Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

100. yaş gününüzü görmeye var mısınız

18.02.2021
196
100. yaş gününüzü görmeye var mısınız

Günümüzde sağlık teknolojileri ve koruyucu hekimlik uygulamalarıyla 100’lü yaşlara dinç bir şekilde varmak artık bir hayal olmaktan çıktı. Uzun yaşamanın sırrı her ne kadar kalıtımsal özelliklerimize de alt olsa da hayat tarzımız ve alışkanlıklarımız da yaşam süremizi ve yaşam kalitemizi önemli ölçüde etkiliyor.

Liv Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aslı Çurgunlu, hayat tarzında yapılacak bir takım değişikliklerle 100 yaşına değin sağlıklı ve mutlu yaşayabilmenin 10 püf noktasını anlattı.

salata

100 yaşına kadar sağlıkla yaşamanın 10 püf noktası

1) Dengelenmiş beslenin: Dinç hayat için kişinin ihtiyaçlarına kadar dengeli beslenmesi ve kilo kontrolü her yaşta fazla önemlidir. Bilhassa ileri yaşta karşılaşılabilen protein-enerji beslenme bozukluğu manâlı bir sağlık durumu problemi olabilir. Besin alışkanlığı en ince ayrıntısına kadar bireysel olmakla birlikte yaşam süresini uzattığı kanıtlanmış diyet Akdeniz tipi perhiz olmalıdır.

2) Hareketli olun, sporu jurnal yaşamın bir parçası haline getirin: Her yaşa, her kişiye tarafından spor gerçekleştirmek mümkündür. Sabah kalkıldığında yapılan germe egzersizleri, yürüyüş, dayanıklılık egzersizleri, yüzme, yoga, dans ayrıca vücudu ve kasları kuvvetli tutar, ayrıca de keyif verip mutlu olmayı sağlar. Yaşı ilerlemiş birinin düşme ve yorulma korkusuyla tembel bir yaşam sürmesi son derece yanlıştır. Oluşabilecek kazalardan korunarak hareket edip egzersiz yerine getirmek yaşama dinç yıllar katacaktır.

3) Bol su için: Su hayattır. Su içmek fazla önemsenmeyen ama sağlık ve uzun yaşam için en basit sırlardan biridir. “Ben yeterince su içiyorum” diyen birine “Günde kaç bardak içiyorsun?” diye sorulduğuna başlıca “2-3 kadeh” cevabını verir ama bu miktar hedefin çok altındadır. Canlılığı arttırmak, deri ve bütün diğer organları beslemek için günde asgari 1.5 litre kabaca 8 bardak su içmek gerekir. Sıcak havalarda terle kayıp olacağından bu arz arttırılmalıdır.

su

4) Ruhsal olarak rahatlayın: Hayat daima sorunlarla doludur. Ara Sıra bunları çözmek imkansızdır. bu nedenle çözülemeyecek sorunlarla kendimizi yıpratacağımıza onları kabullenmek ve onlarla birlikte yaşamayı öğrenmek refah verir, anda kalmayı sağlar ve hayatı kolaylaştırır. Bu sorunlar çözülmese de kabullenme, hayatın iyisi kötüsünü, mutluluğu mutsuzluğunu bir iyice onaylama ruhsal rahatlamayı sağlar ve sağlıklı uzun bir yaşam vaat eder.

5) Sigaradan uzaktan durun: Sigarasız hayat hem içene keza de çevresindekilere solunabilir hoş bir hava alanı sağlar. Sigara kalp ve damar hastalıkları, akciğer hastalıkları ve kanser için kanıtlanmış en önemli tehlike faktörlerinden biridir ve ne mutlu ki değil edilebilir bir tehlike faktörüdür.

6) Kazalardan korunun: Kazalar maalesef ölüm veya fiziki hasarla sonuçlanabilir. Yaşanılan ortamdaki düşmeye niçin olabilecek kaygan zemin, kayan halılar, artı eşyalı ortamlar düşme, çarpma riskini arttırır. Evin ve çevrenin kazaları önleyecek şekilde döşenmesi ve bir takım kolay önlemlerle riski en aza indirmek gerekir. Yine trafik kazalarından korunmak için gerekli tüm önlemler alınmalıdır.

aşı

7) Aşılanın: Hastalık olmadan önlemek hasta olduktan sonradan çare etmekten daha basit ve daha eksik maaliyetlidir. Her yaş grubunda önerilen aşılar vardır. Mutlaka hekiminizin önereceği aşıları yerinde zamanlarda yaptırın. Mesela ileri yaşta grip enfeksiyonu, zatürre gibi hastalıklar ölümcül seyredebilir. böylece doktorun önereceği şekilde aşılanma çok önemlidir.

8) Uyumlu check-up yaptırın: Hastalıkları belirti vermeden atamak ve gerekli önlemleri elde etmek için doktorun kontrolünde uyumlu olarak check-up yaptırmak hayat süresini ve yaşam kalitesini arttırır.

9) Aile, benzeyen, arkadaş ortamında olun: Sevdiklerimizle edinmek, acı, tatlı olayları birlikte paylaşmak, dayanışmak, mutlu ortamlar, buluşmalar yaratmak sağlıkla yaşanacak mutlu hoş yıllar getirir.

10) Zihinsel aktivitede bulunun: Bilhassa demansa karşısında korunmada zihni aktif halde tutmak, gazete, kitap okumak, günlük hayatın içinde edinmek, internet göstermek önemlidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.