Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Halsizliğinizi önlemek istiyorsanız su için

18.02.2021
224
Halsizliğinizi önlemek istiyorsanız su için

Yaz mevsimi nedeniyle keza hava sıcaklığı hem de beden sıcaklığı çoğalma gösteriyor. Bugünlerde sağlık durumu için yapılması gereken en manâlı şey su içmek! Çoğalan akıcı kaybının halsizlik, baş dönmesi, kan basıncı düşüklüğü, böbrek yetmezliği hatta bilinç kaybı bile yapabileceğini söyleyen Liv Hospital Nefroloji ve Hipertansiyon Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat, “Özellikle yürek, böbrek ya da karaciğer gibi değişken dengesinin açıklanmış bir dengede olması gereken hastalar kendilerine çok dikkat etmeli, almaları gereken istikrarsız miktarını doktorlarına sormalıdır. Sağlıklı kişiler eğer aşırı miktarda su kaybetmiyorsa genellikle günde 2-3 litre akışkan almalıdır” dedi.

Yaşlılar ve çocuklar dikkat

Hayat için vazgeçilmez bir madde olan suyun vücudumuzdaki dengesi böbrekler öncelikle almak üzere çoğu organ kadar sağlanır. İdrar, dışkı, ter ve solunum yolu ile kaybettiğimiz suyu yediğimiz yemekler, içtiğimiz su/sıvılar ile yerine koyar, gövde için gereken dengeyi farkında olmadan sağlarız. Yaz günleri gibi havanın sıcak olduğu zamanlarda özellikle terleme ile daha pozitif değişken kaybederiz. Istikrarsız kaybı bilhassa yaşlılarda ve bebeklerde daha keskin olur. Sokakta oynayan çocuklar da haberdar olmadan akışkan kaybedebilirler. İshal, kusma gibi alışılmış dışı değişken kayıpları yaşlı ve çocuklarda dramatik sorunlara yol açabilir.

Değişken kaybının vücuda etkileri

Su kaybının en sık belirtisi susuzluk duygusal ve halsizliktir, ağız kurur. Bitkin kalan kişi kendini kötü hisseder, canı bir şey yerine getirmek istemez. Akıcı kaybı artınca baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü ortaya çıkar. İleri sıvı kayıplarında tansiyon düşer, nabız artar, adale krampları oluşur, böbrek yetmezliği ortaya çıkar ve bilinç kaybı olabilir. Aşırı akıcı kayıplarına ast ortaya meydana çıkan sorunlar yürek, beyin, böbrek, karaciğer gibi organlarda ek bozukluklara yol açar. Bu bozuklukları tedavi etmektense önlemek defalarca keza daha kolay keza de daha ucuzdur. böylece bilhassa kalp, böbrek veya karaciğer gibi istikrarsız dengesinin belirtilen bir dengede olması gereken hastalar kendilerine çok uyarı etmeli, almaları gereken akıcı miktarını doktorlarına sormalıdır. Dinç kişiler eğer aşırı miktarda su kaybetmiyorsa genel olarak günde 2-3 litre istikrarsız almaları yeterlidir.

Su içemiyorsanız sulu meyveler tüketin

Su içemeyen veya içmeyi sevmeyenler alternatif sıvıları seçim edebilirler. Meyve suları, nehir, kompostolar, ayran, süt, limonata, taze meyve suları, karpuz, kavun gibi meyveler iyi seçeneklerdir. Meyve suları şeker hastalarında ya da çocuklarda problem yaratabilir. Tuz ayran da kalp ya da yüksek tansiyon hastalarında sorun yaratabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.