Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Ramazanda sıvı alımını dikkatsizlik etmeyin

18.02.2021
216
Ramazanda sıvı alımını dikkatsizlik etmeyin

Ramazan ayında sağlığımızı gözetmek için tatmin edici ve dengelenmiş beslenmek dek yeterli değişken almamız da büyük önem taşıyor. Yiyecek, gıda ve afiyet konularında geliştirdiği projelerle toplum sağlığının geleceğine yatırım yapan Sabri Ülker Vakfı, Ramazan’da zorunlu su ve sıvı alımı için ipuçlarını paylaşıyor.

İftar ile sahur aralarında bol su tüketin

Vücudumuz, çoğu fizyolojik işlevi yerine getirebilmek, biyokimyasal süreçleri sürdürebilmek ve metabolik dengeyi koruyabilmek için günde takriben 2,5 litre suya gereklilik duyuyor. İçinde bulunduğumuz Ramazan ayında yaklaşık 16 saatlik oruç süresinin yanı sıra sıcakların etkisiyle su/istikrarsız ihtiyacımız daha da artıyor. Oruç tutanların sağlığının negatif yönde etkilenmemesi için iftar ile sahur arasında minimum 2-2,5 litre su içmeye itina göstermesi gerekiyor.

Sebze ve meyveleri sofranızdan yetkisiz etmeyin

İftar sofralarınızda bulunan su içeriği yüksek ham sebze ve salatalar, ayran, yoğurt ya da cacık gibi süt ürünleri, hem toplam akıcı alımına katkı sağlayacak keza de mineral içeriği ile vücudun elektrolit dengesini korumaya muavin olacaktır. İftardan birkaç saat sonradan yine su içeriği yüksek karpuz, kavun, erik, kiraz, çilek ve üzüm gibi taze meyvelerle bir ara öğün yapılabilir. Sahurda ise su içeriği yüksek taze sebze ve meyveler, salatalık, domates, koyu yeşil yapraklı sebzeler, taze bunalmış meyve suları ve bilhassa meyve kompostolarına yer saptamak keza sindirim sistemini destekler, keza de değişken ihtiyacını karşılamaya ve oruç boyunca susuzluk hissini denetim etmeye tezgâhtar olur.

İçtiğiniz dere ve kahve dek su tüketin

Nehir ve kahve, vücudun elektrolit dengesine ve toplam akışkan alımına takviye olabilir. Oysa fazla miktarlarda tüketilirse, sık idrara çıkmaya yol açarak, istikrarsız kaybına niçin olabilir. İftarda ve sahurda akarsu veya kahve içilebilir lakin tüketilen nehir ve kahve kadar su tüketimi de ihmalkârlık edilmemelidir.

Tuzu azaltın

İftarda ve sahurda tuzlu içeriği çok yüksek beslenme ve içeceklerin tüketimi veya yemeklere eklenen tuzun miktarının fazla olması, su ihtiyacınızı ve dolayısıyla oruç süresince susama hissini artırır. böylece iftar ve sahurda tuz tüketimine uyarı edilmelidir. Yiyecekler tuz yerine doğal baharatlarla da tatlandırılabilir.

Oruçluyken ağır egzersizlerden kaçının

Gün her tarafında aracısız güneş ışığına maruz kalmaktan kaçındığınız takdirde daha az terler ve istikrarsız kaybını da azaltabilirsiniz. Oruç boyunca ağır egzersizler yerine getirmek daha pozitif akışkan kaybına ve halsiz hissetmenize neden olabilir. bu nedenle iftar sonrası hafif tempolu yürüyüşler ve esneme hareketleri gibi egzersizler yapabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.