Kış mevsiminde kilo aldıran 3 etmen
Uzmanlar, kış mevsiminde depresyon, D vitamini eksikliği ve günlerin kısa olmasının vücudun kilo almasına yol açtığını söylüyor. Sonbahar ve bilhassa kış aylarında genelde kilo almaya eğilimli olunuyor ve bu değişim 1-2 kilo kadar olabiliyor. Karoser mevsimsel metamorfoz göstermeksizin oldukça hassas bir aralıkta ısısını düzenleyebiliyor.
1- Depresyon
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Oğuz Kaan Ünal, kış mevsiminde kilo almanın 3 kayda değer nedenini anlattı. Kış aylarının bilhassa kalıtımsal olarak meyilli kişilerde bunalım eğilimine yol açabileceğini açıklayan Ünal, “Bu durumdan serotonin hormonunun sorumlu olduğu düşünülüyor. Istemsiz Hareket olarak bu olumsuz hisleri iyileştirmek ve daha mutlu hissedebilmek için yazın tükettiğimizden daha kalorili ve yağlı yiyecekler tüketme gereksinim artıyor. Buna kontrolsüz gece atıştırmaları da eklenebiliyor. Kalori alımı şahsen kilo almaya sebep olmanın yanında kan şekerimizde ciddi dalgalanmalara da yol açabiliyor” dedi.
2- D vitamini eksikliği
D vitamini eksikliğinin de kilo alımında etkin olduğunu açıklayan Ünal, “Bazı çalışmalarda obez ve metabolik sendromlu kişilerde D vitamin eksikliğinin tespit edilmesi, kas ve kemik sağlığımızda temel bir rolü olan bu vitaminin yağ metabolizmasında da rolü olabileceğini ortaya koyuyor. Kışın güneş ışığının daha cılız olması, dışarıya daha az çıkma eğilimi ve soğuktan korunmak için kalın giysiler giyiyor olmamız D vitamini eksikliğini tetikleyerek kilo almamıza olumsuz katkıda bulunuyor olabilir.”
3- Günlerin kısa olması
Dr. Oğuz Kaan Ünal günlerin kısalmasının kilo almamızdaki etkileri şu şekilde anlattı: “aynı zamanda günlerin kısa olması da kilo almada etkili. Günlerin kısa olması yeme düzeninin bozularak öğünlerin atlanmasına yol açabiliyor. Soğuk havalarda egzersiz yapma isteğinin sıcak ortamlarda oturma ve televizyon seyrederek bir şeyler atıştırmaya dönüşmesi de önemli bir problem. genel olarak kış aylarında metabolizmamızın da bu nesil değişikliklere adapte olarak daha tasarruflu kişi davranmaya eğilimli olması kilo almamızı kolaylaştıran sosyal faktörler arasında yer alıyor.”
Ünal, kilo alımını alıkoymak için şu tavsiyelerde bulundu: “Kışın ihmalkârlık edilen yeterli akıcı alımına itina gösterin, bilhassa C vitamininden varlıklı gıdaları tüketin, gövde direncinizi artırın, süt ve süt ürünlerini, balık yağını daha çok tüketin, günlük 20-30 dakikalık yürüyüşler yapın, ahenkli ve sık beslenin.”
Henüz yorum yapılmamış.