Yahut siz Alzheimer misiniz
Günümüz gençliği de bundan böyle tehlike aşağı gibi geliyor bana. Bu kanıya bilhassa kendimden yola çıkarak vardım ve bu yazıyı yazıyorum.
Azıcık önce ofiste “Sanırım ben bir gün Alzheimer olacağım” dedim yüksek sesle ve Şafak da bu düşüncemi onayladı. Çünkü şu sıralar fazla artı şey kaybediyorum, unutuyorum vs. Natürel ancak kendi kendime teşhis koymak değil, lakin yine de “Daha fazla gencim” deyip işin içinden çıkmamak lazım sanırım.
Ne yapmalıyım
Son zamanlarda fazla şey mi takıyorum kafama ya da beynimin içinde neler oluyor haberdar mı değilim diye kendimi sorgulamaya başladıysam, kesinlikle bir deneme yaptırmalıyım.
Şayet de fazla basit öbür bir şey. Ama nihayetinde sıhhat bu, şakaya gelmez.
Yalnızca şunu biliyorum fakat, insan işe önce kendini tanıyarak başlamalı ve her soruya önce kendisi cevap bulmalı…
Ne kadar unutmak insanoğluna verilmiş en büyük nimetlerden biri olsa da, her şey dozunda hoş ast.
Nedir bu Alzheimer belirtileri
Belirtiler fazla ufak gibi görünen şeyler sahiden. Oldukça basit şeylere karşı normal verdiğimiz tepkiler değiştiğinde giriyormuşuz bu evreye.
tekrar tekrar kullandığımız eşyaların ya da çok yakınımız insanların adını hatırlayamadığımızda, bir şeyleri çoğu kez pervasız yerlerde unuttuğumuzda veya ne bileyim bir yere gidecekken ayrı bir yere gittiğimizde beynimiz bize ilk sinyallerini veriyormuş mesela.
Prof. Dr. Türker Şahiner’in amnezi ve tedavisi hakkında paylaştığı bilgilerden aktarıyorum size…
Nerede ve hangi zamanda olduğunuzu unutuyorsanız
Biz nerede olduğumuzu ve zamanın ne olduğunu beynimizde hiçbir ses duymadan sadece algılarız. Oysaki gerçekten bu sırada beynimiz sorularını binlerce kere sormuş oluyor ve “Ben neredeyim? Ne yapıyorum?” sorularının cevabına göre yer, süre ve kişiler üzerinden tüm sistemi yoklama ediyor.
İşte bu soruların cevabı içten verilemiyorsa, bir sorunun oluşmaya başladığının birincil sinyalleri verilmiş oluyor. Unutkanlıktan doğan bilgi karışıklığı önce vakit, daha sonra yer bilgilerinde başlıyor. Kişileri tanımakta yaşanan zorlukla da sorunun artan bir şekilde büyüdüğü gözleniyor.
Kumandaların yeri buzdolabı olmaya başladıysa
zaman zaman sık kullandığımız eşyaları kaybeder, hatta elimizde olmasına karşın aramaya koyuluruz. Bunlar korkutucu belirtiler değil. Ama arağımız eşyalar fazlasıyla ilgisiz yerlerden çıkıyorsa, klişe örnekteki gibi kumanda buzluktaysa, işte o vakit tehlikeli sinyaller verildi demektir.
Düşündüğünüzden başka yerlere gidiyorsanız
Buradaki en klişe misal de tuvalet yerine evin başka odalarına gitmek veya her gün gittiğimiz adresi bulmakta zorluk çekmek…
Stresin bizi sardığı günümüz dünyasında yaşarken bellek yitimi gerçekte alışılagelmiş. Lakin sınırları ne dek aştığına dikkat etmek lüzum. İşte bu semptom de bir sinyaldir.
Saate uyarı edin
Okul çağında öğreniriz akrebin yelkovanın duruşunu, saati söylemeyi. İşte unutkanlığımızın işaretleri aralarında bu öğretileri de sayabiliriz. Çünkü bu bilgileri kağıt üzerine aktarırken zorlanmak unutkanlığın derecesini belirliyor.
Rakamlar doğru yerde mi, akrep yelkovan ayrımı yapılmış mı, hatta dairenin merkezi bulunabilmiş mi uyarı edilmelidir.
Bu nesil işaretler de bir uyarı sinyalidir.
Harf testi
Bu test özellikle Alzheimer kontrollerinde uygulanıyor. Kişiden kendisine okunacak bir dizi harfin içinde sadece “A” harfini duyduğunda elini masaya vurması söyleniyor. 2 veya daha çok kere hata yaparsa bu bir sorun olduğunun işaretidir.
1 dakikada 14 kelime üretemiyorsanız
Tanıdığınız kişilerin adını hatırlamaya çalışmak bir uyarı sinyali. Bunun yanında hafızamızda yer alan kelimeleri çağıramamak da bir diğer sinyal.
Birey kelimeleri unutmamış olabilir, oysa hatırlaması uzun sürüyor da olabilir. İşte bunun için bir test uygulanıyor. Kişiden 1 dakika içinde 14 kelime türetmesi bekleniyor. Üretememek bir dikkat sinyali oluyor. Panikleyip üretememek de keza değerlendirilmesi gereken bir nokta olarak düşünülüyor.
Testi internet üzerinden de yapabilirsiniz
Alzheimer, bunama ve amnezi testini doktorla yüz yüze yapabileceğiniz gibi internet üzerinden de yapabilirsiniz.
Doktorla hasta arasındaki tahvil sanal olsa bile test, belirtilen bir puanlama sistemi ile unutkanlığın kişinin hayatında ne boyutta olduğu ve kişiyi nasıl etkilediği belirlenebiliyor.
Bu testler bilhassa erken teşhis oluşturması bakımından ihmalkârlık edilmemeli.
İnternetten yaptığınız testin sonucu pozitif çıkarsa mutlaka doktora gidin.
özel içeriğidir.
Henüz yorum yapılmamış.