Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Light ürünlerin fazlası kilo aldırıyor

17.02.2021
247
Light ürünlerin fazlası kilo aldırıyor

Dürüst beslenme kişisel özelliklere göre değişir. Benim hayatım fazla baştan savma diyen biri için aslında sizin bu uyumsuzluk size ait düzenin taa kendisi derim daima. Çünkü sosyal hayatınız, alıştırma düzeniniz, aktivitenizin olamaması, kişisel beslenme tercihleriniz sizin sağlıklı beslenmenizi engelleyecek durumlar değildir. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye karar verdiğinizde fark edeceğiniz en manâlı reel her duruma göre jurnal beslenmemizi dengeleyebileceğimizdir.

Dikkat

Bir besinin düşük kalorili olarak belirlenebilmesi için gramı başına kalori miktarının 0.4 kalori ve aşağıda olması veya toplam enerjisinin %25 azaltılmış olmalıdır. Kalorisi azaltılmış besinlerin normal ürüne tarafından kalorisinin üçte birinin azaltılması gerekir. Bu besinlerin içeriğindeki şeker ve yağ azaltılarak posa içeriği artırılır. Bu şekilde hacim kazandırılırken kalori miktarı azaltılır.

bu arada böyle bir besini oluşturmaya çalışırken iyi bir hesaplama yapmalısınız. Çünkü düşük kalorili bir besin oluşturmaya çalışırken daha yüksek kalorili bir beslenme oluşturabilirsiniz. Nasıl mı?

Bir hesaplama yapalım. Evde kalorisini azaltmadan yaptığınız kurabiyelerden bahsedelim. Her bir kurabiye yaklaşık 30 gr. Olsun. Hemen bu kurabiyenin 20 gr mı undan 5 gr mı yağdan, 5 gr mı da şekerden gelsin. Şimdi siz kurabiyenin kalorisini azaltacaksınız ya. Benzer ağırlığa sahip bir kurabiye elde olabilmek için şekeri çıkardınız ve yapay tatlandırıcı koydunuz. Yağında 3 gr mını çıkardınız. Kurabiye kaldı 22 gr. 30 gr olması için doğal olarak 8 gr daha artı un ya da ağırlığın artmasını sağlayacak bir gıda eklemelisiniz. Bu da o kurabiyenin kalorisini doğrusu hiç düşürmediniz anlamına gelir.

Şimdi light ürünlerle ilgili bazı tanımların anlamlarına bakalım

Şeker tadı veren bir ürünün etiketinde şekersiz yazıyorsa bu sofra şekeri içermediğini başka bir şeker türevi ile tatlandırıldığını belirtir ve ürün etiketinde içindeki şekerin adı yazar. Bu tanımı belirtip yapay tatlandırıcılarla ilgili bilgi vermek istiyorum ancak etiketin ne çağrıda bulunmak istediğini daha basit anlayabilelim.

Beslenme değeri olan, enerji iceren tatlandırıcılar: Sukroz, glikoz, fruktoz, misir surubu, maltoz , maltodekstrin, glikoz, bal, seker alkolleri (sorbitol, mannitol, ksilitol, maltitol, eritritol, laktitol, isomalt), diger seker alkollerinden hidrojene edilmis nisasta hidrolizati.

Besin değeri olmayan, enerji icermeyen tatlandırıcılar: Sakkarin, aspartam, asesulfam potasyum (asesulfam-K) , sIklamat, alitam, sukraloz.

Fruktozun (meyve şekeri), ayni oranda enerji taşıyan sükroz ve nisastaya göre kan glikozunu daha az yükseltmesi nedeni ile diyabetikler göre tatlandırıcı olarak ve tatlı isteğini gidermek için kullanılabilir. Fruktoz kullanımını daha iyi denetim altına alabilmek için yenilen meyvenin yanına karmaşık karbonhidrat taşıyan kepekli bir galeta ya da ½ paket perhiz bisküvi alınması kan şekerinin daha yavaş yükselmesini ve 2 -2,5 saat hipoglisemi yaşanmasını engeller.

Sakarin, aspartam, asesulfam-K ve sukraloz gibi gıda degeri olmayan tatlandiricilar FDA (Amerikan Ilac ve Gida Dairesi) göre kullanılması yerinde bulunan tatlandırıcılardır. Jurnal olarak belirlenen güvenli alım miktarını aşmamak üzere tüketilmelerinde bir sorun yoktur.

Aspartam, sakarin ve assulfam K gibi beslenme degeri olmayan tatlandiricilar, yiyeceklerin ve iceceklerin tatlandirilmasinda, yeterli ve dengeli besin dahilinde açıklanmış ölçülerde kullanılmaktadır. Ancak tatlandırıcıların kullanılması çocuklar ve gebelerde uygun değildir. Keza aspartam taşıyan tatlandırıcılar da, fenilketonürili hastalar kadar tüketilmemelidir.

üstelik alışılagelmiş şekerden bir bono koparılarak üretilen splenda ve stevya bitkisinden üretilen stevya da kalorisiz şekerlerdir. Jurnal tüketimde kullanımında herhangi bir sakınca yoktur.

Tatlandırıcıların geveze kullanımlarını önlemek ve kullanılması gereken kişisel miktarları atamak için mutlaka bir diyetisyene danışılmalıdır.

Sık kullanılan tatlandırıcıların jurnal olarak azami dilekçe miktarları ( günlük alımları)

Tadlandırıcı Türü

Azami Doz (mg / kg / gun)

Sakarin

2,5

Aspartam

40

Asesulfam-K

15

Siklamat

11

Tadlandırıcının Adı

Her 1 kg karoser agirligi icin tüketilebilecek tablet sayısı

Sanpa, Nutra-Lezzet, Aspartil (yalnızca aspartam içerenler)

2 tablet/kg

Canderel ve Diyet Tat (sadece aspartam içerenler)

2.22 tablet/kg

Sakarin 20 (sadece sakarin)

0.125 tablet/kg

Dulcaryl doz (sakarin ve siklamat içeren)

0.352 tablet/kg

Tadalin (sakarin ve siklamat taşıyan)

0.275 tablet/kg

Ürün etiketinde Tuz oranları azaltılmış yazıyorsa Sodyumsuz (porsiyon başına 5 mg ve altı sodyum içeriği), Sodyumu Azaltılmış (porsiyon başına 35 mg ve altı sodyum içeriği), Düşük Sodyumlu (porsiyon başına 140 mg ve altı sodyum içeriği) olarak algılanmalıdır.

0 yağlı ürün dendiğinde ürünün içinde %’5in aşağı yağ olduğunu belirtir. Düşük yağlı ürünlerde ise %25İn altında yağ miktarı bulunur.
Ürünün üzerindeki Kolesterolü Azaltılmış bilgisi porsiyonu başına 70 mg dan az kolesterol içeriyor, Kolesterolsüz yazıyorsa porsiyonda 4 mg ve altı kolesterol içeriği var demektir.

Diyabetik ürünler:

Yapılan en büyük hatalardan birisi de diabetik ürünlerle, diyet ürünlerin birbirine karıştırılmasıdır. Bir ürünün diabetik olması kalorisinin düşük olması anlamına gelmez. Bu ibare sadece diabetik bireylerin kan şekeri üzerine negatif etkisi olmadığını belirtir.

Üzerinde light yazdığını gördüğünüz bir ürünün her zaman düşük kalorili olduğunu ve daha pozitif miktarda tüketebileceğinizi düşünmemelisiniz. Mesela meyveli light yoğurtlar, perhiz bisküviler, kahvaltılık gevrekler pozitif tüketildiğinde kilo vermenizi engelleyebileceği gibi kilo aldırabilir.

Aynı şekilde mısır gevrekleri 2 yemek kaşığı bir dilim ekmek kadar enerji içerir ve pozitif tüketirseniz kesinlikle kilo vermenizi engeller.

Gündelik hayatta fazlasıyla aşina ve tercih edilen manâlı bir grupta light süt ve yoğurtlardır. Bu besinlerin light olarak değerlendirilmesinin sebebi içindeki yağ miktarının azaltılması ve bu yağ oranına tarafından değerlendirilmesidir. Diğer gıda bileşenleri ile ilgili bir azalma olmadan sadece yağı azaltılarak üretilen süt ve yoğurt özellikle, kan yağları yüksek, hipertansiyonu olan, diabetik ve kilo problemi olan bireyler için uygundur. Ama yine bu süt yağsız diyip artı miktarda tüketmek alacağınız kalori miktarını artıracağından başvuru formu amacınıza hitap etmez.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.