Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Soğukların göz bebeği: Bitki çayları

18.02.2021
255
Soğukların göz bebeği: Bitki çayları

Doğada çeşitli yer alan bitkilerin faydaları da bir böylece farklı alanlara yönlendirilmiş. Fakat kış aylarının vazgeçilmezi olan bitki çaylarını artı tüketmenin yarardan çok zararı oluyor. Diyetisyen Bengü Burcu İpek, bitki çaylarının yararlarını ve tüketimi ile ilgili dikkat edilmesi gereken noktaları açıklıyor.

Kuşburnu, zencefil ve ıhlamur içerdikleri vitaminler ile soğuk kış günlerinde en çok tüketilen bitki çayları arasında yer alıyor. Ancak bitki çaylarını fazla tüketmek, vücuda fayda sağlamaktan fazla zarar veriyor. Dyt. İpek, bitki de olsa faktör maddenin yüksek oranda vücuda alınması durumunda sağlık problemlerinin ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor.

BİTKİ ÇAYI

Tüketim miktarına dikkat

Bitki çaylarından fayda sağlayabilmek için tüketim miktarının ve kişinin sağlık durumu durumunun göz önünde bulundurulması gerekiyor. Günde önerilen miktarı 2-4 fincan arası olan bitki çayları, bazı ilaçlarla etkileşime girebiliyor. Bu gibi durumların önlenmesi açısından, hap kullananların mutlaka bir uzmana danışarak hareket etmesi gerekiyor.

Kuşburnu

C vitamini deposu: Kuşburnu

En çok C vitamini içeren meyveler aralarında kuşburnu yer alıyor. Kuşburnu, C vitamininin yanı sıra K, B1 ve B2 vitaminlerini de içeriyor. Sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor içeriği doğruca enfeksiyon ve soğuk algınlıklarına karşısında bağışıklığı güçlendiren kuşburnu, karoser direncini artırıyor. Kuşburnunun içeriğinde bulunan B grubu vitaminleri ise sinir sistemi üzerinde etkili ve büyümeyi, gelişmeyi destekleyici özellikte. Kuşburnunun meyve asitleri kabızlığa da iyi geliyor. Dyt. İpek, kuşburnu çayının kaynatılarak yok demlenerek hazırlanması gerektiğini söylüyor. İki çay kaşığı değin öğütülmüş kuşburnu büyük tepe fincanda 15-20 dakika demlendikten sonradan tüketilebiliyor.

Ihlamur

Kış aylarının baş tacı: Ihlamur

Enerjik bir antioksidan olan flavonoidleri içeren ıhlamur, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlarda yararlı oluyor. Boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi geldiği gibi limon ile tüketildiğinde bağışıklık sistemini de güçlendiren ıhlamur stresi baskılıyor, sinirleri yatıştırıyor ve kişiyi uykuya hazırlıyor. İdrar söktürücü olarak da kullanılan ıhlamur çayı, bir tatlı kaşığı kurutulmuş ıhlamur çiçeği ve yaprak karışımının üstüne 1 kadeh kaynar su dökerek, 10 dakika demlendikten sonra neşeyle içilebiliyor.

Zencefil

Soğuk algınlığına aleyhinde: Zencefil

Zencefil, faydaları nedeniyle soğuk algınlığında çoğunlukla seçim edilen tümör arasında yer alıyor. Özellikle burun tıkanıklığına iyi gelen zencefil, terleme yolu ile vücuttan toksin atmaya da muavin oluyor. İçeriğinde manganez, magnezyum, fosfor, kalsiyum, C vitamini, B6 vitamini ve demir yer alan zencefil, ağrı kesici özelliği olduğundan baş ağrıları ve romatizmal hastalıklarda da oldukça yardımcı. Dyt. İpek, mide rahatsızlıkları (hazımsızlık, bulantı gibi) için sakinleştirici özelliği olan zencefil çayının 2 yaşın altındaki çocuklara verilmemesi gerektiğinin altını çiziyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.