Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Sigara yoksunluğu

24.04.2021
283

Sigarayı vazgeçince nikotin almamaya bağlı yoksunluk bulguları, hafif veya şiddetli olarak ortaya çıkmaktadır. Amerikan Psikiyatri Birliği nikotin kullanımının birden vazgeçilmesinin veya kullanılan nikotin ölçüsünün eksiltilmesinin ardından …

Sigarayı vazgeçince nikotin almamaya bağlı yoksunluk bulguları, hafif veya şiddetli olarak ortaya çıkmaktadır.
Amerikan Psikiyatri Birliği nikotin kullanımının birden vazgeçilmesinin veya kullanılan nikotin ölçüsünün eksiltilmesinin ardından 24 saat içinde şu sekiz belirtiden en az dördünün ortaya çıkmasını öngörmüştür:
ok1.gifDisforik veya depresif huy başka bir deyişle ruhsal vaziyette dalgalanmalar, keyifli ya da kederli hal.
ok2.gifİnsomnia uykusuzluk.
ok1.gifİrritabilite hırçınlık, öfkelenme ya da sinirlenme.
ok2.gifAnksiyete evhamla karmaşık kasvet hissi.
ok1.gifDüşüncelerini yoğunlaştıramama konsantrasyon eforluğu.

Bitkinlik, yorgunluk, gönülsüzlük.
ok1.gifKalp eksilme bradikardi.
ok2.gif İştah çoğalması veya kilo alma.

Sigara içen reelinde ateşi ağzına düşüyor.

Bu bulguların hepsinin insanda olmayacağını bilelim.

Sabır burada ehemmiyetlidir. O sıradaki sigara içme isteğine kapılıp yanaşmamak gerekir.
Sigarayı vazgeçmeye ait şikayetler, sigara kesildikten sonraki birkaç saat içinde başlar. 1-4 gün içinde azami seviyesine erişir, 3-4 hafta sürer. İştah çoğalışı ve kilo alma yakınmaları 6 aya kadar devam edebilir.

Dikkat isteyen işlerde performansta eksilme yeniden bu yarıyılda mevzubahisi olabilir. 6 ay sonra dahi vazgeçenlerin takribî yüzde 50′si sigara içme tutkusu dinleyebilirler. Buna tahammül etmek ve sigaradan uzak durmak koşuldur.

Bu yarıyılda yeniden tatlı gıdalara karşı istek olabilir. Yüzyılın başında her Amerikalı, birey başına 15 kilo şeker harcıyordu. Şimdi ise bu ölçü 60 kiloya çıkmıştır.

Oysa arıtılmış edilmiş şekerin içinde neredeyse hiç mineral ve vitamin bulunmaz. Oysa bedenimizin, kan şekerini yakabilmek için B1 vitaminine lüzumu vardır. İşte bu surattan çok şeker harcadığımız zaman asap sistemimizi yakalamakla misyonlu B1 vitamini fazla şekerin yakılmasını üzerine alır. Bu vaziyette asap sistemi, insanı daha asaplı, kaprisli ve sinirlenmeye eğilimli hale getirir.

Bu surattan özellikle sigaranın vazgeçildiği ilk haftada şeker ve şekerli mamullerden uzak duralım.

Nikotin yoksunluğu için bazen ilaç nasihat edilmektedir.

Yapılan araştırmalarda bağımlılık şiddetinin fazla olduğu gidişatlarda tıbbi ilaç dayanaklarının yararlı olabileceği gösterilmiştir. Burada tiryakinin kendisini hazırlaması ve azimli, kararlı oluşu ehemmiyetlidir.

Yoksunlukla nasıl başetmeli ?
Şimdi de yoksunluk sırasında ortaya çıkabilecek problemleri nasıl aşabileceğimizi kaydolalım:
ok1.gifAğız kuruluğu ve boğaz sızısına karşı şişe suyu, taze bunalmış meyve suyu yudumlanmalı ve sakız çiğnenmelidir.
ok2.gifBaş sızısı için ılık bir banyo veya duş nasihat edilir.

Yeniden her gün en az 1 saat kadar sarih havada yürüyelim. Sabah erken kalkalım ve gündüz uykumuz olsa dahi uyumayalım.
Alıştığımızdan daha erken bir saatte uyuyalım ve uyumadan evvel ılık bir duş alalım.
ok2.gifBeslenmede kumpassızlık olduğunda perhizimize dikkat edelim. Bol su içelim.
ok1.gifBitkinlik için: Öğle üzeri yarım saat geçmeyecek stilde şekerleme yapalım.Beyaz un ve şekerden sakınarak karnımızı doyuralım. Meyve ve sebzeye ağırlık verelim.
ok1.gif Gerginlikte yürüyüş yapalım. Sıcak banyonun rahatlatıcı etkisinden faydalanalım. Zati gergin olmamız bedende nikotinin eksilmeye başladığını gösterir. Bir müddet sonra kaybolur.
ok2.gifÖksürükte birkaç yudum ılık nebat çayı faydalıdır.Öksürükle beraber siyah renkli balgam da çıkabilir. Bundan korkulmamalıdır. Konut arınılıyor anlamındadır ve birkaç gün sonra öksürük ve balgam çıkarma biter.
ok1.gifKonsantrasyon güçlüğünde, bir vakit sonra geçeceğini öğrenelim. Zati sigara uzun vakit içildiğinde beyin oksijen seviyesini eksilteceğinden aklımıza çok daha fazla hasar verir.
Kendimize şu tümceyi sık sık yineleyelim: Bu aksam artık netlikle sigarayı vazgeçmeye karar verdim.

Sigara içmeyen birey sabah kalktığında kahvaltıdan zevk ve lezzet aldığı halde, tiryaki sigarasını tellendirmeden rahat edemez.

Sigarayı vazgeçtikten sonra içme tutkusu oluşursa; ayağa kalkalım, gezelim, elimizi meşgul edelim, hoşlandığımız biriyle konuşalım, meyve yiyelim, şekersiz sakız çiğneyelim, su veya taze bunalmış meyve suyu içelim.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.