Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Farkında Olan olmanız gereken 6 yaygın beslenme eksikliği

17.02.2021
216
Farkında Olan olmanız gereken 6 yaygın beslenme eksikliği

Gıda eksiklikleri dağıtılmış yaş gruplarında görülebilir ve değişik etnik gruplarda farklı olarak ortaya çıkar. Bu eksiklikler, kontrolsüz bırakılırsa, ciddi sağlık sorunlarına ve bir takım hastalıkların riskinin artmasına neden olabilir. böylece, tüm temel besinlerin alınmasını sağlayabilecek dengeli bir diyet izlenmesi gerekir. Besin eksiklikleri vücudun optimum büyümesini de kısıtlar. Fakat iyi haber şu oysa, beslenme eksiklikleri önlenebilir ve dürüst beslenme desteği ile giderilebilir. Bazı yaygın eksikliklere ve bunları önlemenin yollarına bir göz atalım.

Yaygın beslenme eksiklikleri

En sık görülen besin eksiklikleri protein, A, B, C, D vitaminleri, kalsiyum, folat, iyot ve demirdir.

Protein

Protein-enerji yetersizliği, beslenme maddelerine erişimi olmayan çoğaltma çağındaki çocuklarda görülür ve keza nitelikli beslenmeye sınırlı erişimi olan, anoreksi, bunalım ya da uzun saatler oruç tutan yaşlılarda görülür.

Çocuklarda, protein-enerji yetersizliğinin iki yaygın biçimi kwashiorkor ve marasmustur.

Marasmus: Kilo kaybı, yağ ve kas kaybına bağlıdır.

Kwashiorkor: Kilo kaybı, protein eksikliği olan fakat karbonhidratlar bakımından etken olan diyetten kaynaklanmaktadır.

Tatmin Edici ve dengeli bir diyet bu eksiklikleri önlemeye tezgâhtar olabilir.

Demir

Vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklanan eksiklikler laf konusu olduğunda liste çok büyük. Dünya Sağlık Durumu Örgütü’ne kadar ise demir anemisi hala listenin başında.

Demir eksikliği, aneminin en yaygın nedenidir ve düşük hemoglobin konsantrasyonu ile tanımlanır. Çocuklar ve hamile kadınlar, en riskli grupdur. Gebe kadınlarda anemi, gebelik ya da doğum sırasında annenin ölüm riskini artırır ve hem düşük doğum ağırlıklı bebeklerle sonuçlanır.

Diyet kaynakları:

Heme demir kaynakları: Kırmızı et, sakatat, kabuklu deniz ürünleri biyoyararlanımı iyi olan çok iyi keza demiri kaynaklarıdır.

Heme olmayan demir kaynaklar: Barbunya, balkabağı, susam, kabak çekirdeği, koyu yeşil yapraklılar, çörek otu, iyi heme olmayan demir kaynaklarıdır, fakat biyoyararlanımı düşüktür.

A Vitamini

A vitamini, bağışıklık fonksiyonundan ve dinç görüşten sorumluluk sahibi, yağda çözünen bir vitamindir. A vitamini eksikliği körlüğe, bağışıklığın bastırılmasına niçin olabilir ve bu da nüfusu enfeksiyonlara yatkın ülkü getirebilir. Diyette tatmin edici A vitamini tüketmek önemlidir. Ayrıca, aşırı A Vitamini alımının A vitamini toksisitesine yol açtığına dikkat etmek önemlidir.

Perhiz kaynakları: Havuç, ıspanak, brokoli, kırmızı sarı dolmalık biber, balkabağı, greyfurt ve kavun gibi beta karoten bakımından zengin aydınlık renkli meyveler ve sebzeler iyi A vitamini kaynaklarıdır.

D Vitamini

Vücutta steroid hormon benzeri bir işlevi olan yağda çözünen bir vitamindir ve gıda gen etkileşiminde önemli bir role sahiptir. D3 vitamini, iyi kemik mineral yoğunluğunu korumak için gereken kalsiyum emiliminden sorumludur, ayrıca raşitizm ve osteoporozu önlemeye asistan olur, kırık riskini azaltır ve zinde bağışıklık oluşturmaya yardımcı olur.

Perhiz kaynakları: Balık ve balık yağı, peynir, süt, yoğurt.

B12 Vitamini

B12 vitamini veya kobalamin, suda çözünen, vitaminlerden sorumlu bir beyin ve nörolojik işlevdir. Eksiklik megaloblastik anemiye, karın zarının incelmesinin görüldüğü atrofik gastrite, B12 vitamini emiliminin azaldığı zararlı anemiye, Crohn hastalığına, çölyak hastalığına, bakteri büyümesi ya da asalak istilasına yol açabilir.

Perhiz kaynakları: Kabuklu balıklar, yumurta sarısı, süt ürünleri, deniz yosunları, B12 vitamininin iyi kaynaklarından bazılarıdır.

İyot eksikliği

İyot, metabolik şartların değişmesi, artma ve onarımın düzenlenmesinden sorumlu olan tiroid hormonunun üretiminden sorumludur. Çocuklarda büyüme anormalliklerine ve akıl geriliğine yol açabilir.

Diyet kaynakları: Balık, yumurta ve deniz yosunu zengin iyot kaynaklarıdır.

Belirtilmiş beslenme maddelerine erişememenin tek niçin olmadığına dikkatli olmak fazla önemlidir. Fazla gıda tüketmek de sağlığınız için zararlıdır. Çocuklarınızın diyetine yardım eklemeden önce her zaman bir uzmana danışın.

Dyt. Serkan Sıtkı Şahin

özel içeriğidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.