Bal ve koronavirüs
Dünyanın en büyük bal üreticisi olan Çin’de, salgın nedeniyle üretimin düşebileceğini bildiren Ahmet Bağran Aksoy, ikinci büyük imalatçı olan Türkiye’nin de aynı kaderi yaşamaması için arıcıların, doktorların tüm uyarılarına harfiyen uyması gerektiğini söyledi. Bal ve arı ürünlerinde verimi artırmanın, kovanlarda yapılan ilkbahar bakımı ile içten orantılı olduğunu gösteren Aksoy, üreticileri kişisel hijyenlerine uyarı etmeleri konusunda uyardı.
“Doktorların uyarıları yerine getirilmeli”
Dünyanın en büyük bal üreticisi Çin’de yaşanan salgın sebebiyle bu sene üretimin düşebileceğini gösteren sektörün tecrübeli isimlerinden Etabal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bağran Aksoy ayrıca üreticilere hem de tüketicilere seslendi: “Kovanlarda bakım zamanına eşit gelen salgından etkilenmemek için bal üreticileri bireysel hijyenlerine uyarı etmeli. Ülkemizde bal üreticilerinin büyük bölümü maalesef doktorlarımızın tehlike grubu olarak gördüğü yaşlarda. Halkımız da bu günlerde karoser direncini yükseltecek ham bal, çiçek tozu, arı sütü ve propolis gibi ürünlerle hazırlanan karışımları seçim etmeli ve doktorların uyarılarını harfiyen yerine getirmeli.”
Bal üreticileri yüksek tehlike grubuna giriyor
Türkiye’deki bal üreticilerinin tamamına yakınının uzmanların tehlike grubu olarak nitelendirdiği yaş gruplarında olduğuna dikkat çeken sektörün tecrübeli ismi Aksoy sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni cins arıcılık mesleği ile fazla ilgilenmiyor, gençlerimiz arıcılık mesleğine çok hevesli değil. Arıcılık mesleğini icra edenlerin yaş ortalamasının fazla yüksek olduğunu görüyoruz. Bilim insanlarının tehlike grubu olarak gördüğü yaş grubu meslektaşlarımızın büyük bir kısmını kapsıyor. Bu sebeple arıcıların da kendine uyarı etmesi ve uzmanların yaptığı tüm uyarılara uyması gerekiyor. Olası bir salgın durumunda bal ve arı ürünleri üretimimiz ilk elden etkilenebilir. Emrindeki sektörleri ile birlikte arıcılık büyük bir ekonomiyi kapsıyor. Kovanların temizlik zamanı geldiği için arıcılarımız işlerini yapmak zorunda fakat uzmanların dediği gibi salgına karşı önce kendilerini koruyacaklar. Sonradan da verimi kuvvetlendirmek için kovanların bakımını aksatmadan yapacaklar.”
Salgın sebebiyle bal arzında düşüş yaşanabilir
Salgının hesaplı durumuna da dikkat çeken Aksoy, “Dünyanın en büyük bal üreticisi olan Çin, salgın nedeniyle zor durumda. İkinci büyük imalatçı olan Türkiye de benzer sorunları yaşarsa bal arzında düşüş yaşanabilir. Bu durumda bal ve arı ürünlerinin fiyatı yükselebilir. Gıda açısından büyük siklet arz eden bal ve diğer ürünlerin fiyatının yükselmesini istemeyiz. Ülkemiz süreci şu başlıca kadar fazla başarılı yürütüyor. Bu fena dönemi her zaman beraber minimum kayıpla atlatacağız.” dedi.
Bal ve arı ürünleri ile ceset direnci yükseltilmeli
Hastalıklardan ve salgınlardan korunmanın en iyi yönteminin hastalığa yakalanmamak olduğunu bildiren Aksoy, tüketicilere şöyle seslendi: “Hastalıklara karşı hekimlerimiz ve uzmanlarımız zorunlu uyarıları yapıyor. Sağlık çalışanlarımız büyük özveri gösteriyor. Bizlerin naçizane uyarısı bal ve öteki arı ürünleri olan polen, arı sütü ve propolis gibi beslenme değeri yüksek gıdalar ile metabolizmanın güçlendirilmesi ve direncin artırılması. Bu ürünleri özellikle dürüst ölçeklerle hazırlanmış karışımlarla tüketerek, cisim direncimizi artırabilir, hastalıklara karşısında kendimizi zırhlayabiliriz. Evden çalışmanın yoğun olduğu bugünlerde beslenmemize dikkat etmeliyiz. Abur cuburdan uzaktan durmalı doğal ürünleri kararında tüketmeliyiz. Evde tatlı ihtiyacımızı doğal bir ürün olan bal ile giderebiliriz.”
Henüz yorum yapılmamış.