Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Soğuk havalar kulunç ağrısına yol açıyor

18.02.2021
172
Soğuk havalar kulunç ağrısına yol açıyor

Yaz sıcakları kasları gevşetirken, kış soğukları kasların daha fazla kasılmasına neden oluyor. Bu kasılmalardan en fazla etkilenen bölgelerden biri, insanlar arasında ‘kulunç’ olarak bilinen sırtın üst bölgesindeki kaslar. Bu bölgedeki kasların soğuk havayla birlikte eski elastikiyetini kaybederek sertleşebildiğini söyleyen Acıbadem Ankara Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Binnet, “Böylece kendisi ve çevresindeki kasların hareketleri son derece ağrılı oluyor. Oysa kış aylarında bu kasları daha iyi koruyarak ağrıların önüne geçebilirsiniz” önerisinde bulundu.

Ofis çalışanları etkileniyor

Tıbbi adı ‘fibromiyalji’ olan kulunç ağrısı, sırt bölgesinde, boynun arkadaki kısmında olabileceği gibi, daha yaygın bir bölgede hissedilebiliyor. Kulunç ağrısı, yaşa ve cinsiyete ast olmadan, daha sık büro çalışanlarında kesintisiz oturma pozisyonuna yan olarak ortaya çıkıyor. Keza bu kasları aşırı ve fena kullanan ve oturma pozisyonu bozuk olan cümbür cemaat risk aşağı bulunuyor.

Alıştırma yaparak güne başlayın

Prof. Dr. Mehmet Binnet, kulunç ağrılarıyla karşılaşmamak için sabahları yapılacak birkaç basit germe egzersizinin işe yarayacağını söylüyor. Bacaklar ile yapılan germe veya esneme egzersizleri kasların uzamasını sağlayarak hareketlere uyumu kolaylaştırıyor. Benzer şekilde sırt bölgesinde her iki kürek kemiğini geriye çekerek gerçekleştirilecek esneme hareketleri yardımcı oluyor. Bu hareketi sabahları 5 kere 30 saniye gibi kısa bir zaman gerçekleştirmek bile, kulunç ağrısına karşı etkin. Gün içerisinde her iki saatte bir oturur pozisyondayken hafif doğrulup yeniden kürek kemiklerini geriye çekerek bu egzersizi tekrarlayabilirsiniz.

Teşhisi kolay

Kulunç ağrısının teşhisinde hasta şikayetleri yol gösterici bir özellik taşıyor. Keza klinik muayene yapıldıktan sonra hastalığın tanısı rahatlıkla konuyor. Prof. Dr. Mehmet Binnet, kişiye kulunç teşhisi konulduysa yapılabilecekleri şöyle anlattı: “Bu ağrılı bölgelere yapılan sıcak uygulamalarla sertleşmiş kasların yumuşatılması amaçlanıyor. Kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar ise, şikayetlerin azalmasına tezgâhtar oluyor. Keza manuel terapi (elle yapılan fizik tedavi) ile kaslardaki sertleşme en aza indirgenebiliyor.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.