Vertigo varsaydığınız rahatsızlığınız gerçeğinde migren olabilir
Son senelerde görülme sıklığı giderek artan vertigo, bir hayli bireyin hayatını kabusa çeviriyor. Vertigonun en bariz özelliği baş dönmesi, bulantı ve kusma. Ancak, her baş dönmesi vertigo olduğunuz anlamına gelmiyor. Vertigo varsaydığınız rahatsızlığınız gerçeğinde migren olabilir.
Son senelerde görülme sıklığı giderek artan vertigo, bir hayli bireyin hayatını kabusa çeviriyor. Vertigonun en bariz özelliği baş dönmesi, bulantı ve kusma. Ancak, her baş dönmesi vertigo olduğunuz anlamına gelmiyor. Vertigo varsaydığınız rahatsızlığınız gerçeğinde migren olabilir.
Günümüzde başı dönen herkes vertigo olduğunu düşünüyor ama Prof. Dr. Aynur Özge, ‘ben vertigoyum ’ diyen bir hayli insanın, baş dönmesinin eşlik ettiği vestibüler migren olabileceği ihtarında bulundu.
“Vertigonun en sık sebebi, iç kulaç ve denge yapılarına ait problem”
Nöroloji, Algoloji ve Muayenehane Nörofizyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Özge, çoğu zaman karıştırılan vertigo ve vestibüler migren hücumları hakkında bilgiler vererek, ihtarlarda bulundu. Prof. Dr. Özge, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, vertigonun, tıpta baş dönmesinin Latince karşılığı olduğunu ve bir hayli sebebi bulunduğunu söyledi.
Burada da en sık görülen mevzu, iç kulaktaki yarım daire kanallarının üzerinde var olan akışkanda, böbrek taşı gibi hayal edebileceğiniz kristaller oluşması ve bu kristallerin yarım daire kanallarında hareket etmesiyle alakalı bir gizeme dışı hassasiyet dinlenmesi. Bu da bireylerde baş dönmesi, denge bozukluğu, bulantı, kusma gibi şikayetlere neden olur” dedi.
Baş dönmesinin iç kulaktaki problemden kaynaklanıp kaynaklanmadığını teşhis faktörün çok kolay olduğunu ifade eden Özge, “Hastalarımızı muayene esnasında bunun kulaktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını kolay bir muayenede çoğunlukla algılarız. Bazen de denge asabı üzerinde virüslerle alakalı iltihaplanmalar olur. Onu da yeniden daha kapsamlı testlerle kulak-burun-boğaz uzmanları değerlendirirler ve karar verirler. Şayet böyle bir vaziyet varsa da bir ekip manevralarla, bir ekip ilaçlarla bu vaziyet en fazla 2-3 ay içerisinde tamamen yerli yerine oturur ve bu şahıs mevzuyu kapatır.
Böbrek taşı gibi zaman zaman bu kristaller yeniden üretilebilir, yeniden kısa zamanlarla bu mesele olabilir ve yeniden eş biçimde rehabilitasyon edilebilir” diye konuştu.
“Baş dönmesinin en sık görülen ve en fazla göz arkasını edilen sebeplerinden biri baş dönmesinin eşlik ettiği migren hamleleridir”
Bunların teşhis ve rehabilitasyonunda rastgele bir mesele bulunmadığının altını çizen Prof.Normalde bizim kısa süreli olarak verdiğimiz reçeteleri seneler seneyi kullanan bireyler var. Baş dönmesinin beyinle alakalı felce kadar varabilen bir hayli sebebi olabildiği gibi en sık görülen ve en fazla göz arkasını edilen sebeplerinden biri vestibüler migren dediğimiz baş dönmesinin eşlik ettiği migren hamleleridir. Burada çoğu zaman karıştırılan nokta, baş dönmesinin daha ön tasarıda olup, baş ağrısının çoğu zaman çok fazla dile getirilmeyecek kadar silik olmasıdır. Bazı hastalarda hiç baş ağrısı olmayabilir dahi” ifadelerini kullandı.
25 yıldır vertigo rehabilitasyonu gören hastanın migren olduğu ortaya çıktı
Özge, vertigo ile vestibüler migrenin karıştırıldığı gidişatı, 25 yıldır vertigo rehabilitasyonu gören ve hayatında yalnızca adet yarıyılında iki kere başı ağrımış bir hastasını misal verdi. Bu hastanın, baş dönmesi, bulantı ve kusma sebebiyle hiç arabaya binemediği için 25 yıldır bulunduğu ilçeden şehre dahi gidemediğini anlatan Özge, “Kızı evlendiğinde kızının düğününe katılabilmek için kışın ortasında motosiklete binebilmiş ancak. Zira kapalı bir taşıta bindiğinde çok ciddi bulantı ve kusması olmuş.Oysa denetlediğimizde, hastanın tüm migren bilgileri vardı, yalnızca ağrı daha silikti. Kolay bir migren rehabilitasyonuyla bu hasta 3 ay içerisinde pırıl pırıl oldu. Yakın bir ilçede oturan kızına arabayla gittiğinde beni telefonla arayıp mutlulukla bahsetti ki, ‘Öğretmenim ben hayatımda ilk kere arabaya bindim ve hiçbir mesele olmadan buraya gelebildim. Artık kızımı sık sık ziyaret edebileceğim ’ dedi” biçiminde konuştu.
“Vertigo değil, migren olabilir”
Bu misalde olduğu gibi yaşanan rahatsızlığın vertigo değil, migren olabileceğinin altını çizen Özge, şu ihtarlarda bulundu: “Şayet bireyler; var olan baş dönmelerine, gittikleri hekimin yaptığı manevralarla, verilen baş dönmesine özgü ilaçlarla maksimum vaktimiz 3 ayda çözüm bulamadılarsa lütfen bir nörologdan, vestibüler migren başka bir deyişle baş dönmesiyle beraber olan migren var mı diye dayanak istesinler ve bu mevzuda bir değerlendirme arz etsinler. Zira bu vaziyet hiç seyrek değil. Takribî her 7 migren hastasından biri vestibüler migren teşhisi alıyor. Çok seyrek olmayan bir vaziyet ama genellikle göz arkasını edilen bir vaziyet.” Canlı yayında vahim anlar! Saniye saniye kaydedildiKoltuk değnekleriyle girdiği sağlık kurumundan yürüyerek çıktıBurun kanamalarına dikkat.
Henüz yorum yapılmamış.