Uzun süren ses kısıklığı rahatsızlık habercisi olabilir
Uzmanlar, gırtlak ve akciğer kanseri, reflü, bunalım ve alerji gibi önemli ve kimi vakit ölümcül olan hastalıkların seste oluşan ani değişikliklerle kendini ele verdiğini söylüyor. Sesteki kısılma, kalınlaşma, güçsüzleşme gibi değişimlerin ciddiye alınması gerektiğini dile getiren Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ertan Şimşek, ses kısıklığı birkaç hafta sürüyorsa ya da nedeni konusunda düşünce yürütülemiyorsa mutlaka bir doktora danışılmasını nasihat ediyor.
Op. Dr. Ertan Şimşek, ses bozukluklarının gırtlak içindeki ya da olağan ses oluşumunda fonksiyon gören gırtlak dışı organlardaki problemlere emrindeki olarak meydana gelebileceğini belirterek, şu bilgileri verdi;
Çoğu hastalığın habercisi
Ses kısıklığı bir bulgudur ve genellikle bir rahatsızlık neticesinde oluşmuştur. Gırtlak kanseri, akciğer kanseri, reflü, buhran, tiroid bezi tümörleri, beyin tümörleri ve alerji hastalıkları seste bir takım değişiklikleri neden olabilir. Astım, bronşit ya da akciğer kanseri olan hastalarda sesin gücü azalır. Gırtlak tümörleri ve alerjide ses kısılır ve kalitesi değişir. Uzun süren ses kısıklığında akla ilk gelen gırtlak bölgesi kanserleridir. Hemen muayenenin yapılıp gırtlak bölgesinin mutlaka incelenmesi gerekir. Ses tellerinin üzerinden artan tümörlerde hemen hemen birincil ve erken bulgu ses kısıklığıyken, ses tellerinin yukarısında veya aşağısında büyüyen gırtlak kanserlerinde ara sıra ses kısıklığı geç belirti olarak ortaya çıkar. Reflü de ses kısıklığının en sık görülen nedenlerinden biridir.
Öğretmenler ve pazarcılar risk grubunda
genel olarak yüksek sesle konuşan kişilerde ses kısıklığı daha fazla görülmektedir. Bilhassa öğretmenler, pazarcılar, müzisyenler bu gruba dahil edilebilir. İş ve çalışma ortamının soğuk olduğu, toz ya da kimyasal ürünlerin solunum havasında yoğun bulunduğu meslek ortamında çalışanlar da ses kısıklığı açısından tehlike altındadırlar. Bu iş gruplarında bulunan kişiler, çoğunlukla sesini fazla derecede veya fena bir şekilde kullandıkları için nodüller ortaya çıkar. Nodüllere genç kadınlarda ve erkek çocuklarında daha sık rastlanır.
Bunalım da sesi kısıyor
Buhran gibi bazı psikolojik durumlarda ses kısıklığı görülebilmektedir. Depresif bir insanla, psikolojisi alışılagelmiş insanın sesi farklılık gösterir. Depresyondaki kişinin adale gücü azaldığı için başlıca sesi de cılız ve güçsüz çıkar.
İki haftayı aşarsa doktora gidin
Hafif soğuk algınlığı durumunda ya da sesin yanlış kullanılmasından dolayı seste değişikliklerin meydana gelebilir. Bu durumda hasta, bunaltıcı hava ve soğuk yiyeceklerden kaçınmalı, sigara içmemeli, mümkün olduğunca sesini dinlendirmeli. Ses kısıklığı özellikle 2-3 haftayı aşıyorsa ya da beraberinde soğuk algınlığı gibi belirtilen bir sebep yokken sancı olması, kan tükürme, yutmada zorluk veya boyunda şişlik ayrım edilmesi durumunda hemen KBB hekimine başvurulmalıdır.
Henüz yorum yapılmamış.