Kas ağrılarının sebebi korona stresi olabilir
Günlük yaşamın stresine dahası korona endişesi eklendi. Hem psikolojik keza de fizyolojik etkilere yol açabilen ağır stres, kaslarda büyük bir gerilime yol açarak kas ağrılarına niçin oluyor.
Dehşet, endişe, umutsuzluk, güvensizlik, heyecan gibi duyguları barındıran gerginlik oluşumunun zamanla vücutta gerilime yol açtığını bildiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Özgürlük Müşterek, bu gerilim ise adale ağrıları (miyofasiyal sancı) olarak ortaya çıktığını söyledi. Op. Dr. Müşterek, miyofasiyal ağrıyla ilgili uyarılarda bulundu.
Vücudun her bölgesinde ortaya çıkabilir
Beyin, gerginlik ile karşı karşıya geldiğinde, risk algılar ve şu emri verir; kaç ya da savaş! Vücut bu durumla mücadele yapabilmek için kasları devreye sokar ve kaslarda gerilemeler ortaya çıkar. Bu gerginliğin needni gerginlik hormonlarının ortaya çıkmasıdır. Kaslar böylece fazla gerilir fakat sızı verici kasılmalar oluşur. Savaşmanın ya da kaçmanın muhtemel olmadığı durumlarda gelişen enerji ve kas gerginliği boşalamadığı için ağrılı kas spazmları ortaya çıkar. Vücudun her bölgesinde ortaya çıkabilir. Stresin etkilerine aleyhinde en hassas alan olan sırt ve boyun kaslarında ise ağrılar daha yoğun hissedilir.
Stresin insan üzerinde yarattığı baskı bazen gerilim bazen de diş ve çene kaslarını sıkma ile kendini gösterir. Aşırı stres halinde yaşayan çoğu insanın gece dişlerini gıcırdatması ve sabahleyin ağrıyan bir çeneyle uyanmaları bu yüzdendir. Bu durum, çoğu kişide ağız ve diş problemleri dıştan baş ağrısıyla sonuçlanır.
Uyku problemlerine de yol açabilir
Gerginlik, kaslarda gerginliğe ve zorlanmaya sebebiyet veriyor. Zorlanmış adalelerde tetik noktaların oluşumu daha artı oluyor. Bu şart kişinin uyku sorunları çekmesine, uyku esnasında rahat bir dinlenme pozisyonu bulunamamasına niçin olabiliyor. Uyku sırasındaki yatış pozisyonu değişikliği bir tetik noktayı uyararak, sancı oluşmasına, uykudan uyanmaya ve zamanla kronik uyku problemlerine yol açıyor.
Gerginlik sonucu oluşan kas ağrıları her ne değin daimi bir probleme dönüşüp yaşamsal bir tehlike yaratmasa da hayat kalitesini düşürebiliyor. Bu sebeple birkaç kolay çare yöntemiyle bu problemin üstesinden varmak mümkündür. Kişiye yerinde ilaçlar, fizik çare programları, diş sıkmayı önleyen splintler, cihazlar, gevşeme egzersizleri, ağrılı adalelere karşın lokal enjeksiyonlar gibi çoğu usul, uzman doktorun yönlendirilmesiyle uygulanabilir.
Henüz yorum yapılmamış.