Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Sağlıklı bir safra kesesi için yemeniz gerekenler

18.02.2021
223
Sağlıklı bir safra kesesi için yemeniz gerekenler

Karaciğerin hemen aşağıda armut biçimli safra kesesinin belli başlı işi, yağları sindirmektir. Akıcı çalışmadığında; asit, reflü, gaz, bulantı, kusma ve karın ağrıları ortaya çıkabilir. Safra kesesi diyeti yoktur oysa bir takım yiyecekler safra kesenizi dinç tutmanıza tezgâhtar olabilir.

Koyu yeşil yapraklılar

Koyu yeşil yapraklılar safra kesesi sağlığında rol oynayan magnezyum ile doludur. Birçok safra taşı kalsiyum içerir. Magnezyum, kalsiyumu temizlemeye muavin oluyor ve kalsiyum birikmediği için safra taşları oluşmuyor. Ayrıca kabak çekirdeği de magnezyum açısından zengindir.

Su

Teknik olarak su bir beslenme değildir. Oysa vücudun susuz kalmaması sağlığın birçok yönü için önemlidir. Safra dahil vücudun tüm salgıları için suya gereklilik vardır, bu yüzden dengeli ve yeterli su tüketimi önemlidir.

Portakal

Portakallar vücudunuz için en dinç meyvelerden biridir. Turunçgiller gibi C vitamini bakımından zengin besinler, sağlıklı bir safra kesesi için bir başka şahane seçenek. Çalışmalar, C vitamininin safra kesesi taşlarına karşı koruyucu bir etkisi olabileceğini göstermiştir. Alman araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışmada, günlük fazladan C vitamini almanın safra taşı riskini sanki yarıya azaltabildiğini gösteriyor. Portakallar C vitamini bakımından varlıklı olan tek gıda değil, yüksek C vitamini içeren öteki meyveleri de tüketebilirsiniz.

Avokado

Avokado safra kesesi diyeti için üstteki sıralarda yer almaktadır. Avokado, dinç yağlar bakımından zengin ve potasyumun fazla yüksek olduğu bir besindir. Potasyum, vücuttaki akıcı ve elektrolit dengesi için zorunlu bir besindir. Vücudun susamış kalması safra kesesi taşları da dahil elde etmek üzere birçok sıhhat sorununa yol açıyor. Vücutta yeterince su bulunması safrayı doğru kıvamda miktar, böylece safra taşı oluşumunu önler. Beslenmeniz fazla artı kolesterol, fazla artı bilirubin veya yeterince safra tuzu içerdiğinde de safra taşları da oluşabilir. Dilimlenmiş avokadoları öğle yemeğinde salataya ekleyerek veya bunları sabahleyin tostunuza ekleyerek safra taşı riskini azaltabilirsiniz.

Potasyum hakkında daha fazla veri için “Potasyumun faydaları ve potasyum oranı yüksek 10 beslenme” yazımı okuyabilirsiniz.

Lahana turşusu

Bağırsak bakterilerimizi dengede tutmanın önemi hakkında çok şey duyuyoruz. Fena bakterilerin sayısı iyi olanları aştığında, safra kesesini etkileyen bir takım belirtilerle sonuçlanabilir. Bağırsak florasını dengede tutmak safra ihtiyacını azaltacak ve safra kesesini baskılayacak. Lahana turşusu gibi probiyotik içeren besinler bu dengeyi her yerde kazanmaya muavin olabilir. Sağlıklı bir safra kesesi diyetinde probiyotik taşıyan besinler rol oynayabilir. Yoğurdun iyi bir probiyotik kaynağı olduğunu düşünseniz de, safra kesesi dostu değildir. Faal bakteri kültürlerine sahip yoğurt mideyi tahriş edebilir, bu nedenle safra kesesi rahatsızlığı çekenler yoğurt tüketimine dikkat etmelidir.

Probiyotiklerle ilgili daha pozitif veri için “Sindirim sisteminize probiyotik takviyeler” yazımı okuyabilirsiniz.

Pancar

İşte pancarın hiç bilmediğiniz sağlığa faydalarından biri: Pancar, karaciğeri korumaya ve safra akışını uyarmaya asistan olan bir madde olan betain içerir. böylece safra kesesi diyetinde esas bir madde olmaları gerekir. Pancarı tüm yemeklerinize ekleyerek ya da salata olarak tüketebilirsiniz.

Yeşil sebzeler

Brokoli, ısırgan gibi yeşil sebzeleri öyle sevmiyor olabilirsiniz oysa bu tarz yeşil sebzeler sağlıklı yağ hazmı için harikadırlar. Bamya, brokoli, enginar gibi sebzeler, yağlı yemeklerden önce tüketildiğinde yağ hazmını kolaylaştıracak, yemek safra üretimini artıracaktır. Safra kesesi yeterli safra üretmediğinde veya salınması engellendiğinde farklı alanlara yönlendirilmiş rahatsızlıklar ortaya çıkar. Bu yüzden roka, pırasa, lahana, dereotu, maydanoz safra kesesi için olağanüstü besinlerdir.

Kurubaklagiller

Kurubaklagillerin sağlığa o kadar fazla yararı vardır ve safra kesesi sağlığı için de manâlı rol oynarlar. Yağ oranı yüksek bir yemek yemek daha pozitif safra salınımını teşvik eder, diyetinizde fazla pozitif yağ veya kolesterol varsa bunlar, safrada kristalleşebilir ve safra kesesi taşları oluşturabilir. Daha eksik et harcamak ve bunun yerine bitki bazlı beslemek, kolesterol seviyelerini iyileştirebilir ve safra taşı geliştirme riskini azaltmaya tezgâhtar olabilir. Fasulye, mercimek gibi bitkisel proteinler, safra kesesi iltihabının en büyük nedenlerinden biri olan kırmızı et için mükemmel bir alternatiftir.

Sormak istediğiniz bütün soruları yorum kısmına yazabilirsiniz.

Dyt. Serkan Sıtkı Şahin

özel içeriğidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.