Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Mutlaka doktora gitmeniz gereken 11 hastalık belirtisi

06.12.2022
64
Mutlaka doktora gitmeniz gereken 11 hastalık belirtisi

Her sene arabanızı mutlaka bakıma götürüyorsunuz peki ya kendi sağlığınızı arabanızın bakımı dek ciddiye alıyor musunuz? Yapılan son araştırmalara kadar, sağlık endişesi olan şahısların yüzde 50’si doktora gitmemeyi tercih ediyor. Ancak uyaralım sebepsiz kilo kaybı, fazla yorgunluk, kanama gibi değişiklikler mutlaka doktora gitmenizi söyleyen ciddi sinyallerdir. böylece vücudunuzu mutlaka gözleyin ve dinleyin!

Biz de haberimizde siz elmaelma.com okurları için vücuduzu denetim ederken özellikle dikkat etmeniz gereken 11 noktayı derledik. İşte size ‘mutlaka doktora gitmeniz’ gerektiğini söyleyecek 11 sinyâl…

BEYİN

Basit egzersizler yaparak beyninizin nasıl çalıştığını mutlaka denetleme edin. Bunun en iyi yol da cep telefonunu bir kenara teslim etmek. Örneğin telefon numaraları, haritalar, yol tariflerini ezberlemeye çalışın. Bir sudoku bulmacası çözmeyi deneyin. Eğer bulmacayı çözerken zahmetsizce dikkatiniz dağılıyorsa teknolojiden uzakta durmanız gerektiğini bilin. Beyninizi kitap okumak gibi her tarafta forma sokacak aktivitelere yönelin. 

GÖZLER

Her 10 kadından birinde anemi olduğunu hep hatırlayın. böylece alt göz kapağınızı aşağıya çekin ve göz bebeğinizin altındaki dokunun kansız mu parlak mı olduğunu denetim edin. Gözaltında sarı renkler görüyorsanız karaciğer rahatsızlığı yaşıyor olabilirsiniz ve mutlaka bir uzmana görünmeniz gerekiyor demektir. Yüksek tansiyon, diyabet ve bazı kanserler de göz kontrollerinde ortaya çıkabilir. 

DİL

Dil sağlıkla ilgili bir sorun yaşadığınızda birincil sinyal veren organlardan biridir. böylece mutlaka uyumlu kontrol edilmesi gerekir. Her gün dişlerinizi fırçalarken mutlaka dilinizi de kontrol edin. Fazla kırmızı bir dil B12 eksikliğinin işareti olabilir. Siyah ve tüylü görünümlü bir dil ağızdaki bakteri miktarının yüksekliğini ve diş hijyenindeki bozulmayı gösterir. 

AYAKLAR

Yaşlandıkça yada hormonel değişiklikler yaşadıkça ayaklarımızın şekli ve boyutlarının değiştiğini biliyor muydunuz? Ayaklarınızı ahenkli gözden geçirmek değişikliklere aleyhinde tedbir almayı da kolaylaştırır. Mesela tabanlık ve yardım ürünleri gibi. Ayaklarınızın görüntüsü ve ayakkabı içindeki hislerini iyi takip edin. Eğer bir sıkıntı olduğunu düşünüyorsanız mutlaka ayak ölçümü yaptırın. 

BACAKLAR

Eğer tüm gün ayakta durduğunuz yada oturduğunuz bir işiniz varsa varis olma ihtimaliniz yüksek. diğer taraftan buna gebelik, sigara tüketimi ve ekstra kilolar eklenirse mirasçı canınızı fazla sıkabilir. Mirasçı eğilimli damarları gözle görebilir ve elle hissedebilirsiniz. Genelde sancı ve kaşıntı yaparlar. Ayna karşı ahenkli kontrolü mutlaka yapın. Alışılagelmiş görünmeyen damar yapıları için zaman kaybetmeden doktora gidin.

KARIN

Karnınızın görünümüne ve size verdiği hislere karşı mutlaka itinalı olun. Bu bilhassa yaşınız ilerledikçe fazla hayati olabilir. Yeni bir sızı, şişlik duygusal, ısrarcı kabızlık ve ishal kanserden kalp ve karaciğer hastalığına kadar öyle fazla sıkıntının habercisi olabilir. Bel çevrenizin genişliğini düzenli olarak ölçün. Ani ve nedensiz kilo değişikliklerini ciddiye alın ve dışkınızın normal göründüğünden muhakkak olun. 

TIRNAKLAR

Kesintisiz oje kullanan biriyseniz tırnaklarınızın size verdiği sinyalleri kaçırıyor olabilirsiniz. bu nedenle bir kaç haftada bir tırnaklarınızı ojesiz bırakın ve görünümlerini inceleyin. Sarı renginde kalıcı bir bozulma varsa mutlaka doktora görünün. Tırnaklardaki bozulmalar mantar enfeksiyonlarından, sedef hastalığına, trioid bozukluğundan diyabete dek bir çok hastalığın işareti olabilir. Kırılgan ve bitik tırnaklar gıda eksikliği belirtisi de olabilir. Günlük beslenmenize meyve ve sebzeleri eklemek, dengeli bir diyet yerine getirmek ve multivitamin destekleri sorunun aşılmasına asistan olabilir. 

RAHİM 

Yılda ortalama 3 bin kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konuluyor. Bundan kaçınmanın en kolay yolu ise smear testi vermektir. 25 ila 49 yaşları arasındaki kadınlar smear testine üç yılda bir devam etmeli ve 50 ila 64 yaşları arasındaki kadınlar her beş yılda bir tekrarlatmalı. Seks esnasında ya da ardından olağandışı kanama çekiyorsanız mutlaka doktorunuza danışın. Öteki belirtiler arasında sıra dışı vajinal akış, seks esnasında rahatsızlık ya da sızı ve bel ağrısı da var. 

GÖĞÜSLER

Meme kanserine karşı göğüslerinizi ahenkli denetim etmeniz fazla kayda değer. Bunu aynada, duşta, yatakta uzanırken ve eşinizden yardım alarak yapabilirsiniz. Göğüslerinizi tanıyın ve sizin için normal olanı mutlaka öğrenin. Bu mümkün değişiklikleri fark etmenizi kesinkes sağlayacaktır. Eğrilme, çukurlaşma, deri dokusunda şartların değişmesi, şişlik, kalınlaşma şehvetli, koltukaltında aralıksız ağrıları önemseyin.Meme başı boşalması ve meme ucunda ya da yakınında kızarıklık ya da kabuklanma olup olmadığına bakın. 

YÜREK

Kadınlar kalp hastalıklarını başlıca mide bulantısı şeklinde hissederler. Erkeklerden farklı olarak göğüs ağrısı yaşamayabilirler. Sızı daha fazla omuz ve boyunda olabilir. Bu herif sıkıntılar yaşıyorsanız mutlaka kan basıncı kontrolü yaptırın. 40 yaşın altındaysanız her 5 yılda bir iyi bir kalp sağlığı taramasından geçin. 40 yaşın üstündeyseniz tansiyon kontrollerini sıklaştırın.

CİLT 

Cildinizdeki değişken değişiklikleri ciddiye alın. Banyodan sonradan cildinizi mutlaka inceleyin. Çünkü değişikliklerin farkına varmak kayda değer. Biçiminde, boyutunda ve renginde değişiklik olan benlerinizi ciddiye alın. Kaşındı ve kanama semptonları mutlaka doktora görünmeniz gerekin durumlardır. 

TESTİSLER

Sıradaki madde erkekler için hayati öneme sahip. Baylar testis kanserine aleyhinde testislerinin görünümlerini mutlaka denetleme etmeliler. Son 50 yılda iki katına çıkan testis kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor. Testis kontrolünün en iyi netice verdiği yer sıcak bir duş anı. Sıcağın etkisi altındaki testislerinizin görüntüsünde ve boyutundaki farklılıklar bayağı değilse mutlaka bir uzmana görünün. bununla beraber sertlik ve şişlikleri de önemseyin. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.