Genital Siğil Hakkında.Genital Siğil Nedir? Nasıl Rehabilitasyon Edilir?




Çoğunlukla semptomsuz izlediği için kadın ve erkeklerde reel görülme sıklığının bilinmesi eforlaşıyor.
Sinsi bir hastalık
Siğiller bedenin her tarafında çıkabilirler. Ama genital bölgede görülen siğiller öbürlerinden değişiktir. Sinsi bir biçimde yayılırlar. Kıl batmalarının siğillerle bir alakası yoktur. Genital siğiller tek tek görülebildikleri gibi çok büyük boyutlara da ulaşabiliyorlar. Hastalık genellikle belirti vermiyor. Sağlık Kurumumuza gören hastalar arasında genital siğilleri sıklıkla görüyoruz. Hastalar değişik şikayetlerle geliyorlar. Bazı hastalarımızda rehabilitasyona cevap vermeyen vajinal yanma, kaşıntı yakınmaları kolluyoruz. Bazıları sızılı cinsel ilişkiden yakınıyor. Bazılarında da sık sık tekrarlayan genital siğil biçiminde ortaya çıkıyor. Hastalarımızın hikayesini dinlediğimizde bir bvefatının da siğili olan bir cinsel partneri olduğunu biliyoruz.
Nerelerde görülüyor?
Siğiller dış cinsel uzuvlarda, vajinada rahim ağzında, makat ve idrar kanalı etrafında görülebiliyor. Genital siğillerin teşhisi pap smear testiyle saptanabiliyor. Genital siğile neden olan virüsler içinde bazılarının kansere yol açtığı biliniyor.Virüs Deoksirübo Nükleik Aside yerleştiği için hiçbir zaman bütün anlamıyla bedenden atılamıyor.
Rehabilitasyonu nasıl yapılıyor?
Sinsi izleyen bu hastalığa tutulan hastalarımızda şayet siğil varsa elektro koterle yakıyoruz. Siğilin her zaman yineleme tehlikeyi var. Yakma dışında “5-Fluorourasil” adlı bir anti kanser ilacıyla, “podofilin” denilen bir başka ilacı siğillerin üzerine sürerek rehabilitasyonu sürdürüyoruz. En az 3 hafta bu rehabilitasyon sürüyor. Siğiller tekerrürlerse hastaları kumpaslı olarak takip ediyoruz. Rehabilitasyon sırasında cinsel ilişkide bulunulmaması veya prezarvatif kullanılmasını öneriyoruz.
Birçok birey taşıyıcıHP virüsü taşıyan birçok kadında genital siğiller kollanmıyor. Hasta taşıyıcı oluyor. Erkeklerde de penis üzerinde görülebiliyor. Bu surattan biz cinsel olarak faal kadınların senede bir kez pap smear testi yaptırmalarını öneriyoruz. Emin bir cinsel partnerle birlikte olmak, prezarvatif kullanmak da tedbirler arasında yer alıyor.
Pap smear testi: Jinekolojik muayene sırasında Rahim ağzından özel bir fırça ile misal alınıp patoloji laboratuvarına sevk ediliyor. Kanserlerin erken teşhisi için pap smear testinin her sene kumpaslı yaptırılması gerekiyor
.
Henüz yorum yapılmamış.