Meyvelerdeki Şekerle Abur Cuburdaki Şeker Aynı Mıdır?
Sıhhatin için meyvelerde bulunan şekerle, hamur işlerinde bulunan şekerin arasında nasıl değişiklikler olduğunu bilmen gerekir. Tüm şekerler aynı mıdır? Tesirleri nasıldır? Hadi gel bu suallerin cevabını birlikte bulalım.
Son günlerde yapılan araştırmalarda, şekerli, işlenmiş besinlerle sürdürülen beslenmenin kalp rahatsızlıkları tehlikesini iki katına çıkardığı belirlenmiştir. Dünya Sağlık Teşkilatı, gün boyu aldığımız kalorilerin yalnızca %5 ’inin şeker kaynaklı olması vaziyeti ile Daha evvel bu oranı %10 olarak belirlemişti. çok daha sağlıklı bir yaşam süreceğimizi belirtiyor. Bu sınırlamayı yaparken şekerli besin olarak yalnızca tatlıları değil, ketçap gibi işlenmiş besinleri de düşünebilirsin.
Meyvelerdeki Şekerle Abur Cuburdaki Şeker Aynı Mıdır
Gelelim tüm şekerlerin aynı olup olmadığına. Bu mevzuda bazı sağlık kampları, -şayet doğru oranda protein ve yağ alırsan, bedenine uygun kalori alırsan, şekerin portakaldan veya bir poşet tatlı abur cuburdan geldiğinin bir ehemmiyeti yok- diyor.
Peki bu görüş doğru mu?
Bu vaziyeti iki değişik biçimde değerlendirmek gerekir; İlk olarak kilona ve bedenindeki yağ oranına olan tesiri, ikinci olarak ise sıhhatine Metabolik problemler ve kanser tehlikeleri. olan tesiri.
Bu mevzudaki donakaltıcı reel, şekerin bir defa kanına girdikten sonra nereden geldiğinin hiçbir ehemmiyetinin olmadığıdır. Zira kaynağı ne olursa olsun beden, kandan şekeri toplayıp adalelere ve yağ tabakalarına depolamakta misyon alan, insülin hormonunu salgılar. Fakat şekerin kaynağının ne olduğu, hakikat şeker henüz damarlarına girmeden evvel hala bağırsaklarındayken ehemmiyetlidir.
Meyve ve sebzelerdeki şekerle, abur cuburlardaki şekeri değerlendirecek olursak; Meyve ve sebzelerdeki fiber, şekerin kana karışımını yavaşlatarak metabolizmanı dengeler. Abur cuburla alınan şeker ise bir seferde ve süratle kanına karışır. Aynı oranda insülin salgısı da çok fazladır, dolayısıyla daha fazla şeker, yağ olarak depolanır. Ayrıca kan şekerin kronik seviyeye geldiğinde, yağ yakımı durur veya çok yavaşlar. Böylelikle bedenindeki proteinler ekstra şekere bulanır, süratli ihtiyarlamana ve damar sertleşmesine sebep olur.
Netice olarak baktığımızda ise mevzuya en uygun misali; kilolarca portakal yediğini düşünerek verebiliriz. Bu tüketim, bedenindeki kan şekeri seviyesini en üst boyuta taşır ama bu seviyeye çıkması biraz zaman alabilir. Abur cubur harcadığında ise bu seviyeye erişmen, kilolarca portakal yediğin müddetten çok daha süratli olur ve bu gidişatın sıhhatin üzerindeki tesiri de bir o kadar tehlike taşır. Bu misallerden yola çıkarak sana verebileceğimiz en ehemmiyetli nasihat; abur cubur tüketimini asgari seviyeye indirmen olabilir.
Sağlıklı günler.
MACFit
Henüz yorum yapılmamış.