Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Diş eti iltihabı hamileliği geciktiriyor

17.02.2021
229
Diş eti iltihabı hamileliği geciktiriyor

Diş ve diş eti hastalıklarının bağışıklık sistemini negatif etkilediğini ve kadınlarda kısırlığa niçin olabileceğini bildiren Dr. Öğr. Üyesi Begüm Alkan, 3 binden artı kadının ağız hijyeninin değerlendirildiği bir çalışmaya tarafından diş ve diş eti hastalıklarının hamileliği takriben 2 ay geciktirdiğini söyledi.

Enfeksiyona niçin olabilir

Gebe kalmak isteyenlerin düzenli olarak dişlerini fırçalamalarının yanına, bu süreçte, ağız sağlıklarını en üst seviyede yakalamak için profesyonel diş hekimlerini ziyaret etmeleri oldukça önemli. Ağzımız, diş, diş eti, dil ve boğazımıza yapışan mikroplarla doludur. Dinç bir ağızda diş eti iltihabı ve diş çürüğü yoktur. Diş çürükleri, tatmin edici fırçalama yapmayan bireylerde, şekerli içecek ve yiyeceklerin tüketilmesiyle oluşan asidik ağız ortamında faal ışık halkası gelen çürük yapıcı bakterilerin, cılız diş minesini etkilemesiyle oluşur. Ayrıca, yemek yemek artıklarının ortama gelmesiyle dişler üstünde ‘plak’ oluşur. Fırçalama, diş ipi ve diş arası fırçası kullanılarak plak uzaklaştırılabilir. Ancak bu uyumlu yapılmazsa, plak sertleşir “diş taşı” olur ve uygun bir şekilde çıkarılması için diş hekimine gidilmesi gerekir. Bu süreçte ağızda, plak ve diştaşı uzun vakit kalırsa, bakteriler diş etinde kanamalı, şişkin ve kırmızı renkli “diş eti iltihabı” adı verilen bir enfeksiyona niçin olur.

Erken doğuma yol açabilir

‘Diş çevresi iltihaplanması’ anlamına gelen eskilerin piyore diye adlandırdığı, günümüzde ise periodontitis adı verilen ağız hastalığında, diş etinin altındaki dokular iltihaplıdır. Çene kemiğinde düzensiz facia olunca girinti çıkıntılar oluşur. Mikroplar diş eti üzerinde ve altında çoğalmaya devam ederek toksinler salgılar ve dişleri tutan dokulara hasar verir. Bağışıklık sistemimiz de bu olaylardan etkilenir. Bu mikroplar ağız boşluğunda sınırlı kalmaz ve kan dolaşımımıza girer. Yapılan birçok çalışmada diş ve diş eti enfeksiyonlarıyla; şeker hastalığı, kalp-damar problemleri, solunum hastalıkları, görme sıkıntıları, düşük doğum ağırlığı ve erken doğum gibi olumsuz durumlarla hastalıkların ilişkili olabileceği belirtilmiştir. Maalesef 6 ayda bir veya yılda bir, diş hekimine gitme gerekliliği kolayca ertelenebilir ve unutulabilir. Oysa, kısırlık tedavisi ve yukarıda sanılan kronik hastalıkların kontrolü yoğun, masraflı, stresli ve vakit alıcıdır. Diş ve diş eti enfeksiyonları gibi yoklama altına alınabilecek bir tehlike faktörünü göz ardı etmek, en ince ayrıntısına kadar kişinin sorumluluğundadır. Unutmayın ancak; fena ağız sağlığı genel sağlığı etkileyebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.