Kilo vermeye çalışırken yapılan yanlışlar
Kilo kaybetmek ile ilgili sayısız veri kulaktan kulağa yayılır hatta bazıları fenomen hale gelir. Zayıflamak isteyen kimi görseniz mutlaka “Şunu iç”, “Bunu ye”, “Şu Anda bu moda” biçiminde önerilerde bulunur. Fakat ortalıkta dolaşan bu bilgilerin pek çoğu insanların kendi istekleri ve yaşam tarzlarına göre ortaya atılmış, hiçbir bilimsel dayanağı olmayan hatalı bilgilerdir.
Derhal herkesi zayıflama telaşının sardığı yeni yıl öncesinde Sports International’ın diyetisyeni Çiler Aslanalp, kilo saptamak ile ilgili bilgiler vererek yanlışları dile getirdi. İşte doğruluğundan kesin olmadığınız fakat belkide fazla kez uyguladığınız 17 hatalı efsana olmuş zayıflama metodu…
– Nehir ve kahve suyun yerini miktar İçilen çay, kahve gibi içecekler diüretik olduklarından asla suyun yerini tutmazlar. Aksine vücuttan su atımını sağlarlar. O nedenle iyi bir çözücü ve doğal olan su olduğu için günlük su tüketimine ağırlık vermek gerekir.
– Bol bol soda içmek zayıflatır! Soda sindirime asistan olan, hazmı kolaylaştıran bir besindir. Fakat bu özellikleri ile yağ yakımına neden olmaz. Keza aşırı içildiğinde iştah açıcı bir tesir bile yaratabilir.
– Elma sirkesi içersem zayıflarım Çözümü bilimde aramak gerekir. Böyle bir etkiye sahip olmayan sirke, pozitif tüketildiğinde yemek borusunu tahriş edebilir, reflüye niçin olabilir ve ciddi sağlık durumu sorunlarını tetikleyebilir.Mide asidini yükseltir ve acıkırsın.
– Diyet ürünleri istediğim değin yiyebilirim Üründeki light veya diyet ibaresi onun istenildiği değin tüketilebileceği anlamına gelmez.Sadece yağ veya şeker oranı azaltılmıştır ve tüketim miktarına uyarı edin. Besinler alınırken etiketleri ayrıntılarıyla okunmalı.
– Diyet yaparken yağ alımını sıfırlamak gerekir.Her ne dek zayıflamak istesekde vücudun açıklanmış bir miktarda yağa ihtiyacı var.Bu diyetle sağlanmadığında alınan karbonhidratlar ve proteinlerden yağ sentezlenir.Yağlar mideyi geç terk ettiği için tok miktar .
– Aç kalmakla kilodan kurtulabiliriz.Sanılanın tersine bu durumda kilo alınır. Çünkü yeterince beslenemeyen metabolizma bunu kıtlık olarak algılar.Sonra tüketilen her besini savunma mekanizması olarak yağ şeklinde depolamaya çalışır.Metabolizma yavaşlar.
– Karbonhidratlar diyetten ayrıntılarıyla çıkartılmalı.Özellikle esmer ekmekler gibi tahıl grubunu beslenmenizden çıkartıyorsanız,kaybettiğiniz kilonun yağdan yok de sudan olduğu konusunda şüpheye düşün.Çünkü tahıl ürünleri su tutucu özelliğe sahiptir.
– Kızarmış ekmeğin kalorisi daha düşüktür. Ekmek kızartılınca mevcut suyun bir miktarı uçarak sertleşme gerçekleşmektedir. Su kalorisizdir ve içerisindeki besin öğeleri açısından kaloriyi azaltıcı herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
– Kısa sürede çok kilo devretmek sağlıklıdır. Literatürde ve öteki o kadar fazla bilimsel çalışmada, kilo kaybı hızının vücut ağırlığı ve kişiye özgü olarak haftada ortalama yarım ila 1 kg arasında olması gerektiği vurgulanmaktadır.
– Meyveyi istediğim dek yiyebilirim.Sanıldığı gibi meyveler kalorisiz ya da o kadar de az kalorili besinler değildir.Aşırı meyve tüketimi ile alınan früktoz,vücutta yağa dönüştürülebilir ve bilhassa karın bölgesinde yağlanmaya sebebiyet verir.
– Su içersem zayıflarım.Vücutta oluşan toksik maddelerin atılması için gereklidir. Sodyum,flor,potasyum,kalsiyum ve klor minerallerini içerir.Herhangi bir karbonhidrat, protein,yağ veya vitamin kaynağını içermez.Kalorisizdir ve zayıflamayı da sağlamaz.
– Maydanoz suyu zayıflatır.Maydanoz idrar söktürücü etkisi olan ve C vitamininden varlıklı bir sebzedir. böylece vücutta oluşan kilo kaybı yağdan yok sudandır. Geçici ağırlık kaybına sebebiyet verir.
– Ana öğünlerden birini atlarsam basit zayıflarım. Belli Başlı öğünlerin atlanması ile sağlıklı ve dengelenmiş bir beslenme olmaz. Böylelikle dinç ve daimi bir kilo kaybı sağlanamaz. Yağ kaybı ile tartıda önem kaybetmek amacınız olsun ve öğün atlamayın.
– Saat 19:00’dan daha sonra bir şey yersem şişmanlarım.Böyle genel bir yargı yapılamamaktadır. Kişinin epeyce geç yattığı bir gün, uyanıkken uzun süre aç kalmasına sebebiyet verilmiş olur. dahası üzerine gece açlığı ile ertesi güne olumsuz koşullarla başlanır.
– Spor sonrası herhangi bir şey yemezsem daha iyi kilo kaybederim.Spor öncesi yapılan öğün durumuna tarafından sonrasında da sağlıklı ve dengelenmiş ara ya da belli başlı öğün planlanmalıdır. Özelikle bir sonraki sporda kasların sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için durum.
– Açken çalışma yaparsam daha çok yağ yakarım.Egzersiz esnasında aç elde etmek,tok olduğunuzdan daha artı kalori harcayacağınız anlamına gelmez.Aksine halsizlik yaratacağından daha az kalori harcamaya neden olur.Asıl yemekten 1,5–2 saat daha sonra çalışma yapın.
– Sabahtan aç karnına limon veya greyfurt suyu içersem yağ yakarım!Maalesef herhangi bir yiyecek ya da içeceğin tüketilmesi ile vücuttaki yağ depolarından kurtulmak muhtemel değildir. Hem mide rahatsızlığı olan kişiler için ekstra sıhhat sorunu bile oluşabilir
Henüz yorum yapılmamış.