Nefesle stresi idare etmek ne değin dürüst
“Stres yönetimi için nefes teknikleri uygulamak, kaş yaparken göz hariç tutmak deyimi ile açıklanabilir” diyen Uluslararası Nefes Koçluğu Federasyonu Kurucu Başkanı, Nefes Uzmanı ve Yazar Nevşah F. Karamehmet, stresi iyi idare etmek ve psikolojiyi dengelenmek namına yapılan bilinçsiz nefes çalışmalarının hastalıklara davetiye çıkarabileceğini ifade ediyor.
Yirmi yıldır nefes ve solunum fizyolojisinin sağlık üzerinde yarattığı etkileri araştıran, yurt haricen ve Türkiye’de birçok kurum, doktor, hastane ve üniversiteye bu konuda danışmanlık veren Nevşah F. Karamehmet, gerginlik yönetimi için nefes tekniklerini önermediğini belirtiyor ve “Ama nefesin solunum fizyolojisi ve sağlığımız üstüne anlık etkilerini bilmeyen, araştırmamış, öğrenmemiş kişilerin nefesle ilgili tekniklere başvurabileceğini düşünüyorum. Nefesi araştırdığınızda ve bilim adamlarının araştırmalarını okuduğunuzda aldığımız her nefesin solunum fizyolojimiz ve genel gövde kimyamız üzerindeki etkisini görebilirsiniz. Dolayısıyla nefesin solunum ile hizada olmaması, bedenimizde hali hazırda ve çok iyi çalışan bir mekanizmaya teslim olmamamız solunum sistemi namına ciddi bir tehdit oluşturabilir” diyor.
Solunum kimyanızı bozmayın
Günümüzde birçok kişi nefesin psikolojik etkisinin farkında olan. Nasıl nefes aldığımız nasıl hissettiğimizi, nasıl düşündüğümüzü ve tüm psikolojimizi etkiliyor. bu nedenle nefes; psikolojik çalışmalarda, gerginlik yönetiminde, konsantrasyon çoğaltmak için enerji dengelemek için hissi açıkları doyurmak için senelerdir kullanılıyor. “Oysa fazla eksik birey şu soruyu soruyor: Psikolojik durumu idare etmek, başkalaştırmak, manipüle etmek adına uygulanılan nefes tekniğinin solunum fizyolojisi, akciğerler, solunum kimyası üzerinde yarattığı etkiler neler?” diyen Nevşah F. Karamehmet, sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Stresi, gerginliği yönetmek, psikolojinizi dengede tutmak için minimum 100 tane nefes tekniği yazabilirim. Lakin bunu yapmam. Çünkü bir nefes uzmanıyım, nefesin solunum sistemimiz ve genel sağlığımız üzerinde yarattığı etkileri iyi araştırmış, öğrenmiş, anlamış biriyim. O deneyimlediğiniz nefes tekniği psikolojinizi manipüle ederken inanılmaz hissetmenizi sağlayabilir, ama diğer yana sizi hipokapni veya hiperkapniye sokabilir, solunum kimyanızı bozabilir, oksihemoglobin değerlerinizi, kanın hücrelere oksijen nakliye becerisini negatif yönde etkiliyor olabilir. İyi hisseder, şayet iyi konsantre olur, stresi iyi yönetir, psikolojinizi dengede tutarsınız fakat birçok hastalığa da davetiye çıkarmış olabilirsiniz.”
Doğal nefes senin müdahale etmediğin nefestir
“Dürüst nefes alma tekniğini anlatır mısınız? Nasıl yapacağız?” gibi sorulara “Sen yapmayacaksın, o zaman nefesin doğal olacak” şeklinde cevap verdiğini söyleyen Nefes Uzmanı Nevşah F. Karamehmet, “Doğal nefes ‘sen’in yani egonun müdahale etmediği, karışmadığı nefestir. Sağlığımız açısından en iyi nefes doğal nefestir; müdahalesiz, teslim olmuş bir nefestir. Yani senin solunum sistemine, bedenine, mükemmel işleyen düzene güvendiğin ve psikolojini manipüle etmek için daha iyi hissetmek, duygularını bastırmak, alternatif bir ego hissi yaratmak ve çoğu motivasyon ile nefesi değiştirmediğin hal. Elbette bu hale nefeste en ince ayrıntısına kadar teslimiyet seviyesine gelmek için birçok kişiyle tavır bilimi temelleriyle çalışmamız gerekiyor. Çünkü disfonksiyonel yani senin nefesine müdahale ettiğin durumlar öğrenilmiş bir alışkanlık olabiliyor. Bu alışkanlıklar iyi bir şekilde tahlil edildiğinde; motivasyonu, geçmişi, tetikleyicileri araştırılıp bilinçli şekilde üzerinde çalışıldığında iyice fonksiyonel, doğal, dinç bir nefes alışkanlığı öğrenebilirsiniz.” diyor.
Stres herkesin hayatında var
“Gerginlik karşısında eğer stresle tetiklenen bir nefes alışkanlığınız varsa rahatsız olursunuz. Yahut stresten bir hastalık duymaz, doğal haliniz, doğal nefesiniz gereği stresle rahatlıkla baş edebilen bir kişi olursunuz, bu da yaşamınızı kolaylaştırır” diyen Nefes Uzmanı Nevşah F. Karamehmet, herkesin stresli bir hayatı olduğunu, kendisinin de eğitimleri, yazıları, konuşmaları, seyahatleri sebebiyle yoğun ve stresli bir temposu olduğunu söyleyerek “Eğer doğal, fonksiyonel bir nefese sahip olmasaydım ben de çoğu kişi gibi gerginlik altındayken rahatsız olup derin derin nefesler almaya başlar, solunum kimyamı bozar, solunum alkalozuna girer, bu vesile ile tetiklenen negatif duygular ve durumlar ile başa çıkamayıp konsantrasyonumu, enerjimi, sağlığımı kaybedebilirdim. Ama doğal, işlevsel bir nefese sahip olduğum için bunların hiçbirini deneyimlemiyorum. bu nedenle nefes tekniklerini değil, doğru ve uzman kişilerle nefes analizini ve nefes koçluğu sistemini öğüt ediyorum. Bu konu hakkında ayrıntılı bilgiye varmak isteyenler Nefes Koçluğu Federasyonu ve NFS Yaşam Okulu ile iletişime geçebilirler” diyerek sözlerini tamamlıyor.
Henüz yorum yapılmamış.