Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Ses kısıklığı niçin olur boyun kanseri habercisi olabilir!

30.03.2021
83
Ses kısıklığı niçin olur boyun kanseri habercisi olabilir!

“Uzmanlar, ses kısıklığı, yutkunma sorunları, boğazda şişlik, burunda tıkanıklık, kulak ağrısı gibi sorunların baş boyun kanserlerinin habercisi olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. ulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Tolga Kandoğan, konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.”

Baş boyun kanserleri yüz cildini, burun ve ağız içini, dudaklar, dil, yutak, geniz, tükürük bezleri, tiroit beziyle gırtlak bölümünü kapsar. Erken teşhisle çare oranı yüksektir. Tüm gövde kanserlerinin yüzde 9’unu oluşturmasına rağmen yaşam kaybı yüzde 4 olarak kaydedilmiştir.

Buradakiesas sorun baş boyun kanserleriyle ilgili toplum farkındalığının tatmin edici düzeyde olmayışıdır. Hastalar baş boyun kanserlerini bilmediği için belirtileri diğer sebeplere bağlıyor, zaman uzayınca teşhis ve tedavide geç kalıyorlar. Mevcut tabloyapandemi sürecinde hastaların hastanelere gitmekten sakınması da eklenince tehlike katlanarak büyüyor’.

Boğazım şişti geçer diye beklemeyin

Baş ve boyun bölgesinde ele gelen şişlik, dudakta, dilde, ağız iç bölgesinde iyileşmeyen yaralar, geçmeyen kabuklanmalar, ses kısıklığı, yutma güçlüğü, kulak ağrısı, öksürük, işitme kaybı ve yüz felci gibi şikayetler mutlaka enine boyuna incelenmeli. Bu belirtiler baş boyun kanserlerinin yanı sıra ayrı hastalıkların da habercisi olabilir. Şikayetlerden birini ya da birkaçından yakınıyorsanız süre kaybetmeden KBB ve baş boyun cerrahisi uzmanına muayene olun.

Ses kısıklığını sigaraya bağlamayın

Bilhassa boyun bölgesindeki şişlik, yutma sorunları, ses kısıklığı, sesteki değişimi gribal enfeksiyonlara ya da yalnızca sigaraya bağlantı kurmak büyük hatadır. Bu şikayetler iki haftadan fazla sürüyorsa en kısa sürede uzmana görünün. Türkiye’de en sık görülen baş boyun kanserlerini ise gırtlak, tiroid, dudak ve dil kanseri olarak sıralanıyor.

Bundan Böyle gençlerde de görülüyor

Baş boyun kanserleri geçmişte genellikle sigara ve alkol tüketen 50 yaş üzeri erkeklerde görülürdü. Oysa sigara içki tüketiminin genç nüfusta yaygınlaşması, kadınlarda bu maddelerin tüketiminin geçen yıllara göre pozitif olması ayrıca risk profilini değiştirdi hem de hastalığın görülme sıklığının artırdı.

HPV enfeksiyonu baş aktörlerden

Sigara, içki kullanımıyla yetersiz ağız bakımı hijyeninin yanı sıra vücutta siğil ve uçuğa yol açan Herpes Simpleks Virüsü de (HPV) baş boyun kanserlerinin aktörüdür.Toplum, HPV’nin rahim ağzı kanseriyle ilişkisini biliyor. HPV aşıları kadınlardarahim ağzı kanserinin önlenmesi nedeniyle yapılıyor ve lanse ediliyor. Fakat HPV virüsü baş boyun kanserlerinin en kayda değer nedenleri arasındadır. HPV’yebağlı artan baş boyun kanserleri rahim ağzı kanserlerinden iki kat fazladır. HPV aşısının baş boyun kanserlerinin önlenmesinde de etkin olduğu unutulmamalıdır. 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.