Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Tatlı krizlerinin sebepleri bunlar olabilir

17.02.2021
202
Tatlı krizlerinin sebepleri bunlar olabilir

Diyet, asla aç kalmak değildir. Ama özellikle tüketmememiz gereken, diyetimizde sınırlandırdığımız besinlere aleyhinde disiplinli bir otokontrol mekanizmasını devreye sokmalıyız. Peki krizlerle başetmemizi karşılayan bu kontrolü etkileyen unsurlar neler? Kısıtlayıcı bir diyette hepimizin haftada bir gün kaçamak günü olur. Kendimizi hoş bir tatlıyla mükâfatlandırmak isteriz sıkça. Peki bu ufak şımarıklığın tek sebebi o anlık kaçamak ricası mi?

Evde, ofiste, bir açılışta…

Herhangi bir yerde, herhangi bir zaman bize sunulan bir tutam çikolatalı keki basit kolay reddedemeyiz. Bunun tek sebebi karşı tarafı kırmamak olabilir. Fakat sahiden pek mi? Yeni yapılan bir araştırmaya göre tatlı krizlerimizin sebebi, baş düşmanımız ‘stres’ olabilir! Evet, stres. Uykusuz geçen bir gecenin arkasından, sabahleyin ofiste size sunulan keki kabul etme ihtimaliniz daha yüksek. Stresli bir günün gerisinde dürtülerinizi denetim etmeniz epeyce zorlaşır ve bu tatlı krizlerimizde kendimize karşı koyamamamıza neden olabilir. Personality and Social Psychology dergisinde yayımlanan bir çalışmada 211 katılımcı, 30 gün baştan başa online anket doldurdu. Katılımcılara toplam uyku saatleri, gün içinde alkol kullanımı, günlük aktivite düzeyleri ve gün içinde yaşadığı stresler soruldu. Stresli bir gün geçiren katılımcıların cevaplarında üç ifade hemencecik hepsinde aynıydı. Bunlar; “Şuanda aklımı bir şeye odaklayamıyorum.”, “şimdi zihinsel enerjim azalıyor.”, “Dürtülerimi teftiş etmekte zorlanıyorum.”. Stersli bir gece ya da stresli bir günün arkasından aleyhinde atama kontrolümüz oldukça zorlaşıyor.

Uykusuzluk tatlı krizlerine karşısında koyamamanızın sebebi olabilir.

Her zamankinden kısa bir uyku, otokontrol mekanizmanızı etkileyebilir. Dürtülerinizi teftiş edememe noktasına gelebilirsiniz. Güdü kontrolünüzün güçleşmesinin nedeni uyku kaybının günü normalden daha stresli ayla getirmesi ve daha sonra kendi kendine kontrol güçlüklerini arttırmasıdır. Stres kaynaklı bu gibi durumlar seçimlerinizi etkileyebilir. Ve kuşkusuz ‘hayır’ aramak daha zorlaşır. Daha fazla stres altında, dürtü kontrolünüzün zor olduğunu hissederek, kötü seçimler yapabilirsiniz. Bütün bunlara karşı alacağınız en iyi tedbir ise her gece dürüst miktarda uyumaktır. Son araştırmalar uyku süresinin en düşük 7 saat olması gerektiğini gösteriyor. Eğer bir perhiz yapıyorsanız ve tatlı krizlerinizle baş etmeye çalışıyorsanız, uykunuzu aldığınızdan belli olun. Bu hem stresinizi azaltacak hem de tatlı krizlerinize direnmenizi sağlayacak.

Dyt. Serkan Sıtkı ŞAHİN

özel içeriğidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.