Sürekli acıkmaya yol açan 4 sebep
Gün içerisinde güçlü kalmamızı ve günü en iyi şekilde bitirmemizi sağlayan, yediğimiz besinlerden aldığımız enerjidir. Gövde enerjisini besinlerden karşıladığı için yemeklerden birkaç saat sonradan ara öğün yapılmadığında acıkma hissinin oluşması çok normaldir. Ama yemek yendikten hemencecik sonra oluşan acıkma şehvetli tehlikelidir ve altından başka sıhhat sorunları çıkabilir. Diyetisyen Dilara Demirkan Erkek, sürekli acıkmamıza yol açan 4 sebebi açıkladı.
1. Reaktif hipoglisemi
Yemeklerden sonradan oluşan halsizlik, gün içerisinde sürekli hissedilen tatlı ihtiyacı, el-etap titremesi, uzun vakit açlıkta öfke gibi durumlar yaşıyorsanız hipoglisemi kesintisiz acıkma nedenlerinizden biri olabilir. Derme Çatma ve karbonhidrat ağırlıklı besin, stres ve fazla kafein tüketimi reaktif hipoglisemiyi tetikler.
2. İnsülin direnci
İnsülin pankreasın beta hücrelerinden salgılanan bir hormondur. Glikozun (şeker) hücresel içine girmesini sağlayarak kandaki şeker düzeyinin azalmasını sağlar. İnsülin direnci olan kişilerde, insülin glikozu gözenekli olan içine alamaz ve kan şekeri yükselmeye başlar. Bu koşul doymama hissine, sürekli tatlı yeme ihtiyacına, halsizlik ve yorgunluğa niçin olur.
3. Hipotiroidi
Tiroit bezinin çalışmaması veya beceriksiz çalışmasına alt oluşur. Bu hormon yetersizliğinde metabolizma yavaşlar ve vücutta ağırlık artışına niçin olur. Vücutta yağlanmanın artması ve hatalı beslenmeye ast direnç ve hipoglisemi gelişir. Bu koşul sık acıkmanıza niçin olur.
4. Stres ve uykusuzluk
Yetersiz uyuyan ve dinlenenler, iştahlarını fazla daha şiddet denetim eder, daha şiddet doyma hissine ulaşır. Keza bezginlik ve uykusuzken yüksek yağ ve kalorili besinleri tercih etme olasılığınız da var. Endişeli veya gergin olduğunuzda vücudunuzda kortizol adında bir hormon salgılanır ve bu özlem duygusuna kapılmanıza yol açabilir. Stres altındaki çoğu insan yüksek şeker ve yağ ya da her ikisini de içeren besinleri seçim etme eğilimindedir.
Sık acıkma nedenleri aralarında susuzluk, fazla tuzlu tüketimi, menopoz, kullanılan ilaçlar, alkollü ve gazlı içecekler de sayılabilir.
Sık acıkmamak için neler yapabiliriz
– Her gıda benzer oranda tokluk hissi sağlamaz. Proteinden zengin ve bol lifli gıdalar diğer besinlere göre daha uzun süreli tok kalmamızı sağlar. Bunun için süt, yoğurt, peynir, yumurta, yağsız etler, sebze, meyve, yağlı tohumlar, kurubaklagiller gıda alışkanlıklarımız içinde yer almalı.
– Öğün atlamadan beslenmek, günde mutlaka 3 ana, 2-3 ara öğün gerçekleştirmek kan şekerini dengeleyeceğinden keza hipoglisemiyi keza de insülin direncini önlemede etkili bir yöntemdir.
– Aşırı kafein tüketiminden uzak durulmalı ve jurnal en az 2-2,5 litre su içmek alışkanlık haline getirilmeli.
– Ahenkli uyku saatleri ve hayatımıza katacağınız spor ile ayrıca stresten temizlenmiş, fazla yemek yemenin önüne geçmiş ayrıca de metabolizmanızı hızlandırmış olursunuz.
Henüz yorum yapılmamış.