Tedavilerde koku yöntemi
Biyolog Emine Açıkel, İnsan ve Yaşam Dergisi’nde bulunan makalesinde kokunun insan sağlığı ve psikolojisi için önemi hakkında bilgileri paylaştı.
Koku hissiyatı azalanların alzheimer riski artıyor
Koku beyne ulaşmasında diğer duyulardan daha kısa bir yol izliyor. Bu özellik onun soyut dinç yanı. Koku, geçmişte yaşanılan olayları akla getirir ve bunu pekiştirir. Koku alamayan insanların anıları silinir. Hatta alzheimer hastalarıyla yapılan bir alıştırma gösteriyor ki koku hissiyatını yitiren insanların alzheimer olma olasılığı yüksek. Kokunun bir özelliği de diğer hislere kadar hafızada daha kuvvetli bir yerinin olmasıdır.
Kokuyla ruh arasındaki temas
Koku hafızada önemli yer miktar. aroma kişinin ruh halini aracısız olarak etkiler. Keza eskiden şifahanelerde hoş kokuların kullanılmasının sebebi de ruh sağlığı tedavisi içindir. Zaten hoş kokunun kıymetini bilenler, ayrıca jurnal hayatta hem de şifahanelerde kullanıyor. Hafıza hastalıkları güzel koku ile çare ediliyordu. Doğrusu yüzyıllar önce ecdadımız kadar biliniyor ve uygulanıyordu. İslam dininde güzel kokunun sünnet olması da ona verilen önemi artırmıştır. Kayıtlar kayıtlarına bakıldığında Osmanlı döneminde hoş kokuya ayrı bir tartı verilmiştir. Günlük hayatta en fazla misk, gül ve amber kullanılmıştır.
Henüz yorum yapılmamış.