Oruç tutarken yapılan besin hataları

Ramazan ayının gelmesi ile oruç tutan bireyler olağan zamanlarda edindiği beslenme alışkanlıklarının çok uzağında bir düzenle beslenmeye başlıyorlar. Esteticium Bilirkişi Diyetisyeni Bahar Aktan oruç tutarken en sık yapılan hatalar konusunda uyardı: “Öğün saatleri ve açlık süresinin değiştiği bu günlerde unutmamamız gereken en esas prensip; dinç ve dengeli besin sistemimizden uzaklaşmamak olmalıdır.”
Kalorili yiyeceklerden uzakta durun
Ramazan ayı ile birlikte oruç tutan bireylerin porsiyon miktarlarını artırdığı ve her zamankinden daha yoğun kalori içeriği olan yiyecekler tükettiği gözlenmektedir. Rutin hayatımızdaki beslenme alışkanlıklarımız aralarında bulunmasa bile her gün iftardan sonradan tüketilen tatlılar şahısların bu ay içerisinde kilo almasında en manâlı nedenler aralarında görülüyor. Bunların yanı sıra geleneklerimiz aralarında yer alan konuk ziyaretleri ve bu ziyaretlerde sunulan yemeklerin değişiklik sayısındaki fazlalık ve porsiyon miktarlarındaki soylu davranış öteki bir tehlike unsuru haline geliyor.
Hareketsizlik kilo aldırıyor
Bu sene gündüz süresinin uzun olduğu yaz aylarına denk gelen Ramazan ayı, oruç tutan şahısların uzun zaman aç ve susuz kalmasına niçin oluyor. Daha pozitif susamamak ve özlem hissi yaşamak için kişiler daha az aktivite yapıp, günlerini daha fazla oturarak veya yatarak geçirme ricası duyuyorlar. Yine akşam geç saatte yapılan iftardan daha sonra bireylerin spor veya hafif alıştırma yapacakları zaman de azalmış oluyor. Hareketsiz geçirilen bu bir ay sonunda azalmış bazal metabolizma hızı ve gövde ağırlığımıza eklenmiş birkaç kilo olarak sonuçlanıyor.
Oruç tutarken yapılan en esas hatalar
– Sahur vaktini yemeyerek vermek,
– Sahurda ağır yiyecekler harcamak,
– İftar ve sahur aralarında yeterince su içmemek,
– İftara başlarken zeytin, hurma, salata yerine asıl yemekleri tercih etmek,
– İftar yemeğini tek seferde süratli bir şekilde son vermek,
– İftarda kızarmış yemekler ve hamur işleri harcamak,
– İftardan hemencecik sonra dere ve kahve tüketmek,
– Kızartılmış tatlılar ve hamur tatlıları harcamak,
– İftardan yatana kadar geçen sürede çalışma yapmamak,
– Yatmadan kısa bir süre önce midenizi rahatsız edecek ağır yiyecekler yemek yemek.
Henüz yorum yapılmamış.