TÜSEB ’den yenilikçi ilaç geliştirme stratejik ar-ge proje çağrısı
Başkanlığını Prof. Dr. Adaletli Mardinoğlu ve Genel Sekreterliğini Prof. Dr. Hasan Türkez ’in yaptığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı TÜSEB tarafından yeni idare yarıyılında başlatılan yenilikçi ve ürün odaklı proje çağrılarına bir yenisi daha ilave edildi.
Başkanlığını Prof. Dr. Adaletli Mardinoğlu ve Genel Sekreterliğini Prof. Dr. Hasan Türkez ’in yaptığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı TÜSEB tarafından yeni idare yarıyılında başlatılan yenilikçi ve ürün odaklı proje çağrılarına bir yenisi daha ilave edildi.
Yenilikçi İlaç Geliştirme Stratejik Ar-Ge Proje Çağrısı başlığı altında çıkılan ve 14.10.2021 tarihinde müracaat süresi sonlanacak olan çağrının emelinin yeni ilaç etmen maddelerinin muayenehane evveli pre-muayenehane çalışmalarının desteklenmesi olarak belirtildi.
Bu kapsamda, natürel, sentetik, biyolojik, biyoteknolojik ve değişik etmen maddelere müteveccih proje tekliflerinin değerlendirileceği ifade edilen açıklamada, “Çağrı kapsamında sunulacak proje tekliflerinin yenilikçi olması ve katma bedeli yüksek ürün potansiyeli taşıması beklenmektedir.
Yenilikçi, faal hücresel rehabilitasyon ürünlerinin geliştirilmesi ve üretilmesi, hücre ve doku odaklı çoklu omik yaklaşımlar ve biyoteknolojik araştırmalar ile bunlara paralel ilerleyen muayenehane uygulanabilirliğe dönük doku mühendisliği, biyomalzeme ve eşi teknolojiler sayesinde artık muhtemeldir.
Ülkemizde, hücresel rehabilitasyon ürünlerinin geliştirilmesi ve üretilmesi için bilimsel ve teknolojik potansiyelin harekete geçirilmesine gerek dinlenmektedir. Yerli farmasötik ve biyofarmasötik ürünlerin yapımı alanında yapılacak Ar-Ge çalışmalarının desteklenmesi, teknoloji transferinin asıllaştırılması, yatırım ve kuruluşlaşma hem sağlık hem de ekonomi açıdan ehemmiyetli olup, ilaç geliştirme alanında çıkılacak olan proje çağrıları ile yerli ve ulusal ilaç geliştirilmesine destek sağlamak TÜSEB ’in stratejik hedeflerinden biridir. Bu çağrı programı ile milli sağlık sektörünün lüzum dinlediği kalitedeki yenilikçi ilaç geliştirme çalışmalarına destek sağlanması hedeflenmektedir. Desteklenmesi tasarlanan araştırmaların kamu-üniversite-sanayi işbirliği içerisinde asıllaştırılması ve proje tekliflerinin natürel, sentetik, biyolojik, biyoteknolojik ve değişik etmen maddelerin muayenehane evveli in vitro ve in vivo araştırmaları kapsaması beklenmektedir” denilmektedir.
Yenilikçi İlaç Geliştirme Stratejik Ar-Ge Proje Çağrısı kapsamında yer alabilecek mevzular; hastalıklara müteveccih etmen moleküllerin geliştirilmesi, belli bir hedef için yapı bazlı ilaç tasarımı veya fragman bazlı ilaç bulguyu usulleriyle yeni moleküllerin geliştirilmesi ve yapı-etkinlik araştırmalarının asıllaştırılması, yeni moleküllerin in vitro faallik ve toksikolojik çalışmalarının yapılması, yeni moleküllerin in vivo hayvan modellerinde DMPK ve ADME çalışmalarının yapılması ve hedefe müteveccih seçicilik ve orijinalliğinin gösterilmesi, yeni moleküllerin in vivo hayvan modellerinde faallik ve toksikolojik profilinin incelenmesi olarak belirtilmiş olup kardiyovasküler hastalıklar, merkezi asap sistemi hastalıkları, metabolik hastalıklar, kanser, otoimmün hastalıklar, hematolojik ve ender hastalıklar gibi alanlarda çalışmalar kapsayan projelere öncelikli olarak destek verilecektir.
Müracaat yapabilecek müessese/kuruluş/şahıslar olarak Türkiye ’de yerleşik üniversite, özel kuruluş, kamu müessese ve kuruluşları yürütücü kuruluş olabilecektir.2021 seneyi için, araştırma projeleri destek üst limiti Proje Teşvik İkramiyesi PTİ ve Müessese payı hariç 1 milyon TL ’dir.”BTC ’nin Harekât Hacmi Düşüyor“Her denge memnuniyetsizliği baş dönmesi değildir” uyarısıOkullar açılıyor, göz problemlerine dikkat.
Henüz yorum yapılmamış.