Küflenmiş gıdalar hiçbir şekilde tüketilmemeli
Gıda teröristleri küflü ekmekleri galeta, galeta unu, kurabiyeye çevirip satarken insan sağlığını hiçe sayıyor. Rumeli Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Irk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral küflü gıdaların karaciğer, böbrek ve sindirim sistemini bozduğunu zehirlenmeden kanamaya dek bir dizi hastalığa yol açtığını söyledi.
Insanlar arasında küfün bir çeşit antibiyotik olarak kabul edilip zararsız zannedildiğini bunun dürüst olmadığını söyleyen Doç. Dr. Oğuz Özyaral bilhassa anne adayları ve emziren kadınlar için küflü gıdalardan mutlaka uzak durulması gerektiği ifade etti. Doç. Dr. Özyaral, “Küf anne adayından kan aracılığıyla bebeğe geçer. Bu artan fetüs için zehirlenmekle benzer anlamlıdır. Emziren anneler için de durum bambaşka değildir. Dünyaya yeni gelmiş bebek anne sütünden gelen toksinlere maruz kalır. Bilhassa de bağışıklık sistemi. Bu şart bebeği hastalıklara açık ayla getirir” ifadelerini kullandı.
Küflü gıdalar hiçbir şekilde tüketmeyin
Bir kısmı küflü olan bir gıdanın tamamının yenmemesini gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Oğuz Özyaral, “Yarısı küflenmiş bir limon, elma, portakal Genelde ırk küflü kısmı attıktan sonra kalanı yiyebileceğini sanıyor. Bu ayrıntılarıyla yanlıştır. Bir gıda küflendiyse, gıdada toksin üremeye başlamıştır. Bu yüzden o gıdanın tamamının atılması gerekir” dedi.
Doç. Dr. Özyaral aynı zamanda “Küfü gözle gördüğümüz vakit fazla şanslıyız, bunu yememeyi tercih edebiliriz. Başlıca risk görmediğimiz süreçte küflenen sonradan temizlendiği iddia edilip ürüne dönüştürülen gıdalarda” diyerek küflü buğdayların ekmeğe, küflenen ekmeklerin galetaya dönüştürüldüğünü bunun da irk sağlığı açısından önemli bir korkutma olduğunu vurguladı.
Küflenmiş ekmekler hayvanlara da verilmemeli
Doğal ortamda sıklıkla rastlanan bir takım toksin üreticisi küflerin yaşam alanında gelişim göstermeleri, gözden düşmüş bir takım patolojik olgulara sebebiyet verdiğini söyleyen Doç. Dr. Oğuz Özyaral şunları kaydetti:
“Bilinçsiz depolama, hatalı tüketim ve başvuru hataları, mağaza, ambar ve ev ortamında kullanılan ve bulundurulan akla gelebilecek her türden materyal, araç gereç ve ürünün küfler tarafından sarılmasına niçin olabilmektedir. Bunun sonucu olarak kullanılan, tüketilen ürünler ile yenilen gıdalar, küfler kadar bozulur ve insan üstünde toksik birtakım etkilere niçin olabilir. Tarla, senet, bahçe, vb. yerlerde yetiştirilen tarım ürünleri imal, hasat, depolama ve işlenme süreçlerinde küflerle kirlenebilir. Bunun sonucu eğer küfün kendisi toksin üreticisi ise küflü ürünler üzerinde ortam şartlarına emrindeki olarak mikotoksinleri (küf toksinleri) oluşur. Bu alıcı toksinli ham ürünlerin işlenmesiyle ortaya mikotoksin taşıyan tamamlanmış veya sanki-tamamlanmış ürünler çıkar.
Hem küflü ve toksinli bir tahılın hayvan yemi olarak tüketilmesi ile hayvanın çeşitli doku ve salgılarında (süt dâhil elde etmek üzere) toksin birikimi ve/ya da atılımı söz konusudur. Gerek kümes gerek büyük baş hayvanların öbür ceset kısımlarından hazırlanan toksinli et ve et ürünlerinin tüketilmesi ile sindirim sisteminde değişik tipte mikotoksikozlar – küf toksinlerine dayalı zehirlenmeler- oluşur. başkaca aracısız küflü fındık, fıstık, meyve suyu, unlu mamuller gibi gıda maddelerinin tüketimi ile de mikotoksikoz olguları ortaya çıkmaktadır. Beslenme maddelerinin tamamı ilk kez küflerin gelişimi ve doğal olarak ta onların oluşturdukları ikincil metabolitleri olarak tanımlanan mikotoksinler için iyi bir gıda ortamı oluşturur.”
Küflü peynir zararlı mı
Halk Müziği Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Özyaral, küflenmiş peynirlerin teftiş altında özel bir mayalama yöntemi ile elde edildiğini, ekmek, meyve, kuruyemiş, sebzelerdeki küflenmeyle aynı olmadığını ancak bunların da tanıdık markalardan alınması gerektiğini belirtti.
Küflenmiş gıdalardan zehirlenme belirtileri
“Anında yüzde şişmeler, beden üstünde alerjik reaksiyonlar, kızarıklıklar ile ortaya çıkan bir takım tabloların yanı sıra, hiç beklenmedik solunum tıkanması şeklinde ölümcül sonuçlarla karşılaşılabilir” diyen Doç. Dr. Özyaral, “Son günlerde karşılaşılan küflü ve çöplerden toplanan ekmeklerin öğütüp kullanılması ise tartışması bile yapılamayacak düzeyde rahatsızlık verici bir konudur. Böyle bir ürün hijyen kuraları ahlak kuralları ve irk sağlığı adamakıllı hiçe sayılarak yapılmış bir durumdur” diye konuştu.
Henüz yorum yapılmamış.