Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Sağlıklı bir yıl için 10 altın öneri

18.02.2021
192
Sağlıklı bir yıl için 10 altın öneri

Yeni yılı sağlıklı bir yaşamın birincil günü kabul edip; sigarayı bırakmak, sıkı bir diyete ve spora açılmak gibi kararlar genel olarak kısa zaman sonradan unutuluyor. Sağlıklı beslenmeyi teslim etmek yerine, ara sıra programı değiştirerek renklendirmek veya sporu gün içine dağıtmak gibi küçük taktiklerle alınan bu kararları yıl boyunca göstermek mümkün olabilir.

İşte dinç bir yıl için 10 altın teklif…

Her gün uyku saatiniz kesin olsun

Kaliteli bir uyku bağışıklık sistemini güçlendireceği gibi, genç ve enerjik bir görünüm de sağlamaktadır. 7- 8 saatlik nitelikli bir uyku fikir ve beyin sağlığı içinde gereklidir. Uyku rutini meydana getirmek ve vücudun daha kolay uykuya dalması için her gün aynı saatte yatıp benzer saatte kalkmaya özen gösterilmelidir. Uyku sorunu yaşayanlar; televizyon, telefon gibi elektronik aletleri yatak odasından çıkarmalı, kafein gibi uyku kaçıran uyaranlardan uzakta durmalı, gün içinde şekerleme denilen kısa uykuları azaltmalı veya uyku öncesi germe egzersizleri yapmalıdır.

Yağlı ve bitmiş gıdalardan uzakta durun

Sağlıklı bir yaşam için besin düzeni çok önemlidir. Perhiz kavramı akılda, kesin bir zamana değin devam ettirilen besin şeklini canlandırdığı için yeni yılın birincil günü alınan perhiz kararı çoğunlukla uzun süreli olmamaktadır. Bunun yerine dinç beslenme şeklini benimsemek, daha uzun soluklu sonuçlar doğuracaktır. Mevsim meyve ve sebzeleri, tam tahıllı ve lifli gıdalar beslenme düzeninde ön plana çıkarılmadır. Yağlı gıdalar ve yağlı etlerden mümkün oldukça uzakta durulmalı, salam, sosis gibi tamamlanmış gıdaların kansere yol açabileceği unutulmamalıdır.

Su içemiyorsanız meyvelerle destekleyin

Hücresel içinde gerçekleşen bütün hayati metabolik olaylar ve vücudun tüm fonksiyonları tatmin edici miktarda suyun içilmesi ile sağlanmaktadır. 8-9 bardak veya 1-2 litre su harcamak günlük su ihtiyacını karşılarken, bununla birlikte ciltte parlaklık sağlar, hazımsızlık, baş ağrısı ve unutkanlığa da iyi kazanç. Suyun tadını sevmeyenler ya da mide bulantısı yaşayanlar; suyun içine dilimlenmiş elma, portakal, mandalina gibi mevsim meyveleri veya havuç, kereviz sapı gibi sebzeler koyarak tatlandırabilirler.

Haftada 150 dakika yürüyüş yapın

Jurnal egzersizler için kapalı salonlar yerine ya da kış ayrımı yapmaksızın açık hava tercih edilebilir. Baş, göğüs ve kulak bölgeleri korunarak uygun kıyafetlerle spor yapılmalıdır. Haftada 150 dakika tempolu yürüyüş yerine getirmek, kilo kontrolü sağlayarak dinç bir görünüme kavuşulmasını sağlarken; oksijen kapasitesinin artmasına, kan basıncı kontrolüne, yürek atım hızının düşmesine ve stres atılmasına tezgâhtar olmaktadır. Genç yaşlarda yapılan ağır sporların ilerleyen yaşlarda bırakılmasının fazla kilo alımına neden olabileceği unutulmamalıdır. Spordan sıkılıp can sıkıntısı hissini yaşamamak için egzersizleri gün içine dağıtmak yardımsever olabilir. Asansör yerine merdivenleri uygulamak, işlerindeki molalarda küçük yürüyüşler veya germe egzersizleri yapmak, yakın mesafelere yürüyerek gitmek sporu gün içine yaymak için uygulanabilir.

Sağlık Durumu kontrollerini dikkatsizlik etmeyin

Düzenli sıhhat kontrolleri ile belirti vermeyen hastalıklar belirlenip önlem alınabilir. Bilhassa kilolu bireyler ve uyuşuk bir hayat sürenler, ilerde diyabet olma riskine karşısında kendilerinde insülin direnci olup olmadığına baktırmalıdır. Sürekli halsizlik ve takâtsizlik hissedenler tiroit kontrollerini dikkatsizlik etmemelidir. Birçok hastalık erken tanı ile vücutta herhangi bir organ hasarı oluşmadan çare edilebilmektedir.

Tadınız tuzunuz kaçmasın

Jurnal şeker ve tuzlu tüketiminin teftiş aşağıda tutulması, sağlıklı bir hayat için çok önemlidir. Kan şekerini tez yükselten ve tez düşüren saf şeker ve şekerli besinler yerine; tahıllı ekmek, bulgur gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Besinlerin içinde tuzlu olduğu unutulmamalı, günlük tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Sevdiğiniz insanlarla süre geçirin

Gerginlik hormonları bağışıklık sistemine zarar verir. Genç ve sağlıklı kalmak için aile ile ya da sevilen kişilerle daha fazla süre geçirilmelidir. Müzik dinlemek, yürüyüş, masaj ve yoga da stresle mücadelede etkili tercihlerdir.

Sigara ve alkolden uzaktan durun

Sigara ve içki kullanılmamalıdır. Adamak için icabında takviye alınmalıdır. İçeriğinde ayrı zararlı maddeler bulunan sigara, vücuttaki bütün sistemleri etkileyerek ölümcül hastalıklara niçin olurken, deri ve gövde yaşlanmasının en önemli nedenlerinden biridir.

D vitamini alın

D vitamini kaynağı olan güneşten dürüst kullanmak gerekir. Güneşli günlerde sabahtan ve akşamüzeri saatlerinde zamana dikkat ederek güneş banyosu yapmak bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Oysa uygun olmayan saatlerde uzun saatler güneşe maruz kalmak, deri kanserine neden olabileceği gibi cildin erken yaşlanmasına da yol açmaktadır.

Aşılarınızı önemseyin

Dinç bir yaşam için enfeksiyon kontrolü çok önemlidir. Enfeksiyonlarına karşı grip ve zatürre aşısı epeyce etkin bir önlemdir. Daha önce zatürre geçirenler, bağışıklık sistemini etkileyecek ilaç kullananlarla birlikte karaciğer, böbrek, yürek ve akciğer hastaları, 65 yaş üzerindeki kişilerin zatürre aşısı olması gerekmektedir. Karaciğer Iltihabı B, tetanoz ve rahim ağzı kanserlerine aleyhinde HPV aşısı da yetişkinlerin aşı takviminde olmalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.