‘Sağlıklı’ yoğurtların şeker içeriği
Sağlık ile ilgili her bilgi güçlüdür. Bizi şeker yüklü tahıl karışımlarının, glutensiz olan her şeyin ve pazarlanan meyveli, aromalı, özet olarak katkılı yoğurtların sağlıklı olduğu konusunda ikna ettiler.
Sahiden dinç mı
Gıda etiketine bakarak bunların hakiki olmadığını iyi anlamak oldukça kolaydır. Lakin dürüst olalım, çoğumuz etikete bakmıyoruz. Yoğurdu, bütün yardımcı bakterileri içermesi nedeniyle dinç hissediyor, bilhassa üzerinde ‘organik’ gibi yazılar yazıyorsa, denetim etmeden alıyoruz. Oysa hislerimiz daima olağanüstü bir rehber değildir. Marketlerde satılan birçok yoğurt maalesef şekerle batmış. belli ki dinç olsa da, organik ürünler günlük şeker dozunuzun yarısını ufak bir bardakta almanıza niçin olabilir.
İlave şekerin farkında olan olun
İnsanlar diyetlerinde ne değin ilave şeker olduğunun haberdar değiller. Aromalı, meyveli, organik ve çocuk yoğurt kategorilerinin hepsinde 100 gram yoğurt başına ek şeker içeriği 10.8 ila 13.1 gram. Bu birçok insan için günlük alacağı en fazla şekerin yarısı kadardır. Kadınların günde maksimum 25 gram, erkeklerin günde en fazla 38 gram ve çocukların günde azami 25 gram şeker alması önerilmektedir. Marketten aldığınız 100 gramlık bir meyveli yoğurt jurnal şeker limitinizin nerdeyse yarısını doldurur.
Meyveli mi, sade mi
Buradaki problemin bir kısmı, aromalı, tatlandırılmış yoğurtların sade yoğurtlara fena bir isim vermesidir. Doğal yoğurt 100 gramında ortalama 5 gram şeker içerir. Bu şeker eklenmiş şeker yok, doğal şekerdir. Yani marketten alacağınız meyveli, perhiz gibi yoğurtların yerine tam yağlı sütten yapılmış doğal yoğurt sizin için fiilen daha iyidir. Araştırmalar, süt ürünlerindeki yağların, kırmızı etten elde edilen yağların aksine, fazla dinç olduğunu gösteriyor. Süt ürünleri, dinç bir diyetin yağ kaynağı olarak tüketilebilirler. Yoğurtta keza, dağıtılmış bağırsak mikrobiyomunun korunmasına katkıda bulunabilecek canlı bakteriler bulunur.
Oysa tüm bu aromalı yoğurtlardaki eklenmiş şeker, dinç bir atıştırmayı mahvediyor. Yıllardır, eksik yağlı yiyeceklerin tat kaybını telafi etmek için daha fazla şeker ek edildiğini duyuyoruz. 2016’da yapılan bir alıştırma sonunda bu teoriyi test etti ve yalnızca süt ürünleri için değil bununla beraber unlu mamuller, et ürünleri ve soslara da şeker ilave edildiğini doğruladı.
Etiketleri okuyun
Size etiketleri okumanızı ve isimleri daha yakından tanımanızı öneriyorum. Satıcıların sizi organik ya da doğal gibi sözlerle kandırmasına müsade vermeyin. Gıda etiketlerindeki ilave şekerleri defalarca okumaya çalışın. Bunu alışılmışlık haline getirin. Yalnızca etiket kontrolü yaparak, kesebileceğiniz şeker miktarına şaşıracaksınız.
Dyt. Serkan Sıtkı Şahin
özel içeriğidir.
Henüz yorum yapılmamış.