Rahim ağzı kanserine karşısında aşı ile korunun

HPV enfeksiyonu içeren kadınların da aşı yaptırmasında bir sakınca olmadığını söyleyen Türkiye İş Bankası İştiraki Bayındır Söğütözü Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ömer Nicat Çobanoğlu; “Koruyuculuğu büyük oranda etkili olan HPV aşıları, 9 yaşından itibaren uygulanabilir. Oldukça güvenli olan bu aşılar için ideal süre cinsel hayat başlamadan önceki yıllardır. Kişinin öncesinde abnormal PAP Smear, siğil ve HPV enfeksiyonlarını taşıması aşılama için engel değildir ama bu durumda aşının koruyuculuğu daha düşük olacaktır” dedi.
Aşılar kanser oranlarını azaltıyor
Rahim ağzındaki hücrelerin yüksek tehlikeli HPV tipleri enfeksiyonu ile ortaya çıkan rahim ağzı (serviks) kanseri, kadınlarda sık görülen kanser türleri arasında yer alıyor. Gelişmiş ülkelerde daha fazla görülmesine karşın son 30 yılda uygulanan HPV aşılarının ve tarama testlerinin yaygınlaşması, kanser oranlarının azalmasına asistan oluyor.
Tarama programları ile hastalığı erken evrede hatta öncül kanser kondisyonları seviyesinde iken tespit etmenin muhtemel olduğunu belirten Doç. Dr. Çobanoğlu, öncül kanser kondisyonlarının tanı ve dürüst tedavisi ile serviks (rahim ağzı) kanserinin niçin olabileceği ölümlerin önemli şekilde azaldığını dile getirdi. Rahim ağzı kanser taraması için 21 yaş üstü veya faal cinsel hayatı olan kadınların mutlaka uyumlu hekim muayenesinden geçmesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Çobanoğlu; “Tarama programları ile rahim ağzı kanseri taramaları, rahim ağzının sitolojik tetkiki(PAP Smear), HPV tiplemesi, sebat eden anormal olgularda yapılacak kolposkopik gözlem ve gerektiğinde uygulanacak biyopsiler ile öncül kanser kondisyonların tanı ve tedavisi gerçekleştirilir” diye konuştu.
Human Papilloma Virus (HPV) isimli virüs, rahim ağzı kanserinin oluşmasında büyük rol oynuyor. Özellikle cinsel yolla bulaşan bu hastalık, sigara kullanımı, mevcut Chlamydia ve Herpes infeksiyonlarında sinerjik etki ile artma gösteriyor. Rahim ağzının sitolojik tetkiki, PAP Smear ve HPV tiplemesinin yapılması ile rahim ağzı kanserinin öncül kondisyonlarının tanısının konulduğunu söyleyen Doç. Dr. Çobanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; “Rahim Ağzı Hücresel İçi Lezyonu adını verdiğimiz CIN rahim ağzı kanserinin öncül kondisyonudur. Tanı sonrasında kadınların CIN derecelendirmesi yapılır. Negatif sonuçlara sahip kadınlar ile risk ve yüksek tehlike grubundaki kadınlara yaklaşma bireyselleştirerek, teftiş ve takip protokolü düzenlenir” dedi.
Aşı ile hpv virüsünden korunun
HPV ve CIN değeri bakımından yüksek tehlike tipleri (16,18,31,33,45,52,58) bütün rahim ağzı kanserlerinin %90’ından fazlasında sorumluluk sahibi etkendir. Rahim ağzı kanserine karşısında HPV aşıları gündeme kazanç. Koruyuculuğu büyük oranda etkili olan HPV aşıları, 9 yaşından itibaren uygulanabilir. Oldukça güvenli olan bu aşılar, 15 yaşından genç olgularda 2 doz, 15 yaşından büyük olgularda 3 doz şeklinde yapılır.
İdeal aşı zamanı cinsel yaşam başlamadan önceki yıllardır. 27 yaşından büyük kişilerde aşılama, kişiye kadar bireyselleştirilir ve 45 yaşına dek başvuru yapılabilir. Kişinin öncesinde abnormal PAP Smear, siğil ve HPV enfeksiyonlarını taşıması aşılama için engel değildir ama aşının koruyuculuğu daha düşük olacaktır. Ve buna ilave olarak, HPV aşı uygulaması mevcut HPV enfeksiyonunu ortadan kaldırmaz.
Henüz yorum yapılmamış.