Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Vajinal Siğil rahatsızlığı olan var mı? Genital Siğiller,HPV, Human Papilloma virus

07.07.2021
183
Dostlar benim takribî 9 ay evvel filan vajinada siğiller oluştu. Hekime gittim rehabilitasyonu olmadığını yakarak rehabilitasyon edildiğini söyledi. Yakıyorum bir ilaç sürüp geçiyor sonra tekerrür çıkıyor. Allah korusun rahim ağzı kanseri olma tehlikeyi daha fazlaymış. Bana bir nasihati olan varsa lütfen yazsın.teşekkürler…

HPV Virüsü Nedir?

Hem kadınlarda hem erkeklerde görülen genital siğiller, cinsel yolla berişen HPV enfeksiyonun genital bölgedeki belirtisidir. “Kondiloma aküminata” olarak da adlandırılır. HPV virüsünün Human papilloma virus – İnsan papilloma virüsü 200 ’den fazla çeşidi bulunur ve bunlardan 40 ’ı genital siğillere neden olur. En çok siğillere yol açan tip HPV 6 ve HPV 11 ’dir. Ancak bu HPV tipleri kansere yol açmazlar.

Özellikle kadınlarda, başka HPV tipleri de aynı anda bedende bulanabilir ve bu sebeple Pap Smear gibi testlerin yapılması gerekir. Genital siğiller tende sarih veya koyu kahverengi kabarıklıklar, kimi zaman kirler halindedir. Tek olarak görülebileceği gibi birden fazla siğil yan yana karnabahar biçimde görünebilir.

Kaşıntı yapabilir ya da cinsel ilişki sırasında kanamaya yol açabilirler.

Kadınların ve erkeklerin yüzde 60 ’nın hayatının bir yarıyılında HPV ile karşılaştığı varsayım ediliyor. Virüs bedene girdikten sonra genellikle bağışıklık sistemi tarafından baskılanıyor. Baskılanmadığı gidişatlarda genital siğillere yol açan tipler, berişme sonrası vasati 1 yıl sonra belirti veriyor.

Virüs belirti verse de vermese de bedende olduğu için başka şahıslara beriştirme olasılığı bulunuyor. Dolayısıyla HPV virüsünün ne zaman ve kimden beriştiği belirlenemiyor. Genital siğiller ne kadar erken teşhis edilirse rehabilitasyonu o kadar kolay oluyor. Siğiller kremler, muhtelif yakma usulleri ya da büyüklüklerine göre cerrahi ile rehabilitasyon ediliyor.

Genital siğiller cemiyette yüzde 1 oranında görülüyor. 20 ’li yaşlarda bu oran yüzde 7 ’ye çıkıyor. Rahim ağzı kanseri aşısı yapılsa bile kesinlikle tarama programlarına devam edilmesi gerekiyor. 21 yaşından itibaren tüm kadınlara üç senede bir Smear yapılması gerekiyor.

HPV ile PAP smear testinin beraber kullanıldığı tarama Co-Test ise 30 yaşından itibaren yaptırılması nasihat ediliyor.Vajinal ve Götten ilişkinin yanı gizeme, prezervatifin örtmediği genital bölgedeki ten temasıyla da HPV bulaşabilir. Genital siğiller görünür olmasa da HPV ile enfekte tenin genital bölgeye teması virüsün berişmesi için yeterli olur. Seyrek oral cinsel ilişki ile berişir. HPV beriştikten sonra uzun seneler bedende suskun kalabilir ve herkeste genital siğile neden olmaz. Birçok bireyde HPV, bedenin korunma sistemi tarafından tesirsiz hale getirilir. Genital siğil yapan HPV tipleri beriştikten sonra siğiller birkaç ay ya da birkaç sene sonra ortaya çıkabilir. Bu vakitte birey taşıyıcı vaziyetinde olur ve hastalığı başkalarına bulaştırabilir. HPV taşıyan gebelerde, doğum sırasında anneden bebeğe geçebilir. Genital siğillerin hangi partnerden geçtiğini ve virüsün ne kadar zamandır bedende olduğunu tespit etmek muhtemel değildir. Rehabilitasyon edilmeyen hastalarda siğiller çoğalabilir ve boyutları büyüyebilir. Genital siğiller öpüşmekle, havlu, çatal-kaşık kullanımı, bardak, tuvaletten berişmez.

Korunma Yolları

Vajinal, Götten veya oral seks sırasında her zaman kondom kullanın – ancak virüs kondom tarafından korunmayan cilt bölgelerinden de bulaşabilir.HPV aşısı yaptırın: HPV ’den korunmanın en tesirli yolu; hem kadınlar hem de erkekler için HPV aşısı olmaktır. Tüm dünyada kullanılan ve bazı ülkelerde çocukluktan itibaren yapılan HPV aşısı, virüsün en sık kanser yapan HPV 16 ve 18 tipine karşı gözeticilik sağlıyor. Ayrıca, dörtlü aşının kuadrivalan genital siğil yapan 6 ve 11 tiplerine karşı gözeticiliği de bulunuyor. Tüm rahim ağzı kanserlerinden yüzde 90 oranından koruyabildiği gibi, siğilden de aynı oranda gözetiyor.

Belirtiler​

Genital siğiller toplu iğne başı büyüklüğünde, kabarcıklı ve pürtüklü yapıdadır. Birden çok olduklarında birleşerek karnabahar görünümünü alabilirler. Başlangıçta ten renginde veya kahverengi kabartılar biçiminde olabilirler. Siğiller genellikle şikayete neden olmazken, bazen kaşıntıya neden olabilir, cinsel ilişki sırasında kanayabilir.

Genital Siğiller Şu Bölgelerde Ortaya Çıkabilir

Siğiller tek, grup halinde, ciltten yüksek, yassı veya “karnabahar” biçimli olabiliyor. Ten kabarık, üzeri pürtüklü, ten rengi, sarih kahverengi ya da rengi gri olabiliyor.Ancak kaşıntı olabiliyor. Cinsel ilişki sırasında hafif kanama yapabiliyor. Siğil olan bir birey ile cinsel temas sonrasında, haftalar ya da aylar içinde ortaya çıkabiliyor. Genital siğillere neden olan HPV enfeksiyonu, ağzın genital bölgeye teması olursa ender olarak boğazın içinde siğile neden olabilir.

Kadınlarda

Vulvada dış kadın genital bölgesi Vajina içinde veya etrafında Makat içinde veya etrafında Kasıklarda genital bölgenin iç uylukta buluştuğu yer Rahim ağzında

Erkeklerde

Penis, Testisler, Kasık, Bacak arası veya makatta bir veya daha çok sayıda ortaya çıkıyor.

Tanı Usulleri​

Genital siğiller görüntüleri açısından çok tipiktir. Genital siğillerin teşhisi Ten Hastalıkları Uzmanı Dermatolog tarafından yapılan muayene ile siğillere bakılarak tanı konabilir. Jinekoloji ve Bevliye tarafından da tanı konabilir. Kadınlarda, özellikle senelik rutin jinekolojik muayene sırasında tespit edilebilir.

Eğen genital siğilleriniz varsa, rehabilitasyonunuz bitene kadar cinsel ilişkiye girmeyin ve partnerinizi de bilgilendirin.Bu sebeple genital siğillerin yanı gizeme öbür HPV tiplerinin varlığı için alttaki testler yapılır:

Pap Smear Testi

Jinekolojik muayene sırasında vajinanın girişinden özel bir fırça veya spatul aracıyla misal alınır. Acısız bir operasyondur. Rahim ağzında hücresel farklılık olup olmadığı belirlenir. Smear testi tek başına kanser tanısı koyulmasında yeterli değildir. Smear testinin pozitif çıkması bir problem olduğuna ve tanıya müteveccih testler yapılması gerektiğine işaret eder.

HPV Deoksirübo Nükleik Asit testi

Pap smear’in anormal çıkması vaziyetinde, HPV’nin kansere neden olma ihtimali incelenir.

Kolposkopi

Vulva, vajina ve serviksin ışıklı büyüteçle araştırılmasıdır.

Servikal Biyopsi

Rahim ağzından doku alınarak kansere neden olabilecek hücre başkalaşımları incelenir.

Rehabilitasyon Usulleri​

HPV enfeksiyonunu bedeninizden atacak bir rehabilitasyon yoktur. Ancak genital siğiller alttaki usullerle yok edilebilir. Rehabilitasyonda yalnızca siğillerin yok olması değil, siğilin bulunduğu dokunun tamamen arınılması kastedilir.

Genital siğiller krem, kriyoterapi yakma ya da dondurma, siğil büyükse cerrahi ile rehabilitasyon ediliyor.

Kremler

Bunlar siğil dokusunu kimyevi olarak yakarak rehabilitasyon sağlayan ilaçlardır.

Kriyoterapi

Bu, siğilin akışkan nitrojen püskürtülerek dondurulması ve ayrılmasını sağlar.Tedavideki temel hedef, siğillerin bulundupu taban dokunun tamamen yok edilmesidir.

Tüm bu rehabilitasyon usulleriyle mevcut siğiller iyileşir. Ancak taşıyıcılık senelerce devam edebilir. Bu surattan şahsın immün sistemindeki farklılıklara bağlı olarak siğiller tekerrür çıkabilir.

Erkeklerde HPV/Genital Siğillerin Rehabilitasyonu

Günümüzde erkeklerde HPV‘nin varlığını gösterebilecek bir test bulunmuyor. Siğiller genellikle erkeklerin penis, testis torbası, makat etrafında ve kasıklarda görülüyor. Şayet penis ve etrafında siğil, et beni, kabarıklık, yara, ülser, beyaz kirler veya öbür anormal yapılar fark edilirse bu gidişatta bir uzmana başvurulması gerekiyor.

HPV’nin genital bölgede siğil yaradılışına neden olabilen HPV tipleri kansere yol açabilen tiplerle aynı değil. Öbür tipleri ise, penis, makat ve ağız içi-boğaz kanserlerine yol açabiliyor. Bununla birlikte, virüs penil, Götten ve baş ve breyin gibi ender görülen kanserler ile bağlantılı olduğundan, HPV’nin önlenmesi hala erkekler için ehemmiyetli.

Erkeklerde genital siğillerin rehabilitasyonu ilaçla, cerrahi yolla ve yakma ya da dondurma yolu ile yapılıyor.

 

.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.