Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Ramazan’a özel egzersiz programı

18.02.2021
180
Ramazan’a özel egzersiz programı

Gündüzleri uyuşuk geçmek, iftardan itibaren sahur bitimine dek yüksek kalorili besinler harcamak yani normalin iki katı yemeğe doldurmak ramazan ayının sonunda pozitif kilolarla karşı karşıya kalınmasına neden olabiliyor. Fakat ramazana özel gıda şekli oluşturarak ve iftar sonrası yapılacak dürüst egzersizler ile bu durumun önüne geçilebilir. İşe egzersizle birlikte iftardan sahur vaktine değin olan sürede karbonhidratlar azaltılarak başlanabilir. Sports International eğitmeni Onur Çimşir, ramazan ayında yapılacak düzenli egzersizin 13 püf noktasını verdi.

1-İftardan 1,5-2 saat sonradan spor yapılmalı.

2-Ramazanda egzersizlerde dikkat edilmesi gereken en manâlı nokta antrenman sürelerinin kısa tutulması.

3- Oruç boyunca spor yaparken ağır sporlardan uzakta durmak gerekiyor. Ağır egzersizler su kaybını artıracağı gibi ciddi rahatsızlıklara da yol açabiliyor. Temposu düşük ve süresi kısıtlanmış egzersizler yapılmalıdır.

4- Antrenman fazla dermansızlık ve sıvı kaybına sebep olmayacak biçimde tekrar tekrar yapılandan daha hafif olurken mutlaka gidip gelen yapılmalıdır.

5- Yapılacak egzersizler için salon sporları seçim ediliyorsa pozitif enerji sarf edilmeyecek aktiviteler seçerken salon sporu yapmayanlar için ise hafif tempolu açık hava yürüyüşleri uygun olacaktır. Tüm egzersizler 30 ila 45 dakika aralarında yapılmalıdır.

6- Sahur öğünü kuşkusuz atlanmamalıdır. Sahur öğününü atlamak ayrıca metabolizmayı yavaşlatır keza de daha uzun süre aç kalınacağından kan şekerinin düşmesine sebep olur.

7- Ramazan öncesi uyumlu spor yapanlar ramazan baştan başa spora ara vermemeli. Bu dönemde spor yapmayı bırakanların, genel fizik ve kondisyonunda yüzde 30- 40’a varan kayıplar yaşanır.

8-Spor, nemin ve sıcaklığın düşük olduğu ve tercihen hava akımının olduğu ortamda yapılmalıdır.

9-Egzersizden 30/45 dakika daha sonra tercihe göre sebze ve meyve grubundan ara öğün yapılmalıdır. Ve unutmayın fakat, oruç tuttuğunuz günde harcadığınız ile olağan günde harcadığınız enerji farklıdır.

10-İftardan sonradan bol su tüketilmeli. Gün içinde susamış kalacağınız için akıcı ihtiyacınızı mükemmel karşılamalısınız. Özellikle su tüketimi önemlidir. Suyu ortalama 2- 2,5 litre içmeye ve aynı zamanda enerji verebilecek, yardımsever olacak sıvılarla da akıcı ihtiyacının karşılanmasına dikkat edilmelidir. Örneğin; Ayran, taze bunalmış meyve suları, soda, sebze suları. Özellikle mineral kaybını önlemek için iftardan daha sonra bir tane sade soda içilmeli.

11-Giyim, iklim koşullarına uygun olmalı ve fazla terlemeyi engellemelidir.

12-Tatmin Edici uykuya dikkat edilmelidir. Uykusuzken yoğun antrenman yapılmamalıdır.

13-Sakatlanmaları alıkoymak amacıyla spor öncesi ısınmak, spor sonrası vücudu esnetmek gibi defalarca geçerli alıştırma prensiplerine uymak gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.