Her kışın bir yazı var: Daimi kilo kayıpları için en ideal süre
Daha çok deniz sezonunun açıldığı yaz ayları yaklaştığında gündeme gelen dinç beslenme ve perhiz konusu, kış aylarında ciddiyetle üzerinde durulduğunda daha kolay ve stressiz bir şekilde düzene girebiliyor. Kazanç, yaza fit girmek için doğru beslenmeyi kış aylarında alışkanlık haline getirmek gerektiğini hatırlatırken, ” Süre su gibi akıp gidiyor. Yılsonu, yılbaşı heyecanı derken 2018’in ilk ayını bitirdik. Sağlıklı ve kalıcı kilo kayıplarına gelmek için yola çıkmanın en ideal zamanı. Yaza sayılı günler kala telaşa girmek yerine şimdi başlamanın faydasını hafiflemiş bir şekilde yaza merhaba dediğinizde göreceksiniz.” dedi.
Kışın kilo artışı mecburi oluyor
Besin ve Perhiz Uzmanı Banu Gelir; değişik nedenlerle denetim altına alınmayan besin sağlığının kazanılması ve önüne geçilemeyen fazla kiloların verilmesi için süreci kolaylaştıran önerilerde bulunuyor. Kazanç, “Zaman Zaman alıştırma koşullarının dayattığı sağlığa zararlı, dengesiz, hatalı ya da yetkisiz gıda biçimlerinin yanına kış soğuklarının getirdiği olumsuz koşullar ve hareketlerin kısıtlanması eklendiğinde kilo artışı mecburi oluyor. Kışın alınan kiloları tercih edilen kalın giysilerle kamufle edebiliyorken; yazın kendini hissettirmesiyle kalınlaşan ceset hatlarını gizlemek imkansızlaştığında panik durumu ortaya çıkıyor ve kısa sürede seri kilo vermenin yolları aranıyor.” dedi.
“Gıda alışkanlıklarını başkalaştırmak, dinç beslenmek ve kilo belirlemek kısa dönemde gerçekleştirilecek, mevsimlik aktiviteler yok; aksine devamlılık, istikrar, sabır gerektiren bir süreç.” ifadeleriyle zamanın kilo verme sürecindeki önemini vurgulayan Gelir, sürecin başarılı olması için ilk olarak belirtilen bir vakit ayrılması gerektiğinin altını çiziyor.
Dönemsel diyetleri yok, hayat tarzı olan gıda programlarını tercih edin
Sağlıklı beslenmenin ve kilo vermenin emek ve tahammül istediğini söyleyen Kazanç; kilo devretmek için kişinin kendine zaman ayırması, sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı olarak benimsemesi ve hayat baştan başa devam ettirebileceği gıda programı ile hareket etmesi gerektiğine aksan yapıyor. Kazanç’a tarafından; ‘Bir hayat baştan başa sürdürülebilir gıda programları profesyonel uzmanlar kadar, kişisel olarak oluşturulmalı. Kişiye uygun ve sürdürülebilir olmayan, gelişi hoş diyetlerle kilo vermeye hedeflemek afiyet açısından risk taşır. Sağlıklı ve daimi kilo kaybını hedeflemeyen, çok düşük kalorili, tek besine dayalı ve bütün gıda gruplarını içermeyen mucize formüller ile kısa sürede hızla kilo verilmesi sağlık açısından taşıdığı sayısız riskle birlikte ciltte sarkma, kırışma gibi estetik sorunlara da yol açıyor.’
Kazanç, “Az süre içinde çok kilo kaybı vaadi sunan, kısa dönem için uygulanan kulaktan dolma doğaüstü diyetlerle bahşedilen kilolar çabuk geri alınır ve beraberinde öyle fazla sağlık durumu sorunun oluşmasına zemin hazırlar. Kişiler, sağlık durumu değerleri ve kişinin yaşam standartları göz önünde bulundurularak oluşturulmuş, kişinin özellikleri ile uyumlu beslenme programlarını uygulamalı. Perhiz yaparken öncelik kişinin gereksinim duyduğu tüm gıda maddelerini yeteri dek alması olmalı. Dinç, dengeli ve tatmin edici bir gıda ile gereksinimlerini karşılayan birey süre içinde ideal kilosuna da ulaşacak. Kilo vermek doğaüstü diyetlerin hediyesi yok, yaşam tarzı olarak benimsenmiş sağlıklı besin programlarının getirdiği estetik faydadır.” cümleleriyle kişilerin kalıcı kilo kayıpları için, daimi çözümler bulmaları gerektiğine değindi.
Daha fazla tecil etmek değil
“Sağlıklı beslemek ve kilo belirlemek kesintisiz ertelenen bir konudur. Ertelemenin yarattığı huzursuzluk, süre daralıp kişiyi sıkıştırmaya başladığında kendini hissettirir. Diyetinizi son dakikaya bırakıp bu huzursuzluğu yaşamak yerine, size uygun besin programını uygulamaya başlayarak sağlıklı besin ve kilo verme yolundaki birincil adımı atabilirsiniz. Zamanı erteleyerek daraltmak yerine, iyi kullanarak hedeflerinize ulaşabilirsiniz.” cümleleriyle beslenmelerini umursamayan ve diyetlerini kesintisiz erteleyenlere atıfta bulundu.
Stresin diyetinizi sabote etmesine izin vermeyin
“Sağlıklı beslenmeyi öğrenmek ve kilolarınızdan kalıcı olarak kurtulmak için başlangıçta bir gaye belirlemelisiniz. Kaç kilo fazlanız var ve bunu ne sürede tahsis etmek istiyorsunuz? Ayda beş kiloya ne dersiniz? Bu hedefleri belirlerken ve kilo verme sürecine hazırlanırken; sıhhat verileriniz, mevcut kilonuz, yaşınız, beslenme alışkanlıklarınız, yağların nerede toplandığı gibi birçok sorunun cevabını bilmeniz gerek. Bu soruların cevaplarına profesyonel destek ile ulaşmanızda ve bilinçli bir şekilde hareket etmenizde üstünlük var.
Telaş etmek, kulaktan dolma diyetlere başvurmak ve kendinizi aç vazgeçmek yerine profesyonelden alacağınız yardım sayesinde; jurnal yaşantıda sizi zorlamayacak, bütün beslenme gruplarının yer alacağı beslenme programını uygulamak dinç beslenmeniz ve kilo vermeniz için tatmin edici. Sık ama daha eksik yediğiniz yemek, çokça tükettiğiniz su, her gün yapacağınız yarım saatlik yürüyüşün de desteğiyle; aşırı kalori kısıtlamalarının ve yasakların olmadığı, ölçü ve dengenin hüküm sürdüğü bilinçli beslenme sistemiyle hedefe çok rahat ulaşabileceksiniz. Hedefe giden yol dayanma ve kararlılık gerektirir. Bu zaman zarfında sık sık tartılarak ve ‘acaba kilo verdim mi, kaç kilo verdim’ gibi kaygılara kapılarak gerginlik içine girmeyin. Stres ve kaygı diyetinizi ve gıda programınızı sabote eden duygu yoğunluklarıdır.”
Banu Gelir
Ayşe Kültürlü
email protected
özel içeriğidir.
Henüz yorum yapılmamış.