Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Terlik dediğin ihmale gelmez

18.02.2021
221
Terlik dediğin ihmale gelmez

Yaz aylarında deniz ya da havuzda geçirilen sürenin uzaması ve güneşin etkisiyle bazı deri hastalıklarının görünme riski artıyor. Bu dönemde sıklıkla rastlanan mantar, pişik, böcek sokması, güneş alerjisi ve yanık gibi rahatsızlıklardan korunmak için alınacak önlemleri Türk Cildiye Derneği genel sekreteri Doç. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu açıkladı.

Islak mayo ve terliksiz dolaşmak mantar hastalıkları nedeni

Tatilde serinlemek için uzun süre sudan çıkmamak, vücudun ıslak kalmasına yan olarak ortaya çıkan cilt hastalıklarına niçin olabilmektedir. Deniz ya da havuzdan çıktıktan daha sonra bilhassa vücuttaki kıvrım yerlerinin iyice kurulanmaması ciddi mantar hastalıklarına yol açabilir. Hem müşterek kullanıma açık havuzlarda ve plajlardaki zeminlerden de mantar bulaşabilmektedir. Mantar hastalıklarından korunmak için vücuttaki kıvrımlı bölgeleri çok iyi kurulanmalıdır. Sudan çıktıktan sonra ıslak mayo kurusuyla değiştirilmelidir. Havuz kenarlarındaki nemli zeminlerde ve plajda yürürken mutlaka terlik giyilmelidir.

Deniz suyu ve güneş cildi kurutuyor

Deniz suyu ve güneşin etkisiyle yaz mevsiminde ciltte kuruluk oluşması da sık görülen bir durumdur. Denizden çıktıktan sonradan vücutta kalan tuzlu güneşin etkisiyle birlikte ciltte pullanmaya ve kuruluğa neden olur. Bunu önlemek için denizden çıkar çıkmaz duş alarak gövde tuzdan arındırılmalı ve nemlendirilmelidir. Bir çok güneş kreminin nemlendirici özelliği de bulunmaktadır. Denizden çıktıktan daha sonra duş alıp güneş kremini yenilemek hem güneşten korunmaya keza de cildi nemlendirmeye yardımcıdır.

Çocukluk çağı güneş yanıkları deri kanseri riskini arttırıyor

Yaz mevsiminde en sık görülen bir diğer cilt hastalığı güneş alerjileri ve yanıklarıdır. bu nedenle güneş alerjisi olan şahısların yaz tatiline çıkmadan önce bir cildiye uzmanına danışması öğüt edilmektedir. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için özellikle 11.00-16.00 saatleri aralarında güneş koruyucu kullanmadan elbette güneşe çıkılmamalıdır. D vitamini sentezi için sabahleyin saat 10.00’dan önce takriben 15 dakika baştan başa güneş koruyucu kullanmadan güneşe çıkmak yeterlidir. Bunun dışındaki zamanlarda koruyucu kullanmadan güneş ışınları ile temas, deri kanseri riskini arttırmaktadır. Güneş yanıklarından korunmak için geniş taraflı şapka ve gözlükler kullanılmalıdır. Uzun kollu, şile bezi gibi ince kumaştan, açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Yaz boyunca çocukların güneşten korunmasına iki kat daha fazla itina gösterilmelidir. Çocukluk çağında yaşanan güneş yanıkları ileride cilt kanseri görülme riskini önemli oranda arttırmaktadır. bu nedenle çocuklar her suya girip çıktıklarında güneş koruyucuları yenilenmelidir. Alınan önlemlere rağmen güneş yanığı oluşması durumunda yanık bölgesine kuşkusuz diş macunu, yoğurt vb. şeyler sürülmemelidir ve en yakındaki sağlık durumu kuruluşuna başvurulmalıdır.

Hoş kokayım derken lekelenmeyin

Terlemeye bağlı olarak ortaya çıkan isilikler, yaz mevsiminde daha sık görülmektedir. Bilhassa çocukların ciltlerinin kuru tutulması isiliklerin oluşmaması açısından önemlidir. Kumaş kullanan çocuklarda “ara bezi dermatiti” denilen pişikler yaz aylarında daha sık ortaya çıkmaktadır. Bunun önüne geçebilmek için belirli aralıklarla çocuğun altını açarak bu bölgeyi kurulamak ve havalandırmak gerekir. Bu isilikler bazen kolaylıkla iyileşirken de ara sıra de çok şiddetli reaksiyonlara yol açarak iltihaplanabilmektedir. İsilikler kısa sürede geçmezse dermatoloğa başvurulmalıdır.

Terlemenin neden olduğu fena kokuyu ortadan uyandırmak için kullanılan deodorant ve parfüm gibi spreyler, güneşe çıkmadan derhal önce kullanılırsa lekelenmeye niçin olmaktadır. bu nedenle deodorant ve parfüm sıkılan bölgeler güneşe maruz bırakılmamalıdır.

Sinek kovucu hap ve spreyler alerjik tesir yapabilir

Tatil yerlerinde sık görülen sinek ve haşere sokmaları çok ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Bilhassa açık pencerelerden giren sinek ve böcekler riski arttırmaktadır. Cam ve kapılarda sineklik göstermek, böcek sokması riskini eksilmek açısından faydalı olabilir. Cilde sürülen sinek kovucu hap ve spreylerin de ciltte alerjik reaksiyonlara neden olabileceği unutulmamalıdır. Bu tarz ürünler kullanmadan önce doktora danışılmalıdır. Sinek ve haşere sokması ardından karın ağrısı, ishal, solunum yetmezliği, dilde şişme gibi belirtiler ortaya çıkarsa mutlaka en yakındaki sıhhat kuruluşuna başvurmak gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.