Kiloların faili ödemden kurtulmanın yolları
Sabahleyin giydiğiniz kundura ya da parmağınıza taktığınız yüzük öğlene dürüst sıkmaya başlıyor ve yüzünüz gözünüz şişiyorsa gıda alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Özellikle yaz aylarında daha da gelişen kadınların korkulu rüyası ödemi azaltmanın en etkin yolu fazla tuz beslenmemek. Az tuz pişirdiğiniz yemeğinize, sofrada tuzlu katmamakla işe başlayabilirsiniz!. Kadınlarda daha sık rastlanan ödem (şişkinlik) kimi zaman günlük hayatımızı çekilmez ayla getirebiliyor. Medical Park Fatih Hastanesi Gıda ve Perhiz Uzmanı Sevil Nas Can, bazen önemli bir hastalık belirtisiyken, ara sıra de nedeni meçhul ve hastalıklardan bağımsız oluşabilen ödemden kurtulmanın yollarını anlattı:
Ödem nedir ve belirtileri nelerdir?
Ödem, özellikle kadınlarda çoğu kez ortaya meydana çıkan, vücutta akışkan birikimi olarak tanımlanan, ara sıra de bazı ciddi hastalıkların belirtisi olan klinik bir durumdur. Özetle vücutta anormal miktarda su toplanması olarak da tanımlayabiliriz. Göz kapaklarında, ellerde ve ayaklarda şişmeler olur. Yüzük takılamaz, ayakkabı giyilemez ışık halkası gelinir.
Ödeme sebep olan hastalıklar nelerdir?
– Böbrek hastalıkları
– Kalp hastalıkları
– Damar hastalıkları
– Hormonal bozukluklar
– Karaciğer hastalıkları
Vücudumuzda ödem olduğunu nasıl anlarız?
Cilt altı dokusunda şişkinlik belirginse, bastırdığımız vakit içine çökme ve çukurlaşma gözleniyorsa vücutta ödem olduğu düşünebilir. Bu durumda mutlaka doktora başvurulmalı, gereken tahlil ve tetkikler yaptırılmalı. Eğer, tetkikler sonucunda ödem önemli bir rahatsızlık nedeni değilse, idiyopatik (nedeni bilinmeyen) ödem olarak adlandırılır.
Ödemin kaynağı hastalık değilse diğer hangi nedenlerden oluşabilir?
– Pozitif kilolu elde etmek
– Stres
– Aşırı tuz yiyecekler harcamak
– Az su tüketimi
– Yorgunluk, uzun zaman ayakta durmak
– Artı karbonhidratlı beslenmek
– Aşırı sıcaklık
– Adet öncesi (pre-menstural) dönem
– Hamilelik sırasında oluşan ödem
Ödem riskini azaltmak için beslenmede nelere dikkat edilmeli?
İdeal kiloya inmek: Başta fazla kilomuz varsa, bir diyet uzmanıyla birlikte, düzenli gıda ve uygun aktivite programıyla ideal kilomuza inmeliyiz.
Ahenkli su tüketimi: Kişiye kadar değişmekle beraber günde 8-12 kadeh elde etmek üzere yaz aylarında ve spor yapan kişilerde daha da artırılmalı. Su içme alışkanlığımız yoksa gün içinde mutlaka bunu hatırlatıcı önlemler almalıyız. Masanızda defalarca su bulundurmak, belli bir ölçü (1.5 litrelik pet şişe gibi) edinip her sabahtan bunu su ile doldurmak, yatana değin kesik kesik harcamak, zorla birkaç bardağı ansızın içmek yerine yavaş yavaş su içmeye alışmak gibi önlemler alabiliriz. Bilhassa çalışma ve gezi sırasında mutlaka yanımızda su bulundurmalıyız.
Tuzu azaltmak: Herhangi bir sıhhat sorunu yahut en ince ayrıntısına kadar tuzsuz yemek yemek zorunluluğu yok. Yemekleri eksik tuz harcamak yeterli olacaktır. Örneğin az tuzlu pişirilmiş dinç bir yemeğe sofrada ayrıca tuzlu katılmamalı. Fakat bazı yiyeceklerin kendi yapısından kaynaklanan görülmeyen tuza dikkat etmek gerekir. Bu yiyecekleri şöyle sıralayabiliriz: Fazla tuz peynir ve zeytin çeşitleri tüketmeyin. Orta yağlı peynir alıp, peynir ve zeytini akşamdan suya koyarak tuzunun azalmasını sağlayabilirsiniz. Turşu, konserve, aşırı soda tüketimi, hazır ayran, hazırlanmış çorbalar, çeşniler ve et-tavuk suyu tabletleri gibi sodyum içeriği yüksek olan gıdaların tüketimine dikkat edilmeli.
Karbonhidrattan uzak durma: Karbonhidrat içeren yiyecekler fazla tüketilmemeli, pirinç, beyaz ekmek, makarna, hamur işleri, şerbetli-hamurlu tatlılar, çikolata ve artı şeker gibi… Kompleks karbonhidrat içeren kepekli, tam tahıllı, çavdarlı gibi unlardan yapılan ekmek, kepekli pirinç ya da makarna, kepekli unlardan üretilmiş eksik yağlı kekler, sütü tatlılar gibi daha sağlıklı alternatiflerle değiştirilmeli.
Posalı besin: Posa içeriği yüksek gıdalar seçim edilmeli. Posalı gıdalar, bağırsak çalışmasını da artırdığından ödemin atılmasında avantaj sağlar, kepekli tahıllar, kabuklu sebze ve meyveler, salata gibi…
Alkol ve asitten uzak durma: Alkol, asitli içecekler, kahve, fazla ve demli dere, kafein içeriği yüksek içecekleri tüketiminden kaçınmak gerekir. Bunların yerine su, bitki ve meyve çayları, taze meyve suları, tuzsuz ayran, az yağlı süt gibi içecekler tercih edilmeli.
Henüz yorum yapılmamış.