Sağlıklı bir hamilelik için yapılması gerekenler

Özellikle gebe kadınlar için bu aylar zorlu geçebiliyor. Sıcak basmaları, terlemeler ve el-ayak yanmalarıyla gebeler bu mevsimde böylece fazla faktörden olumsuz etkileniyor. Memorial Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Baran Celtemen, sıcak yaz günlerini daha hafif atlatmak ve bu dönemde dinç bir gebelik için yapılması gereken 8 maddeyi sıraladı.
D vitaminini doğal yöntemlerle alın
Yaz ayları D vitaminini doğal yollardan olmak için en yerinde zamandır. D vitamini eksikliği özellikle hamile kadınlarda gebelik şekeri, tansiyon hastalığı ve bakteriye ast vajinal enfeksiyon riskini artırmaktadır. 15- 30 dakika arasında güneşe maruz kalmak hamilelik esnasında sık görülen D vitamini eksikliği açısından epeyce önemlidir. Ancak güneşe çıkarken UV ışınlarının yaratacağı zararlı etkenlerden korunmak tedbirli almak gerekmektedir.
Günde 8- 10 bardak su tüketin
Sıcak havaların ve güneş ışınlarının su kaybına neden olacağı unutulmamalı, günde 8 – 10 kadeh su tüketilmelidir. Bu dönemde idrar rengi su rengine yakın olmalıdır.
Hafif yiyecekler ile yazı sıcacık geçirin
Günü mutlaka 6 öğüne bölerek az ve sık yemek yemek gerekmektedir. Yaz gebeleri bilhassa yağ ve karbonhidrat içeren gıdalardan uzakta durmalıdır. Bu tarz ağır yiyecekler sıcak ile bir araya geldiğinde yaz aylarının fazla daha engebeli geçmesine neden olmaktadır. Yağlı ve karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler yerine protein oranı yüksek gıdalar tüketilmelidir. Mesela ızgara balık, ızgara et veya köfte ve tavuklu salata gibi. Yazın nimetlerinden faydalanarak özellikle mevsimin taze sebze ve meyveleriyle beslenmek fazla daha dinç bir hamilelik geçirmenizi sağlayacaktır.
Uygun miktarda meyve tüketin
Yaz ayları meyveler açısından fazla zengin bir dönemdir. Masum gibi görünse de meyveler fazla tüketildiğinde şeker açısından güvenli olmayan olabilmektedir. Yaz aylarında glisemik indeksi düşük meyveler (şeftali, ananas, yeşil elma), istikrarsız içeriği yüksek meyveler (kavun, karpuz vb.) 1 porsiyonu geçmeyecek şekilde tüketilmelidir. Ev yapımı meyveli yoğurtlar, ara öğünlerde ceviz, badem, fındık gibi açılığı geciktiricidir. Omega vitamini yönünden zengin kuruyemişlerle beslenmek yazın sıcağının etkisini ortaya çıkartabilecek sıkıntılardan korunmayı sağlar.
Güneşin tepede olan geldiği saatlerde dışarı çıkmayın
Sıcak intoleransı yani sıcağa hassasiyeti gebelerde daha pozitif görülmektedir. Günün sıcak saatlerinde kapalı ve serin ortamlarda bulunmak, güneşin tepede olan geldiği saat dilimlerinde dışarı çıkmamak önemlidir. Istikrarsız tüketimi kayda değer olmakla beraber, terlemeyle kaybedilen elektrolitleri yerine belirlemek için doğal meyve suları, süt ve spor içecekleri tercih edilmelidir. Bunlar adale kramplarını, yorgunluğu ve halsizliği gidermede yararlı olacaktır.
En yararlı yaz sporunun yüzme
Yaz aylarında daha çok dıştan yapılan faaliyetler ve spor faaliyetleri tercih edilebilir. Akşam saatlerinde yürüme, bisiklete binme, yüzme gibi sporlar yapılabilir. Yürürken yürüyüş temposunu hazırlamak fazla önemlidir. Yanımızdaki kişiyle konuşabilecek oysa şarkı söyleyemeyecek tempoda yürüyüşler yapmaya dikkatli olmak gerekir. Yaz döneminde yapılabilecek en güzel spor yüzmedir. Yüzme gebelikte ayrıca bel ağrılarına iyi gelmesi ayrıca kilo kontrolü keza de olağan doğumu kolaylaştırması açısından çok faydalıdır. Yüzmek için muhtemel ise denize girilmeli, deniz imkanı yahut hijyen kurallarına yerinde havuzlar tercih edilmelidir. Yüzme vücudun ısı dengesini sağlar ve bütün karoser kaslarını çalıştırması açısından tercih edilebilir. Alıştırma yaparken sıvı tüketiminin arttığını göz ardı etmeden sıvı alımı dikkatsizlik edilmemelidir.
Yüksek tehlikeli sporlardan uzaktan durun
Gebelikte düşme riski yüksek olan ve temaslı sporlardan uzak durmak gerekmektedir. Basketbol, plaj voleybolu, su topu, su kayağı, sörf, dalış gibi sporlar bebek ve annenin sağlığı açısından yapılmamalıdır.
Seyahat planınızı sağlığınıza kadar yapın
Yaz aylarında seyahate çıkmakta hiçbir sakınca yoktur. Eğer hava yoluyla gezi yapılması planlanıyorsa varis çorabı kullanarak ve koridorlarda yürüye yürüye gezi geçirilebilir. Eğer kara yoluyla yolculuk yapılacaksa 2 saatte bir dinlenme molası verilmeli ve 30 dakika yürüyüş yapılmalıdır. Arabayla yolculuklarda da varis çorabı kullanılmalıdır. Mirasçı çorabı, uzun süre atıl kalma durumundan dolayı gebelikte artan pıhtılaşmayı engelleyip mümkün afiyet sorunlarından korunmasını sağlar. Eğer gidilecek bölge Uzakta Doğu, Afrika gibi bir yer ise kişi doktoru ile görüşmeli, mutlaka zorunlu aşıları olmalıdır.
Henüz yorum yapılmamış.