Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Yazın kulak sıhhati nasıl korunmalı? – 13 adımda kulak sıhhati

07.05.2021
193
Yazın kulak sıhhati nasıl korunmalı? – 13 adımda kulak sıhhati

Yazın kulak sıhhati nasıl korunmalı?

Kulak yolu enfeksiyonu özellikle yaz aylarında nem, kulak karıştırma, kulak çöpü kullanımı, denize veya havuza girmeden sonra oluşan, her yaşta görülebilen, ağrı, akıntı kulakta şişme ile birlikte olan bir hastalıktır. Yaz aylarında çoğalış gösteren ve rehabilitasyon edilmediğinde ciddi sağlık meselelerine yol açan kulak yolu enfeksiyonunun sık görülmesinin en ehemmiyetli sebebi; pak olmayan havuz sularıdır.

Dış kulak yolunu kaplayan gözetici yağlı katmanı ortadan kaldıran her türlü etmen bakterilerin ciltten içeri girmesine ve dış kulak enfeksiyonuna neden olmaktadır. Özellikle fazla suda kalma ve kulak çubuğu gibi muhtelif aletlerle dış kulak yolu pakliği yapmaya çalışanlarda gözetici yağlı katman hasar görmektedir. Buna bir de lekeli denizlerde ve kumpaslı bakımı yapılmayan havuzlarda yüzmek ilave edilince dış kulak enfeksiyonu kaçınılmaz olur. Bir defa oluştuğunda da yinelemeye eğilimlidir.

Yüzmeye bağlı dış kulak enfeksiyonu nedir?

Yüzmeye bağlı dış kulak yolu irini yüzmeyi takip eden birkaç gün içinde kendini kaşıntı, kulakta şişme, kızarıklık ve kulak akıntısı ile gösterir.

Şayet kulak kepçesini oynattığınızda veya dış kulak yolu girişinin önündeki çıkıntıya bastırdığınızda ağrı ve rahatsızlık var ise bu muhtemelen dış kulak yolu enfeksiyonudur.

İstanbul Florence Nightingale Sağlık Kurumu, KBB Kısmından, Op. Dr. Erkan Aktan 13 adımda kulan sağlığını dikkat topluyor;

 

Yüzmeye bağlı dış kulak yolu enfeksiyonu tehlikesini yenmek elinizde

1. Kulaklarınızı muhtemel olduğunca kuru yakalamaya çalışın.

2. Yüzerken bone, silikon ya da öbür kulak tıkacı veya kulağınıza özel üretilmiş olan tıkaçlardan kullanın.

3. Yüzmeden sonra kesinlikle duş alın ve kulağınızı kurulayın.

4. Kurularken kesinlikle kuru, pamuklu bir havlu kullanın.

5. Dış kulak yolundaki suların dışarıya çıkması için başınızı aynı tarafa eğin.

6. Suyun daha kolay tahliye edilmesi için kulağınız alta bakarken  kulak memenizi değişik doğrultulara çekin.

7. Hali Hazırda kulak kanalında su olduğunu düşünüyorsanız saç kurutma fön aygıtı kullanarak kurutma harekâtına devam edebilirsiniz.

8. Fön aygıtı en düşük ısı ve sürat/fan ayarında kullanılmalı, kulağınızdan emin bir mesafe uzakta yakalanmalıdır, bunu asla unutmayın…

9. Kulağınızı; kulak çöpü pamuklu kulak çubuğu, kalem, ataç, tığ, şiş veya parmaklarınızla karıştırmayın.

10.

Kulak lekeyi dış kulak kanalını tıkamadığı sürece olağanda kulak enfeksiyonlarına karşı bir bariyerdir.

11. Kulak damlalarını tetkik olmadan başlamayınız. Şayet kulağınızda kulak tüpü, kulak çeperi deliği veya başka bir problem var ise, kulak damlası kullanmanız çözümü muhtemel olmayan neticeler doğurabilir.

12. Tanı konulması son derece kolay bir rahatsızlık olan dış kulak yolu enfeksiyonu, rehabilitasyon edilmediği takdirde kronikleşerek sık yinelemelere neden olabilmektedir. Özellikle şeker hastalığı veya bağışıklık sistemi bozukluğu olan bireyler, dış kulak yolu enfeksiyonu rehabilitasyonunu netlikle ilgisizlik etmemelidir.

13. Hastalığın rehabilitasyonunda hastaya uygun olarak seçilen antibiyotikli ve kortizonlu damlalar genellikle yeterlidir. Bazı vaziyetlerde ise rehabilitasyonun yanı gizeme hekim tarafından yapılacak kulak bakımına da lüzum dinlenmektedir. Dış kulak yolu çok şiş olan hastalarda damlalar kullanılamayabilir. Bu olaylarda dış kulak yoluna yerleştirilen pamuklar, wick denilen özel maddeler aracılığı ile ilaçlar dış kulak yoluna uygulanabilir.

.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.