Metallerin beynimizi nasıl etkiliyor
Kalbimiz bu metaller doğru ahenkli çalışır, diş ve kemik yapımız, adale fonksiyonlarımız, üreme ve dolaşım sistemimiz, hücreli gelişimimiz de demir, bakır, çinko gibi mikro beslenme ögeleriyle sağlıklı çalışır. Bu metalleri pozitif elde etmek ise vücutta toksik tesir yaratır ve beynimizi olumsuz etkiler. Önemli olan, içten metali dürüst şekilde ve tatmin edici miktarda alabilmektir.
Demir
Yetişkinlerin günlük demir ihtiyacı 9 mg’dır. Sakatatlar, etler, pekmez, kuru meyveler, susam, kuru baklagiller, kuru domates ve patlıcanda yüksek miktarda demir bulunur. Vücutta kırmızı kan hücrelerine rengini veren, oksijen taşınmasını sağlayan ve sahiden bir protein türü olan hemoglobin içinde yer alır. Hemoglobin düzeyi ile bilişsel işlev arasındaki ilişki ise manâlı. Buna göre hemoglobin seviyesi yeterliyse kişi bilişsel testlerde iyi performans gösteriyor. Düşükse testlerde iyi performans gösteremiyor. Hemoglobin seviyeleri yüksek olanlar ise fena performans sergiliyor. Öbür bir ifadeyle kanınızda hemoglobin seviyesi yüksek olacağına düşük olsun, daha iyi. Keza ceset, alınan fazla demiri atamadığı için dokularda ve organlarda birikmeye başlıyor. Ortaya meydana çıkan da takâtsizlik, zaaf, sızı ile kendini bildiren yürek hastalığı, şeker hastalığı, karaciğer hasarı hatta arterit olabiliyor.
Bakır
Yetişkinler günde 900 mcg (mikrogram) bakıra gereksinim duyar. Sakatatlar, etler, balık, susam, fıstık, kuru baklagiller, kakao, yumurta ve yeşil sebzelerde yüksek miktarda; tahıllar ve öteki sebzelerde orta miktarda; süt ve taze meyvelerde ise fazla eksik miktarda bakır bulunur. Bakır, vücudumuzdaki bir takım enzimler için gereklidir. Oysa bakır oksitlenebildiği yani paslanabildiği için güvenli olmayan… Artı alınan bakır da ceset içinde oksitlenerek özgür radikallerin, yani yok edici oksijen moleküllerinin üretimini başlatabiliyor. Bu da beyin hücrelerine hasar verip yaşlanmayı hızlandırıyor. Sinir sistemi, öğrenme süreci, beyin ve fikir üstüne toksik etkilere yol açabiliyor, kişiyi Alzheimer’a açık ülkü getiriyor. Tıpatıp demirdeki gibi: Normalden azsa sorun var fakat normalden yüksekse fazla daha büyük bir sorun var.
Çinko
Yetişkinlerin jurnal çinko ihtiyacı 3 mg… Sakatatlar, etler, balık, buğday ruşeymi, kabak çekirdeği, badem, ceviz içi ve peynirde yüksek miktarda çinko bulunuyor. Beyin hücreleri birbiriyle iletişim kurmak için çinkoyu kullanıyorlar fakat pozitif alınan çinko ayrıca toksik ülkü geliyor ayrıca de beyinde plak oluşumuna zemin hazırlıyor.
Metalleri nasıl kullanırız
Su tesisatları: Evimize suyu taşıyan boruların bakır ve pirinç ile döşenmesi, bunların paslanıp içme sularına bakır ve çok daha öbür metaller geçirmesine niçin olabiliyor. Biz musluktan akıcı suyun hijyenik olup olmadığına uyarı ederken bu detayı atlıyoruz. En iyisi belirlenmiş değilseniz damacana suyu kullanmak.
Demir ve bakır mutfak eşyaları: Bu cins tencere tava vb. içinde yapılan yemeklere bir miktar metal geçerek vücuda alınabiliyor. Bakır tavalar, cezveler; demir biftek tavaları vb. bunlara örnek… En iyisi çelik, borcam, seramik pişirme kapları göstermek.
Multivitaminler: O Kadar çok multivitaminde demir, bakır ve çinko yer alıyor ve birçok da jurnal demir, bakır ve çinko ihtiyacımızın tamamını hatta daha fazlasını karşılayabilecek seviyede… Multivitamin alacağınız vakit en doğrusu hangi metalleri içerdiğini denetlemek, mümkünse içerisinde metal bulunmayanlarını elde etmek…
İşlenmiş gıdalar: Böylece veya böyle işlemden geçmiş tüm yiyecek maddelerinde metaller bulunabilir. Mesela kahvaltılık gevreklerde. meyve sularında, fermente gıdalarda vb. Bu gıdalar, günlük gereksinimden çok daha pozitif metalin vücudumuza girme sebebidir. Yapmanız gereken, işlenmiş ürünler alacağınız süre etiketlerinde yazan bileşenleri analiz etmek…
Sakatatlar: Dalak, ciğer gibi organ etleri ve kabuklu deniz ürünleri (ıstakoz, yengeç vb.) fazla artı miktarda metal içerir. Bu da vücudun ihtiyacı olandan fazla daha artı demir gibi metallerin vücuda alınmasına, sonrasında da toksik etkilere sebep olur. En açık konuşmak gerekirse sebze tüketimini artırmak ve yeşil yapraklı sebzelerle kuru baklagillere yönelmek…
Henüz yorum yapılmamış.