Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

1 gün her tarafında ne yemeliyiz

17.02.2021
245
1 gün her tarafında ne yemeliyiz

Akşamları evde televizyon aleyhinde geçirdiğimiz saatlerde bir şeyler yeme ihtiyacı dayanılmaz bir istek oluşturur. Bu durumda en ince ayrıntısına kadar kendimizi kısıtlayıp saat 6’dan veya 7’den daha sonra bir şey yemeyerek sınırlı, huzursuz bir gece geçirebileceğimiz gibi ne istersek onu yiyerek de özgür lakin suçlu bir gece de geçirebiliriz. Yaz geldiğinde bundan başka bakmışız durum perişan. “Geceyi akla yatkın bir besin sistemi ile vermek için bütün günü iyi geçirmeliyiz” diyen Besin ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan, gün içinde gıda önerilerinde bulundu.

– Sabah kahvaltıdan önce 1 su bardağı kadar ılık su içmek ardındaki bir tedarik da soğuk su içmek, sindirim sistemimizin akıcı çalışmasını sağlar. Sindirim sisteminin düzgün çalışması da kilo kontrolünü kolaylaştırdığı gibi sağlığımızı da korur.

– Sabah kahvaltısında karbonhidrat, protein, yağ açısından dengelenmiş bir yemek listesi oluşturmalıyız. Sabahtan itibaren tek yönü olan gıda, iştah kontrolünü zorlaştırdığı gibi metabolizma hızımızı da düşürür. Kilo almamızı kolaylaştırır.

– Gün içinde sabahleyin, öğlen, akşam 3 öğün beslenmeliyiz. Ve ana öğünlerimizde et grubu, ekmek grubu, süt-yoğurt grubu ve sebze grubu yiyeceklerden mutlaka olmalı. Yemeklerde ham sebze ve salata tüketmeyi dikkatsizlik etmemeliyiz. Salatalara zeytinyağı ilave etmekten kaçınmamalıyız. Yemekten sonra yemeğin üstüne tatlı ihtiyacını karşılamak, tat alma tadımızı tatlılaştırmak ve ayrıca yemeğin besin değerini artmak için taze meyve yemeliyiz.

– Sabahleyin, öğlen ve akşam yemek aralarında ufak atıştırmalar gerçekleştirmek gece iştahınızın fazla olmasını engeller. Bu atıştırmalara örnek; süt, ayran, ceviz, badem, fındık, peynir ekmek gibi alternatifler olabilir. Bu Nedenle kan şeker dengesini, iştahınızı ve metabolizma hızınızı sağlam tutmuş olursunuz.

– Gece evinizde bundan böyle dinlenme saatleri başladığında bol suyunuz yanınızda olmalı ve yudum yudum neşeyle su içmeye özen göstermelisiniz.

– Gece atıştırmalarında da defalarca olduğu gibi yavaş yemeye ve lezzete odaklanmaya dikkat etmelisiniz.

– Akşam yemekten sonra karbonhidrat, protein, yağ açısından dengeli atıştırmalar yapmalısınız. Tek yönlü ve benzer yiyecek grubundan bol miktarda tüketmekten kaçınmalısınız.

Gece atıştırmaları örnekleri

– 1 Peynir + 2 tam tahıl ekmeği + maydanoz+ domates + taze meyve
– 1 avuç fındık + 2 avuç taze meyve
– 5- 6 adet tam ceviz + 2 avuç taze mevsim meyvesi
– 1 dere bardağı leblebi + 3-4 adet bütün ceviz + 1 avuç dek taze meyve
– 3-4 adet bütün ceviz + 2 yemek kaşığı kuru meyve + 1 avuç taze meyve
– 20 adet badem + 1 avuç kadar taze meyve + 2 yemek kaşığı kuru meyve
– 1 su bardağı süt + 3-4 yemek yemek kaşığı yulaf ezmesi + 1 avuç değin taze meyve
– 1 su bardağı süt + 2 yemek yemek kaşığı yulaf ezmesi + 3- 4 adet bütün ceviz + 1 avuç değin taze meyve
– 1 su bardağı yoğurt + 1 avuç maydanoz yaprağı + 1 nehir bardağı leblebi + 1 avuç taze meyve
– 1-2 su bardağı ayran + 1 dere bardağı leblebi + 1 avuç meyve

* Salata ve çiğ sebze enerji değeri değil denecek değin az olan gıda grubudur. Geceleri havuç, göbek, turp vb. sebzeleri çiğ olarak yemek, iştah kontrolüne destek sağlamanın yanına, metabolizma hızınızı da yükselmeye katkı sağlar, bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.