Yoğun dijital cihaz kullanımı göz sağlını tehdit ediyor
Koronavirüs salgını sebebiyle çoğu birey evde, dijital ortamlarda çalışmaya başladı. Hızla adapte olduğumuz bu dijital dönemde gözler doğal yapısının dışarıda bir etkileşim içine girdi. Peki, bu süreçten gözler nasıl etkileniyor? Gözleri gözetmek için neler yapılmalı? Dijitalleşen dünyaya gözler hazırlanmış mı?
Telefon, tablet ve bilgisayar karşı geçirilen süre arttıkça dijital ekran kullanımına yan çoğalan semptomlar da artmaya başladı. Dijitalleşme ile literatüre yeni bir kavram girdi: ‘Dijital Göz Yorgunluğu’.
Dijital Göz Yorgunluğu nedir
Dijital Göz Yorgunluğu, tarif olarak; dijital ekranlara 2 saat veya daha artı süre bakmaktan kaynaklı olarak hissedilen ve hayat konforunu olumsuz etkileyen göz yorgunluğudur. Bulanık gösterme, gözlerde batma, sulanma, çift görme, ışık hassasiyeti, dermansızlık, kuruluk, gece manzara zorluğu ve kaşıntı gibi belirtilerle ortaya meydana çıkan Dijital Göz Yorgunluğu baş, boyun, sırt ve omurga ağrıları gibi sorunlara sebep olabiliyor.
Çocukların göz sağlını korkutma ediyor
Bir önceki nesile kadar çok daha pozitif dijital aygıt kullanan yeni cins çocuklar, eğitimlerini zeka dijital olarak görüyor. Çocukların %65’e yakını günde 2, %33’e yakını 3 saatten artı dijital cihaz kullanıyor. Dijital ekranlarda aşırı vakit geçiren çocuklarda miyopi, astigmat, alerji, kirpik dibi iltihabı ve göz kuruluğu gibi rahatsızlıkların oluşma riski epeyce yüksek. Bu gibi rahatsızlıklar, öğrenme güçlüğü ve konsantrasyonda azalma gibi problemleri ortaya çıkarabileceğinden ebeveynlerin özenli olması fazla manâlı. Görme duyusu çocukluk döneminde öğrenilen bilgilerin %80’den fazlasının algılanmasına yardım ediyor. Bu açıdan çocukların ahenkli göz muayenelerinin yaptırılması, bambaşka aktiviteler ile çocukların dijital odaklardan uzaklaştırılması ve açıklanmış aralıklarla gözlerin dinlendirilmesi oldukça önemli.
Şikayetleri azaltmak için bunları yapın
– Kırma kusurları, bilhassa mavi ışıktan kaynaklı ağrılar ve yakından yakına geçişlerin olumsuz etkilerini azaltmak için gözlük kullanılmalı.
– 20 dakikada bir yaklaşık 20 saniye baştan başa gözleri 20 feet (yaklaşık 6 metre) uzağa odaklayarak dinlendirmeli.
– TV ve bilgisayar ekranları ile en az 50cm mesafesi korunmalı. Duruş pozisyonunu korunarak tepede olan oturulmalı.
– Ekran parlaklığı gözleri rahatsız etmeyecek şekilde ve etraf ışığına kadar ayarlanmalı. Yansımaları azaltan ekran veya ekran koruyucular kullanılmalı.
– Üstteki kapağın dinlenmesi, gözyaşı ile gözün nemlenmesi ve temizlenmesi, kornea yüzeyinin kayganlaşarak net ve berrak görüşün sağlanması için ahenkli olarak gözler çoğu kez kırpıştırılmalı.
– Her iki saatlik çalışmadan sonradan yaklaşık 10 dakika kalkıp dolaşılmalı.
– Rutin göz muayeneleri aksatılmamalı, şikayetler yaşandığı taktirde zorunlu merkezlere müracat edilmeli.
– Gerekirse hatırlatıcı alarm kurulmalı ya da uygulamalardan ekran tatbik süresi peşine düşüp takip edilmelidir.
Henüz yorum yapılmamış.