Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Durağanlık idrar kaçırma problemlerine davetiye çıkarıyor!

15.01.2023
406
Durağanlık idrar kaçırma problemlerine davetiye çıkarıyor!

İnsan ömrü uzadıkça öbür hastalıkların ön plana çıktığını açıklayan Kontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Tufan Tarcan, “Bu ayrı hastalıkların başında nörolojik hastalıklar (Demans, Alzheimer) geliyor. Yaş ilerledikçe damar sertliği ihtimali de artıyor. Damar sertliği sebebiyle tromboembolik olaylar yaşanabiliyor. Bunlarda beyne gittiğinde beynin idare ettiği organlarda işlev bozukluğu ortaya çıkıyor. Mesanede işlev bozukluğu da en sık gördüğümüz problemlerden bir her birine.” diye konuştu.

“Yaşa uygun sporları gerçekleştirmek manâlı”

İnsan ömrü uzadığı için sağlıklı yaşlanmayı kendimize hedef olarak almamız gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Tufan Tarcan, “Dinç yaşlanmanın en önemli kriterlerinden bir tanesine kardiyovasküler risk faktörlerinden (hipertansiyon, tütün kullanımı, hiperlipidemi, diyabet, obezite, dingin yaşam, buhran) uzaktan durmak. Yaşa uygun sporları yapmak da çok manâlı. Çünkü yaşlandıkça adale ve bono dokusunda zayıflık ortaya çıkıyor. Bu yapıyı da koruyabilmek bilhassa idrar yolları için çok manâlı.” dedi.

Kabızlık sorununu da tehlike faktörlerinin arasına ekleyen Prof. Dr. Tufan Tarcan, “Kabızlık dolayısıyla ıkınmak özellikle kadınlarda pelvik organ sarkmasıyla birlikte bir takım ek idrar problemlerinin de ortaya çıkmasına niçin oluyor. Bir öteki risk faktörü ise KOAH. Sık öksürükler ve bu öksürüklere alt olarak karın içi basıncın artmasıyla pelvik taban bozulabiliyor.” dedi.

50 yaşından itibaren erkekler senede bir kere bevliye uzmanına görünmeli

Yaşlanmayla beraber idrar sorunlarının arttığını fakat bunların hepsinin aynı sebebe ast olmadığına dikkat çeken Kontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Tufan Tarcan, “Erkeklerde yaşla birlikte ortaya meydana çıkan idrar problemlerinden bir parça başına prostat büyümesi. 50 yaşından itibaren erkekler yılda 1 kere bevliye uzmanına gidip muayene olmalı. Ara Sıra prostat büyümesine emrindeki problemler fazla yavaş ilerliyor. Hasta bunları geç ayrım ettiği zaman ise prostata karşın tedaviler işe yaramayabiliyor. Erken davranmak fazla kayda değer. Keza yaşlanan erkekte nörolojik hastalıklar işeme sorununa yol açabiliyor.” diye konuştu.

Kadınlarda pelvik taban ve tahvil dokusu yapısında yaşlanmaya yan olarak problemlerin ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. Tufan Tarcan, “Vajinal doğumlar önemli risk faktörü oluşturuyor. Aşırı kilo, hamilelik, menopoz sonrası hormonal değişiklikler bunların hepsi idrar kaçırmayı etkileyen faktörler. Damarsal risk faktörü ve obezite de çok kayda değer. Aşırı kilodan uzakta durulmalı. Hareketli bir yaşam sürmeliyiz. Yaşlanmayla birlikte durağanlık bizim en şiddet baş edebildiğimiz konu. Hareketsizlik olduğu zaman idrarla ilgili çoğu problemi gösteri ettiğimizi bilmemiz lüzumlu.” açıklamasında bulundu.

Kahve ve dere tüketiminin mesaneyi kutup uyardığının altını çizen Prof. Dr. Tufan Tarcan, “Yaşlanmayla birlikte fazla etkin mesanenin görülme sıklığı artıyor. Sık tuvalete giden, aşırı faal mesane problemi yaşamış hastalar kahve ve akarsu tüketimine özellikle uyarı etmeli. Nebati çayların içerisinde de mesaneyi uyarıcı maddeler oluyor.” dedi.
 

Akşam yemeklerinin hafif yenmesi gerektiğine uyarı çeken Prof. Dr. Tufan Tarcan şöyle devam etti: “Yatana dek sıvı, tatlı ve meyve tüketiminde tedbirli olunmalı. Yaşlılarda gece idrara kalkma sayısı artıyor ayrıca erkeklerde hem de kadınlarda. Bunun en kayda değer sebebi gece idrar miktarının artmış olması. Bu dengesiz beslenmeyle ortaya çıkabildiği gibi aynı zamanda kalp ve damar yetmezliğiyle de yaşanabiliyor. Bu hastalarımıza zorunlu kalmadıkça akşam saatlerinde bir şey yiyip içmemelerini öneriyoruz. Gece idrar kaçırma da çok önemsenmeli. Ailece akşam yemeğinden sonradan yenilen meyveler-tatlılar ve içilen çaylar fazla manâlı. Bunların hepsi idrar kaçırma miktarını artıyor, bunlardan kesinlikle uzaklaşmak lüzumlu.”

Hasta bezlerini ve mesane pedlerini hastalarımıza öneriyoruz

Gece idrara kalkmaların uyku ve hayat kalitesini bozduğunu hatırlatan Prof. Dr. Tufan Tarcan, “Gece idrara kalkmalar kişiyi bitap ve bitkin bırakarak günlük performansını düşürüyor. Özellikle ihtiyar hastalarda gece idrara kalkma sayısı arttıkça, tuvalete bu arada düşmeler ve buna emrindeki olarak kalça kırıkları artıyor. Bu yaşlılıkta ortaya çıkan kırıkları azaltmanın en manâlı yolu idrara kalkma sayılarını eksilmek. Zihinsel hastalığı yer alan veya yatağa bağlı ve yürüme zorluğu çeken hastalarımız hijyenik pedlerin yardımıyla idrar kaçırmalarının ast etkilerinden korunmuş oluyorlar. Biz de bilhassa bu hasta grubuna hasta bezlerini ve mesane pedlerini öneriyoruz.” diye konuştu.

Kullandığınız ilaçları listeleyin ve doktorunuza defalarca belirtin

Fazla içki-sigara tüketimini muhakkak önermediklerini ve gece idrar için kalkmalarda akşam alınan alkolün zararı olduğunu bildiklerini açıklayan Prof. Dr. Tufan Tarcan sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaşlılıkta kullanılan ilaçların mesane üstünde etkisi olabiliyor. Kullanılan çoğu ilacın mesaneyi uyarıcı etkileri oluyor. Mesanede kasılma güçlükleri, sık idrar ve ani sıkışma yaşanabiliyor. İleri yaşta hastalar bize başvurduğunda ilk yaptığımız şey kullandığı ilaçları denetlemek oluyor. Doktora giderken ilaçlarınızı tekrar tekrar bir liste halinde yazın. Siz kullandığınız ilaçları yetkisiz bir şekilde söyleyince hekim size kullandığınız ilaçla birlikte verilmemesi gereken bir hap yazabiliyor. Fazla fazla yan etkiyle bu sefer karşısında karşıya kalabilirsiniz. Üroloji uzmanının ilaç etkileşimi dolayısıyla kullandığınız ilaçları bilmesi çok manâlı.”

Fazla kilosu olan hastaların olağan kiloya indiklerinde 3’te 1’inin idrar kaçırma probleminin kendiliğinden kaybolduğuna şahit olduklarını söyleyen Prof. Dr. Tufan Tarcan, “Fazla kilolu idrar kaçırma problemi olan hastalarımıza birincil söylediğimiz şey kilo vermeleri oluyor. Kilo verirseniz idrar kaçırma sorununuz iyice kaybolabilir ya da şiddeti azalabilir. bununla birlikte cerrahi çare planlanan hastalar fazla kilolu olduğu vakit cerrahinin başarısı düşüyor.” dedi.

 İdrar kaçırmak zorunlu kaderiniz yok!

Yaşlılıkta idrar kaçırma probleminin tedavisinin olduğunu açıklayan Prof. Dr. Tufan Tarcan sözlerini şöyle tamamladı: “İdrar kaçırma kaçınılmaz kaderimiz diye bir şey yok. Birçok hasta idrar kaçırmasına rağmen hekime başvurmuyor. Çünkü bunu yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak görüyor. zihinsel olarak sağlıklı ve fiziksel olarak yatağa bağımlı olmayan hastalar için idrar kaçırmanın çözümü var. İdrar kaçırma sosyal ve meslek yaşamını negatif yönde etkilediği gibi yaşlanmayı da hızlandırıyor. İdrar kaçırma çare edilmezse hastayı daha çabuk yaşlandıran bir etken. İdrar kaçıran bir birey mutlaka bir bevliye uzmanına görünmeli. Altta yatan nedenler çok ayrı olabilir. Bunu fark etmek ise üroloji uzmanına ait. Bunların altında fazla manâlı hayati hastalıklar da yatabilir. Mesela beyinde su toplanması ya da Parkinson ara sıra birincil tanısını idrar kaçırmayla gösteriyor. İdrar kaçırmayı elbette küçümsememek lazım.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.