaki yağın karın bölgesinde yerleşmesine neden olur.

Cushing sendromu

Kortizol hormonunun fazla salındığı bir bitkiler nedeni ile oluşan, karın bölgesinde yağlanma, kol ve bacaklarda incelme gibi birçok belirtinin olduğu nadir bir şişmanlık nedenidir.

Kortizol

İlaç olarak bahşedilen kortizon da vücutta kortizole dönüşerek benzer tesir yapabilir. Kortizol vücutta stresle salınan bir hormondur, ama stresin kilo artışına niçin olabileceği münakaşacı bir konudur.

Çoğaltma hormonu

Karoser yağ oranı ve yağ dağılımını belirleyen hormondur. Şişmanlarda çoğalma hormonu nispeten düşüktür fakat rahatsızlık derecesinde eksikliği yahut artma hormonu çare olarak önerilmemelidir.

İlk adım sağlıklı beslemek

Ayrı hormon hastalıklarında beslenmede nelere özen gösterilmesi gerektiğini Uzm. Dyt. Yıldız anlattı:

İnsülin direnci

Basit şeker (çay şekeri) içeren tüm gıdalar, hazır meyve suyu, tamamlanmış yiyecekler, beyaz unla yapılan hamur işleri, hazır gıdalar tüketilmemeli. Tereyağı yerine zeytinyağı, kızartma yerine haşlanmış sebze seçim edilmelidir.

Hipotiroid

İlaç tedavisinin yanı sıra bol su ve lif tüketimiyle metabolizmanızı daha çok çalıştırabilir, daha pozitif enerji harcanmasını sağlayabilirsiniz. Ara öğünlerde tüketilen proteinli besinler (yoğurt, ayran, süt) metabolizmayı hızlandırır.

Kortizol hormonunun pozitif salgılanması

Kortizol hormonlarının pozitif salgılanması durumunda tuzlu ve şeker kısıtlanmalıdır. Yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, somon, yoğurt, muz, mantar gibi potasyumdan varlıklı besinler tüketilmelidir.

Cinsiyet hormonları

Diyetteki dolu yağlar azaltılmalıdır. Dinç doymamış yağlar içeren fındık, badem, ceviz tüketimi sağlanmalıdır. Sebze, meyve ve tam tahıllar gibi lifli besinlerin tüketimi arttırılmalıdır. Alkol tüketimi azaltılmalıdır.

Artış hormonu fazlalığı

Öğün atlanmamalıdır. Süt içme alışkanlığı edinilmelidir. Kalsiyum yönünden zengin süt, peynir, yoğurt tüketimine itina gösterilmelidir. çokça sebze-meyve ile günde en az 8-10 bardak değişken tüketilmelidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.