Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Sağlıklı kiloya ulaşmak ve gözetmek için 7 teklif

17.02.2021
240
Sağlıklı kiloya ulaşmak ve gözetmek için 7 teklif

Çoğu ülkede, 17-23 Ocak haftası, dinç kilonun önemine dikkat sürüklemek ve farkındalık meydana getirmek amacı ile “Sağlıklı Kilo Haftası” olarak kutlanıyor. Günümüzün en manâlı sıhhat sorunlarından biri olan şişmanlık, teknolojinin getirdiği edilgen yaşam şekli ve değişen gıda alışkanlıklarıyla daha da büyüme gösteriyor. Bu sorunla başa çıkmak için bilhassa ‘mucize diyetler’, ‘şok diyetler’, ‘manken diyetleri’ gibi isimler verilerek çabucak kilo vermeyi vadeden, ancak uzun dönemde manâlı sağlık durumu sorunlarına yol açan diyet modelleri, gençler kadar oldukça talep görüyor. ‘Sıfır gövde’ olma isteğinin de bilinçsizce yayıldığını vurgulayan Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Dinç Yaşam Yöneticisi Beslenme Uzmanı Sibel Mumcu, “Birçok zaman, aynı anlamda kullanılan ideal kilo ve sağlıklı kilo ifadeleri de us karıştırarak bireylerin ulaşması güç hedefler için yanlış uygulamalar yapmasına neden oluyor” diye konuştu.

Bireye özgü özel koşullar açık havada, ideal kiloya varmak yerine sağlıklı olunan kiloyu korumanın önemine değinen Diyetisyen Sibel Mumcu, ideal kilo ile dinç kilo kavramlarının karıştırıldığına dikkat çekerek, “İdeal kilo ifadesi, zirve ve kilo değişkenleri ile ilişkili olan vücut kitle endeksinin en yerinde uygun olmayı hedefleyen yaklaşımdır. Dinç kilo ifadesi ise farklıdır. Dinç kilo; ceset kitle endeksi yaklaşımı da göz ardı edilmeden, yaş, cinsiyet, hastalık durumu (diyabet, hipertansiyon ya da öteki metabolik ve kronik rahatsızlık varlığı), çalışma hayatı, aktivite düzeyi gibi tüm değişkenlerin dikkate alındığı, yaşam kalitesini bozmayacak, mevcut sağlık durumu sorunlarında iyileşme sağlayacak ve ilave afiyet sorunlarına neden olmayacak makul bir kiloda edinmek demektir” ifadelerini kullandı.

Sağlıklı kilo kavramında amacın görsel kaygıları tamir etmek olmadığına değinen Mumcu, “Burada kasıt kilo-sağlık durumu ilişkisini korumak ve yeri geldiğinde hafif bir kilo fazlalığına razı olmaktır” dedi.

50’li yaşlarda 36 beden olmaya çalışmayın

Her yaş aralığının ve bulunulan şartların bir kilo aralığı olduğunu vurgulayan Mumcu, “20’li yaşlarda 36 beden olan bir insanın ellili yaşlarda 40 cisim olması ya da cisim kitle endeksinin 28-29’lara ulaşması ve toplam gövde yağının artması son derece normaldir” dedi. bu nedenle bazen sıkı bir kilo denetleme programına girerek kısıtlamalar yapmanın faydadan çok hasar verdiğini bildiren Mumcu, tüm kilo teftiş programlarının uzman bir beslenme uzmanı ve hekim kadar planlanarak peşine düşüp takip edilmesi gerektiği konusuna dikkat çekti.

Sağlıklı kilo için 7 teklif

Dinç kiloya gelmek ve bunu korumak için şok diyetler kullanmak ve yiyecek takviyesi ilaçlar kullanmanın mucize etkiler yaratmayacağına açıklık getiren Dyt. Mumcu, bunun için tatmin edici ve dengelenmiş beslenmenin ve faal bir yaşamın gerekliliğini ifade ederek, 7 basit öneride bulundu:

– Kısa sürede kilo kaybı sağladığı ve mucize etkileri olduğu anlatılan ilaçlar, reel kilo kaybı yerine sahiden gövde suyu kaybına neden olurlar, böylece çok ast etkileri vardır ve bilinçsizce kullanılmaması gerekir. Sağlıklı kiloya gelmek için genel bir sağlık durumu kontrolünden daha sonra yaş, kilo, zirve, aktivite düzeyi, sağlık ve besin alışkanlıklarınıza yerinde hazırlanan diyet programlarını izleyin.

– Haftada maksimum 0.5-1.0 kg’lık kilo kaybı dinç ve daimi olabilir. Daha fazla kilo kaybı hedeflemeyin.

– Düzenli aralıklarla yemek yiyin, öğün atlamayın. Porsiyon kontrolü için yemeklerinizi mümkün olduğunca küçük tabaklarda tüketmeye özen gösterin.

– Yemek yerken telaş etmeyin, adamakıllı çiğneyin. Tokluk hissinin mideden beyne yaklaşık 20 dakika içinde ulaştığını unutmayın.

– Kan şekerini şipşak yükseltip düşüren basit karbonhidratlı ve şekerli besinler yerine tam tahıllı ekmekler, makarna, bulgur, kuru baklagiller, taze sebze ve meyve lifli besinleri tüketmeye itina gösterin.

– Vücutta oluşan zararlı maddelerin atılması ve bağırsak sağlığı için günde en düşük 2 litre su içmeye itina gösterin.

– Haftada en düşük 3 defa ve 30-45 dakika süreyle ahenkli maddi aktivite yapmayı ihmalkârlık etmeyin.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.