Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Boşanmaların yeni nedenlerinden: HPV virüsü

18.02.2021
261
Boşanmaların yeni nedenlerinden: HPV virüsü

Genital bölgenizde siğiller ve derinizde karnabahar gibi kabarıklık bir bakış varsa HPV virüsü kapmış olabilirsiniz. HPV virüsünün sebep olduğu siğillerin yüzde 90 oranında cinsel yolla bulaştığını söyleyen Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park Bahçelievler Bevliye Uzmanı Doç. Dr. Abdulkadir Tepeler, “Minik kaçamaklar, korunma ile önlenemeyen bu virüs sebebiyle ailelerin dağılmasıyla neticelenebiliyor. Bir erkek ne değin pozitif kadınla ilişkideyse risk pek fazla.Bu rahatsızlık, ikili ilişkilerde güvensizlik, boşanmalar ve ailelerde önemli sorunlara yol açıyor” dedi.

HPV Virüsü tehlikesi, dünyanın yanı sıra Türkiye’de de artışa geçti. Kadınlarda ve erkeklerde genital bölgede ortaya meydana çıkan HPV virüsünün sebep olduğu siğiller yüzde 90 oranında cinsel yolla bulaşıyor. Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park Bahçelievler Bevliye Uzmanı Doç. Dr. Abdulkadir Tepeler, genital bölge siğillerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Virüs sinsice kanser yapıyor

Vücudumuzdaki siğiller yalnızca ellerde ya da yüzde değil, genital bölgede de ortaya çıkabiliyor. Son zamanlarda cinsel (genital) bölgede boyutu ya da sayısı büyüyen, büyüyünce karnabahar görünümünde olan siğillerin genellikle sebebi, kısa ismi HPV olan ‘Human Papillomavirus’tür. HPV virüsünün 200’den artı tipi tanımlanmış olmasına rağmen, takriben 40 tipi cinsel bölgede; ‘genital kondilom, kondiloma aküminata ya da genital siğil’ denen hastalığı yapar. Amerika’da en sık cinsel yolla bulaşan hastalık olup, yılda 6,2 milyon kişinin bu virüs ile enfekte olduğu bildirilmiştir. HPV görülme sıklığını gürültüsüz enfeksiyonların ve siğili olmayan taşıyıcılardan nedeniyle net olarak maddeler halinde sıralamak zordur. Toplumda erkeklerde genital bölgede HPV saptama oranı yüzde 1,73 olarak bildirilmiştir. Erken yaşta başlayan cinsel aktivite ve çok eşlilikle birlikte görülme sıklığı artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2010 yılında kadınlarda HPV tespit oranı yüzde 11,4’dür.

Son 20 yılda erkeklerde arttı

HPV erkeklerde yalnızca siğil yapmakla kalmayıp, orofaringeal (ağız-yutak) bölgesi ve penis kanserlerine de sebep olmaktadır. Erkeklerde penis kanserlerin ise yüzde 50’ye yakınının HPV ile ilişkisi gösterilmiştir. Şimdiye dek rahim ağzı (serviks) kanseri ile ilişkisinden dolayı kadınlarda daha fazla önemsenirken, son 20 yıldır erkeklerde de sıklığındaki yükselme ve muhtemel sonuçları nedeniyle ciddi yaklaşılan bir rahatsızlık haline gelmiştir. Etkenler her iki cinste de aynı olmasına rağmen rahatsızlık erkeklerde, kadınlara kadar çeşitlilik gösterebilir.

HPV yalnızca cinsel yolla mı bulaşır

Başlıca (yüzde 90 oranında) cinsel yolla bulaşır. Virüsün vücudun dağıtılmış bölgelerinde (cinsel bölge kıllarında ve hatta tırnaklarda), eşyalarda virüs saptanmıştır.Bu yüzden cilt teması, virüs barındıran eşyalar veya doğum esnasında bulaşabilir. Rahatsızlık başlıca cinsel temasla bulaştığından çok eşlilik önemli bir tehlike faktörüdür. Partner sayısı arttıkça da risk artmaktadır. Kondom-prezervatif genital bölgeyi ayrıntılarıyla sarmadığı-örtmediği için mutlak bir koruma sağlamaz. HPV olanların yüzde 15’inin kondom kullandığı oysa koruyucu olmadığı sonucuna varılmıştır. Kuluçka süresi (İnkübasyon) süresi 2 hafta ile 2 yıl aralarında değişmektedir. Çoğunlukla 3-4 ayda siğiller ortaya çıkmaktadır. Siğillerin yüzde 40-60’ı birincil yıl içinde kendiliğinden iyileşir-kaybolur. Bu iyileşme kişinin bağışıklık sistemine bağlıdır. İmmün sistemin baskılandığı veya zayıfladığı durumlarda ise yineleme olacaktır.

Korunma işe yaramıyor, tıraş bıçağı yayıyor

Hastalarım en fazla tek olan siğillerinin tıraş bıçağı ile kıl temizliği sonrası kanadığından ve sonraki dönemde siğillerin sayısının artmasından bahseder. Tıraş Bıçağı ile ciltte gördüğümüz ya da göremediğimiz sıyrıklar oluşur. Siğilin kanaması ile birlikte virüs bu sıyrıklardan içeri girip çoğalır. Virüs ile ilk bulaşmada da virüs genellikle ciltteki sıyrıklardan cinsel temas ile bulaşır. Genital bölgedeki kıllardan arınmada cildi tahriş etmeyen makinalar veya tüy dökücü kremler kullanılmasını tavsiye ederim. Cinsel bölgeleri için kullanılan jilet veya makinalarını vücudun diğer bölgeleri için kullanmamaları da çok önemlidir.

Vücuttan atılamıyor

Siğilleri ortadan kaldırıp maddesel ve kozmetik iyileşme tedavideki amacımızdır. Fakat HPV’nin vücuttan atılamayacağı, tekrarlama riskinin olduğu unutulmamalıdır. Cümbür Cemaat için geçerli standart bir çare yoktur. Siğilin sayısı, büyüklüğü, bulunduğu bölge, hekimin tecrübesi ve imkanlarına göre tedavi yöntemine karar verilir. Temel olarak en sık uygulanan çare yöntemi cerrahi eksizyon (lazer veya elektrokoter ile, bistüri ya da makas ile tıraşlama), kriyoterapi ya da asit solüsyonları ile ışıklandırma tedavisidir. Bütün bu tedavilere karşın yineleme riski yüzde 25-65’tir.

Psikolojiyi de, ilişkiyi de etkiliyor

Siğiller kişinin sosyal ve cinsel hayatında olumsuz tesir yapabilir. Bulaşma korkusu ya da somut gösterme nedeniyle cinsel istek ve aktivitede azalma en sık rastlanan cinsel sorunlardır. Psiko-sosyal olarak içe kapanma, anksiyete ve hatta depresyona sebep olabilir. Kaynağın saptama edilemediği ve edildiği durumlarda ikili ilişkilerde güvensizlik, ayrılmalar ve ailelerde yasal sonuçlara varan etkileri olabilmektedir. Genital bölgesinde HPV tespit edilenlerin partnerleri de bu konuda uyarılmalı, bilgilendirilmeli ve mutlaka ürolog veya jinekoloğa tetkik olmalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.